3 marca 2015

A kysz - nudne kanapki!

Komu się znudziły kanapki z serem na wycieczki, kanapki z szynką do pracy? To koniecznie wykorzystajcie ten przepis :)

Kukurydziane naleśniki z łososiem


Na tapenade (pastę):                             Na ciasto naleśnikowe:                                                                   

2 łyżki orzechów włoskich                    1/2 szkl mąki pszennej
garść oliwek bez pestek                         1/2 szkl mąki kukurydzianej
natka pietruszki                                      1/2 szkl wody
1 ząbek czosnku                                     1/2 szkl mleka
2 łyżki oliwy/oleju                                 jajko, sól


Na sałatkę:

ogórek 
garść rzodkiewek
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
2 cm świeżego imbiru

Dodatkowo:
roszponka
200g łososia

1. Łososia traktujemy solą, pieprzem, łyżką miodu i wsadzamy do nagrzanego piekarnika na 190 st. na 10-15 minut

2. Naleśniki raczej każdy zrobi więc nie będę tego opisywać :)

3. Orzechy na patelnię i prażymy

4. Do blendera wrzucamy sprażone orzechy, oliwki, czosnek, natkę, oliwę. Powstaje pyszna pasta. Jeśli chcemy bardziej płynną masę to dodajmy więcej oliwy. 
tapenada

5. Ogórka kroimy obieraczką do warzyw tak, aby powstały wstążki ogórkowe, kroimy rzodkiew, na tarce trzemy imbir, dodajemy sos sojowy, miód, oliwę. 
sałatka
6. Łososia wyciągamy z pieca. Rozdrabniamy go widelcem. 

Teraz najlepszy moment, czyli składamy całość :)

Naleśnik -> tapenada -> łosoś -> sałatka -> roszponka






















Zawijamy




















Tak przygotowany naleśnik jest gotowy do drogi :)