12 grudnia 2015

Sezam (Sesamum L.)

Nie spotykany w środowisku naturalnym. Sezam kojarzy się głównie z chałwą i sezamkami, ale jest również niezbędny kiedy robimy pastę tahini :)

Nie wiadomo skąd pochodzi sezam (roślina jednoroczna), ale na pewno jest najstarszą przyprawą na świecie i pierwszą, z której tłoczono olej. Jest bardzo oleistą rośliną i jeśli nie chcecie otrzymać pasty to lepiej nie blendujcie mocno nasion :) Do sałatek, kanapek, farszy, ciast itp lepiej dodawać nasiona w całości. 

Jeśli natomiast chcecie uzyskać pastę to albo kupcie gotowe tahini, albo zróbcie sami: uprażone ziarna sezamu wrzućcie do blendera i miksujcie do uzyskania pasty (na 1 szklankę ziaren można dodać 2 łyżki oleju sezamowego). Smakuje jak niedoprawiona pasta orzechowa, ale w połączeniu z humusem - super!


SEZAM źródło (kwiaty bywają białe, żółte, czerwone, purpurowe lub różowe)



 Podaje Wam przepis i przyjemnego bloga, z którego gotuje nawet moja Druga Połowa :) HUMMUS - bardzo mi posmakował "na ciepło", zabieram z lodówki tyle ile potrzebuję i podgrzewam kilka sekund, z bagietką czy krakersem - miodzio!

Możecie też zrobić gomasio (sól sezamową): 1 łyżeczka soli/8 łyżeczek sezamu - najlepiej mielić na świeżo w młynku. Możecie zrobić tak z każdym innym nasionem np dyni.


Sezam wspomaga leczenie m.in.:
chorób reumatycznych, suchego kaszlu, zaburzeń widzenia, krwi w moczu, bóli głowy, skurczy nerwowych, szumów usznych, niedoboru pokarmu u matek karmiących, zaparć, glist, chorób naczyń krwionośnych, nadciśnienia, cukrzycy, anemii...

  • Przeciwwskazania do jedzenia sezamu: alergia na sezam, kamica nerkowa, przewlekłe biegunki

Olej sezamowy jest stosowany w kosmetyce:
  • w maściach i emulsjach dla skóry suchej i wrażliwej
  • do masażu w bólach mięśni i stawów
  • skuteczny przy większości chorób grzybiczych skóry
  • stosowany do olejowania włosów, które zaczynają siwieć (przyciemnia włosy)
  • masaż skóry głowy ciepłym olejem sezamowym pobudza wzrost włosów i zapobiega ich wypadaniu
  • 3 krople oleju na suche włosy zadziała jak odżywka

Na oleju sezamowym nie smażymy, traktujemy go jedynie jako dodatek do dań. Ja używam go głównie do dań kuchni tajskiej.

___________________________________________________________________

Moja ulubiona wersja "tajskiej" kaczki:
  • 2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu, 3 łyżki ciemnego sosu sojowego, 1 łyżeczka pasty chilli, 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków* - taką mieszanką polewamy pierś kaczuchy :)
  • odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki
  • odcedzamy marynatę, a kaczkę pieczemy
  • smażymy cebulę i groszek, które dodajemy do marynaty z kaczki + dodajemy 1 łyżeczkę oleju sezamowego + 2 łyżki soku z tamaryndowca (we Wrocławiu był w Epi, ale w internecie będzie pewnie go więcej - można zrezygnować z tego składnika i też będzie pyszne)
  • upieczoną kaczkę (ja kroję na kawałki) polewam marynatą


...TO JEST PRZEPYSZNE... zróbcie sobie choć raz :)


*przyprawę 5 smaków można kupić lub zrobić; ja zrobiłam - wiadomo :) -> kmin rzymski, koper włoski, pieprz czarny, goździki, cynamon. Proporcje są różne podawane. Ja dałam wszystkiego po równo (po 1 łyżeczce), oprócz kminu, jego dałam 3,5 łyżeczki. Uwielbiam zapach kminu rzymskiego w domu :) (wszystkie przyprawy w wersji zmielonej).

____________________________________________________

p.s. Próbowaliście chałwy z białym wytrawnym winem? :)

Smacznego!


2 komentarze:

  1. U mnie sezam kojarzy się z kuchnią azjatycką i trochę mniej sezamkami :)

    OdpowiedzUsuń