3 listopada 2015

Zupa z dyni wg 5 Przemian



  • 1 kg dyni pokroić w kostkę i chwilę podsmażamy (dynia będzie jeszcze bardziej miękka i słodsza)
  • do garnka wrzucamy:
- porcję rosołową, skrzydełka lub szponder wołowy (czy co tam innego mięsnego chcecie)
- 3 litry wrzątku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka kminku
- 3 przepołowione marchewki
- 2 przepołowione pietruszki
- 1 łyżeczka imbiru (sproszkowanego)
- chilli (opcjonalnie)
- 4 pory (białe części - w całości)
- 6 ząbków czosnku 
- sól do smaku

  • gotujemy to wszystko 1 godzinę, chyba, ze macie szybkowar :) (po tym czasie wyjmujemy mięso, marchew i pietruszkę) i dodajemy:
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka kurkumy
- naszą dynię z patelni (oczywiście odcedzoną z oleju)

  • dalej gotujemy, ale tym razem 30 minut
  • dodajemy czarny pieprz (opcjonalnie)
  • miksujemy (razem z porem) i jeszcze zostawiamy na ogniu na 10 minut

[Anna Ciesielska]

Najbardziej czasochłonne jest pokrojenie dyni (reszta to czekanie, aż się ugotuje), ale naprawdę warto :)

Smacznego!