20 lutego 2015

Łosoś w marchewkowym śpiworku

Oryginalna w smaku propozycja obiadowa... :)

Składniki:

600 g łososia (jeśli nie macie gotowych filetów to nie zapomnijcie o zdjęciu skóry z ryby)
500 g marchewki
3/4 szklanki wywaru warzywnego
garść ulubionej zieleniny 
1/2 szklanki śmietany 18%
1 łyżka pikantnej musztardy
sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny


1. Rybę myjemy, osuszamy, skrapiamy cytryną, nacieramy solą i pieprzem.

2. Marchew drobno szatkujemy, dusimy.

3. Dolewamy do marchwi wywar i gotujemy na małym ogniu 5 minut. Czekamy, aż ostygnie.

4. Śmietanę mieszamy z musztardą i połowę tej masy dodajemy do marchwi.

5. Krem marchewkowy nakładamy do formy do pieczenia. Na krem kładziemy rybę i pozostały krem śmietanowo - musztardowy. 

6. Do pieca na 200 stopni 15-20 minut. Posypać zieleniną.

Dobre? :)
obiad przed wsadem do pieca :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz