- 1 kg dyni pokroić w kostkę i chwilę podsmażamy (dynia będzie jeszcze bardziej miękka i słodsza)
- do garnka wrzucamy:
- 3 litry wrzątku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka kminku
- 3 przepołowione marchewki
- 2 przepołowione pietruszki
- 1 łyżeczka imbiru (sproszkowanego)
- chilli (opcjonalnie)
- 4 pory (białe części - w całości)
- 6 ząbków czosnku
- sól do smaku
- gotujemy to wszystko 1 godzinę, chyba, ze macie szybkowar :) (po tym czasie wyjmujemy mięso, marchew i pietruszkę) i dodajemy:
- 1 łyżeczka kurkumy
- naszą dynię z patelni (oczywiście odcedzoną z oleju)
- dalej gotujemy, ale tym razem 30 minut
- dodajemy czarny pieprz (opcjonalnie)
- miksujemy (razem z porem) i jeszcze zostawiamy na ogniu na 10 minut
[Anna Ciesielska]
Najbardziej czasochłonne jest pokrojenie dyni (reszta to czekanie, aż się ugotuje), ale naprawdę warto :)
Smacznego!