15 września 2015

Musztarda śliwkowa

Kolejny post z cyklu musztardowego. Wcześniej robiliśmy zwykłą musztardę [KLIK], a teraz zaszalejemy i będzie trochę fermentacji... :)

Do fermentowanej musztardy potrzebna będzie gorczyca, masa śliwkowa, coś co rozpocznie fermentację i naturalny ocet.
Produkty fermentacyjne są świetne na przemianę materii!

Składniki:

  • 1/4 kubka ziaren gorczycy (białe lub czarne, jak wolicie)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 kubka wody przefiltrowanej
  • 1 łyżka soku z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków lub 2 łyżki kefiru
  • 2 łyżki octu z naturalnej fermentacji (np. ocet herbaciany)
  • 1/4 kubka pasty śliwkowej (w sensie śliwki zblenderowane, sok odciśnięty; im więcej tej pasty to łagodniejsza musztarda)
  • można dodać 2 łyżki suszonej żurawiny

Wszystko mieszamy i do blendera. Jeśli dla Was jest za gęsta to dodajcie max 2 łyżki wody. Wkładamy do słoiczka, nakrywamy gazą i w temperaturze pokojowej czekamy 3 dni, aż ruszy fermentacja. Później do lodówki na kilka dni, żeby smaki się przegryzły. Data ważności 2 miesiące :)

Smacznego!