Kukurydziane naleśniki z łososiem
Na tapenade (pastę): Na ciasto naleśnikowe:
2 łyżki orzechów włoskich 1/2 szkl mąki pszennej
garść oliwek bez pestek 1/2 szkl mąki kukurydzianej
natka pietruszki 1/2 szkl wody
1 ząbek czosnku 1/2 szkl mleka
2 łyżki oliwy/oleju jajko, sól
Na sałatkę:
ogórek
garść rzodkiewek
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
2 cm świeżego imbiru
Dodatkowo:
roszponka
200g łososia
1. Łososia traktujemy solą, pieprzem, łyżką miodu i wsadzamy do nagrzanego piekarnika na 190 st. na 10-15 minut
2. Naleśniki raczej każdy zrobi więc nie będę tego opisywać :)
3. Orzechy na patelnię i prażymy
4. Do blendera wrzucamy sprażone orzechy, oliwki, czosnek, natkę, oliwę. Powstaje pyszna pasta. Jeśli chcemy bardziej płynną masę to dodajmy więcej oliwy.
tapenada |
5. Ogórka kroimy obieraczką do warzyw tak, aby powstały wstążki ogórkowe, kroimy rzodkiew, na tarce trzemy imbir, dodajemy sos sojowy, miód, oliwę.
sałatka |
Teraz najlepszy moment, czyli składamy całość :)
Naleśnik -> tapenada -> łosoś -> sałatka -> roszponka
Zawijamy
Tak przygotowany naleśnik jest gotowy do drogi :)