6 maja 2015

Mąka kokosowa i inne wyroby kokosowe

Dla osób, które muszą sprostać wyzwaniu diety bezglutenowej, dla osób, które liczą węglowodany, jak i dla osób, które szukają nowych doznań kulinarnych :)


                                            MĄKA KOKOSOWA                                                  

Mąka kokosowa jest zrobiona z drobno zmielonego miąższu kokosowego, z którego usunięto większość tłuszczu i wilgoci. Pachnie jak kokosanki :]


maka kokosowa


  • ALERGIE POKARMOWE
Ogólnie kokos jest hipoalergiczny. Na świecie mało jest ludzi uczulonych na kokos. Polecany jest tym, którzy są uczuleni na orzechy, pszenicę, soję, mleko. 

  • DIETA BEZGLUTENOWA
Gluten (i ogólnie pszenicę) rozpracowuję w postaci artykułów. Na pewno będziecie zaskoczeni jak mało o nim wiecie... :)
Mąka kokosowa nie posiada glutenu i można z niej robić to co zwykle się robi z mąki pszennej. Poniżej podam przepis na świetne muffinki. Robię je właśnie z mąki kokosowej, na słodko i słono.

  • DUŻO BŁONNIKA, MAŁO WĘGLOWODANÓW
Mamy dwa rodzaje węglowodanów: błonnik (nie trawimy go) i skrobia oraz cukier (te trawimy i dostarczają one energii). Ludzie się przejmują właśnie tymi ostatnimi, bo te węglowodany zmieniają się w tłuszcz (kiedy jemy ich za dużo i organizm nie nadąża ich "przerabiać"). Błonnik jak dziś wiadomo sprzyja zdrowiu (no chyba, że mamy zalecenia dietetyczne jego unikać, ale to tylko w określonej chorobie). 

Kokos (cały owoc i mąka) jest naturalnie ubogi w węglowodany (choć smak może wydawać się słodki) i bogaty w błonnik. 

80 g świeżego kokosa = 9 g błonnika reszta to woda, tłuszcz i białko. 

Dla porównania jedna marchewka ma 4 g błonnika, 80 g fasolki szparagowej ma 3 g błonnika. Z reguły produkty wysokobłonnikowe mają też więcej węglowodanów. Kokos jest unikatowy mało węglowodanów - dużo błonnikaMąka kokosowa ma najwięcej błonnika wśród mąk (mąka to wysuszony i odtłuszczony kokos). Ma 4 x więcej błonnika niż otręby owsiane i lepiej smakuje :)

błonnik = obniżanie cholesterolu = zdrowe serce (bez zawału i wylewu)

błonnik = równy poziom cukru i insuliny (mąka kokosowa ma IG 35!)

Był pewien eksperyment (opublikowany w British Journal of Nutrition). Okazało się, że po zjedzeniu potrawy z kokosem/mąką (im więcej tym lepiej) u diabetyków nie dochodziło do skoków cukru.

p.s. efektem "ubocznym" włączenia kokosa/mąki kokosowej do diety będzie chudnięcie :)

  • FLORA JELITOWA
Jeśli nasze bakterie jelitowe nie działają jak należy i mamy np. częste niestrawności, nadmierne gazy lub przewlekłe biegunki to pomoże nawet mała ilość kokosa. Dwa ciasteczka kokosowe dziennie (samemu zrobione z mąki kokosowej oczywiście) łagodzą ten dyskomfort :)

CIEKAWOSTKA: błonnik kokosowy ma taką właściwość, że może usuwać pasożyty z przewodu pokarmowego! Kokos suszony może usunąć nawet tasiemce! W sumie to nie ciekawostka, ale wyniki badań. 

Tak więc gotujmy z mąką kokosową, a ominie nas szereg dolegliwości. Wystarczy, że dodamy mąkę do dań, które robimy na co dzień. 

  • DOSTĘPNOŚĆ MINERAŁÓW I WCHŁANIANIE
Obecnie ziemia uprawna jest kiepskiej jakości mineralnej. Nawozy dostarczają tylko azotu, fosforu i potasu. Brakuje np. selenu i jodu. O ile w Polsce nie ma problemów już z jodem, to selen jest bliski zapomnieniu. Dobrym źródłem minerałów jest kokos, bo rośnie na skałach wulkanicznych, które ociekają minerałami :)

Wniosek? Mąka kokosowa dostarczy nam składników, których brakuje w innych mąkach. 

Błonnik <ciągle się przewija :] > ma wpływ na wchłanianie minerałów. Najwięcej błonnika mają rośliny strączkowe i zboża, ale mają jedną wadę - zawierają kwas fitowy, który w jelitach wiąże się z minerałami i usuwa je z organizmu. Idealnie byłoby ograniczyć/zastąpić ten błonnik, błonnikiem z kokosa, który nie zawiera kwasu fitowego. Spowalnia on opróżnianie żołądka, przez co jedzenie dłużej podlega działaniu soków trawiennych. To z kolei powoduje uwolnienie z tych potraw większej ilości minerałów, więc większą ilość możemy przyswoić. 

                                                 OLEJ KOKOSOWY                                               

Jest jedynym na świecie naturalnym tłuszczem o niskiej kaloryczności. Dzięki czemu ułatwia kontrolowanie wagi. Zawiera nasycone tłuszcze, owszem, ale są to tłuszcze MCT (średniołańcuchowe) i są one wyjątkowe. 

Nasze ciało wykorzystuje je do produkcji energii i nie upycha ich jako nadmiar kilogramów. A kiedy mamy więcej wyprodukowanej energii przez komórki to nasz metabolizm przyspiesza, a kiedy przyspiesza to szybciej są spalane kalorie. Tak więc dodanie oleju kokosowego podczas gotowania spowoduje, że obniży się kaloryczność posiłku. Jeśli tylko nie będziesz się objadał - schudniesz.

Dodatkowo olej ten jest bardzo sycący, w efekcie mniej zjesz. Opóźnia też moment ponownego uczucia głodu, więc nie będzie dodatkowego podjadania. Ogólnie przyczyną tycia jest pojawienie się insulinooporności (kiedy się je za dużo cukrów i skrobi), olej kokosowy zapobiega jej rozwinięciu.

Kwasy tłuszczowe MCT po spożyciu przekształcają się w substancje p/wirusowe, p/bakteryjne, p/grzybowe. Dzięki czemu przy regularnym jedzeniu oleju można zapomnieć o chorych zatokach, grypie, infekcjach pęcherza moczowego, opryszczce, kandydozie... [będzie post o paście do zębów z oleju kokosowego :]

p.s. dlatego dieta wysokotłuszczowa daje nie raz lepsze efekty w odchudzaniu niż głodówki :)

Teraz już wiadomo dlaczego populację Ameryki Południowej nie dręczą np. choroby serca - u nich kokosów jest nadmiar :) No chyba, że komuś podpasuje dieta z Zachodu, ale nie będę w to wnikać.

                    MIĄŻSZ KOKOSOWY I MLECZKO KOKOSOWE                     

Suszony miąższ można kupić np. w postaci płatkowanej i oczywiście ma takie same właściwości jak mąka. Trzeba jednak czytać etykiety, bo większość płatków jest dodatkowo słodzona, szukajcie niesłodzonych.

Mleczko kokosowe, tu musimy wiedzieć, że mleczko i woda kokosowa to nie to samo. O wodzie kokosowej już pisałam. Mleczko jest otrzymywane poprzez wyciskanie lub ekstrakcję płynów z miąższu kokosa. Ma kolor mleczno - biały, kremową konsystencję i niby orzechowy smak (ja tego nie czuję:). Mleczko jest chyba najbardziej dostępnym produktem kokosowym w Polsce, kupicie go wszędzie (stoi na półkach z sosami Tao Tao). 

mleczko kokosowe


Nie pomylcie też mleczka/śmietanki z kremem z kokosa. Krem to w sumie śmietanka, ale z dodatkową dawką cukru i mega słodki. I nie kupujcie niskotłuszczowych mleczek. To nie jest wtedy mleczko takie jak powinno być. 

                      PRZEPIS NA MUFFINKI Z MĄKĄ KOKOSOWĄ                      

Świetne do kawy i na śniadanie :) 

<PRZEPIS NA 6 MUFFINEK>

Składniki na kruszonkę:

  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1 łyżka miękkiego masła
Mi kruszonka średnio wyszła, za dużo masła mi się nałożyło, mam nauczkę żeby robić zgodnie z przepisem, a nie "na oko" :)

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 1/4 szkl mleczka kokosowego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki wanilii (ja użyłam ekstraktu waniliowego kupionego w Almie)
  • 1/4 szkl mąki kokosowej (jej natura jest taka, że mogą być grudki, tym się nie przejmujcie i tylko ją przesiejcie)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Na kruszonkę składniki mieszamy i odstawiamy. Na ciasto miksujemy jajka, mleczko, miód, sól, wanilię. Dodajemy mąkę i proszek. Mieszamy. Ciasto może się wydawać rzadkie, ale tym sie nie przejmujcie, nie dodawajcie mąki. Jak poczekacie to ciasto trochę zgęstnieje, a po upieczeniu będzie wilgotne :) Jak dodacie mąki będzie suche. Wiem co mówię, bo to przerabiałam :) 
Ciasto nakładamy do foremek (polecam foremki silikonowe lub metalowe), sypiemy kruszonką i pieczemy 15 minu 205 stopni.

Smacznego!
p.s. przepisy z mąką kokosową jeszcze się pojawią, jaki i posty o mąkach. To ciekawy temat jak i rodzaje mąk bezglutenowych... :)

muffinki z mąki koosowej










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz