Do fermentowanej musztardy potrzebna będzie gorczyca, masa śliwkowa, coś co rozpocznie fermentację i naturalny ocet.
Produkty fermentacyjne są świetne na przemianę materii!
Składniki:
- 1/4 kubka ziaren gorczycy (białe lub czarne, jak wolicie)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- 1/4 kubka wody przefiltrowanej
- 1 łyżka soku z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków lub 2 łyżki kefiru
- 2 łyżki octu z naturalnej fermentacji (np. ocet herbaciany)
- 1/4 kubka pasty śliwkowej (w sensie śliwki zblenderowane, sok odciśnięty; im więcej tej pasty to łagodniejsza musztarda)
- można dodać 2 łyżki suszonej żurawiny
Wszystko mieszamy i do blendera. Jeśli dla Was jest za gęsta to dodajcie max 2 łyżki wody. Wkładamy do słoiczka, nakrywamy gazą i w temperaturze pokojowej czekamy 3 dni, aż ruszy fermentacja. Później do lodówki na kilka dni, żeby smaki się przegryzły. Data ważności 2 miesiące :)
Smacznego!