12 listopada 2015

Bulion chiński

Uwielbiam zupy! :)


składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 3/4 łyżki startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chilli (ja użyłam płatków chilli) - opcjonalnie, kto jakie ostre lubi
  • 8 liści kaffir (ja użyłam trochę suszonych, trochę świeżych) - do kupienia w sklepach typu Kuchnie Świata /liście też wykorzystałam do innego rosołu
  • 1 trawa cytrynowa (pokrojona na kawałki)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sól do smaku (weźcie pod uwagę, że sos sojowy też jest słony :)



Wszystko razem gotować 15 minut... i już :] Ja to pije cały dzień, ale wiadomo, że wieczorem dla rozgrzania smakuje najlepiej :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz