6 listopada 2015

Chleb bezglutenowy z trzech mąk



Składniki:

  • 250 g mąki gryczanej 
  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 8 g drożdży instant bezglutenowych (można dodać też tych zwykłych glutenowych, jeśli nie musicie uważać na gluten - też wyjdzie :)
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • płaska łyżka soli
  • czubata łyżka cukru
  • 550 ml lekko ciepłej wody

Wykonanie:

  • suche składniki mieszamy 
  • dolewamy wodę i mieszamy do gładkiej masy 
  • przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na 30 minut 
  • foremkę 28x10 cm wykładamy papierem do pieczenia - napełniamy ciastem i znowu zostawiamy na 30 minut 
  • do piekarnika na 220 stopni /50 minut






Smacznego!

2 komentarze:

  1. Czy można w tym przepisie pominąć cukier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tego chleba nie próbowałam bez cukru, ale myślę, że śmiało można spróbować :)

      Usuń