31 sierpnia 2015

Mąka teff

Dawno nie było postu z mącznego cyklu :)
_____________________
...żebyśmy się powoli odzwyczajali od pszenicy, bo dlaczego nie :]


                                                       MĄKA TEFF                                                      

Znalazłam informację, że teff to jedno z najstarszych zbóż pochodzenia afrykańskiego. Nie do końca to prawda, bo teff to trawa :) Ziarno jest bogate w metioninę, wapń, kwas foliowy, błonnik i antyoksydanty. Należy do zbóż-traw bezglutenowych

Tereny dzisiejszej Etiopii są miejscem dzikiego występowania i zbierania teffu. Co ciekawe - stanowią 20% produkcji wszystkich zbóż. W anglojęzycznych artykułach szukajcie pod hasłem teff grass, a w polskich trawa/miłka abisyńska

Teff jest mrozoodporna. Nawet klimat w Polsce posłużyłby teffu i wyspecjalizowane gospodarstwa ekologiczne z powodzeniem mogłyby ją uprawiać (ale po co skoro to nie zmodyfikowane ziarno i się nie zarobi tyle ile trzeba :/ ). Ziarna teffu są w kolorze białym, czerwonym i brązowym (zależy od odmiany). 

ziarna teff mają 1 mm długości

Zaletą teff jest jego super trwałość podczas przechowywania w domu. Szkodniki się za to nie biorą :) Jedna filiżanka ugotowanego ziarna teffu może dostarczyć, aż 123 mg wapnia (tyle samo co filiżanka ugotowanego szpinaku). Nie wierzcie nikomu, kto mówi, że jest bogata w żelazo i nie wie z jakiej plantacji przyjechała. Jest bogata w żelazo, ale tylko wtedy kiedy jest dodatkowo nim "nawożona", a nie każdy dba o jakość ziemi przy uprawie. Fajne źródło białka dla wegan i wegetarian. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Sprzyja wypróżnianiu dzięki dużej zawartości błonnika. Zawiera mało sodu – doskonały dla osób z chorobami serca, nadciśnieniem. Ubogi w tłuszcze – sprzyja osobom na dietach niskotłuszczowych zwłaszcza specjalistycznych, terapeutycznych.

Z teffu można piec pieczywo, placki, naleśniki, ciasta, ciasteczka. Natomiast z płatków teffu można przygotowywać zdrowe „owsianki”, musli, granole, batony czy pasztety, lub stosować jako wypełnienie zup zamiast tradycyjnego makaronu lub ryżu.

http://vegepack.pl/450,platki-quinoa-ekologiczne

Najpopularniejszym daniem w Etiopii jest chlebek injera (inny przepis). Najlepszy do dań mięsno - warzywnych z sosami.
https://habeshamommy.wordpress.com/2013/01/09/the-art-of-making-injera/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz