12 stycznia 2016

Placek "Tamale"

Oczywiście mąka kokosowa :) Jeśli Wasze podniebienia ją tolerują w potrawie "na słono", to spróbujcie danie a'la placek tamala + filmik z oryginalnym plackiem
____________________________________
Tamal to danie meksykańskie składające się z nadziewanego ciasta z mąki kukurydzianej, gotowane na parze po uprzednim owinięciu liściem z kolby kukurydzy (czasami również innymi liśćmi). Istnieje wiele różnych wersji smakowych, na ostro, na słodko, z farszem mięsnym lub serowym.

To jest oficjalna definicja, którą zmodyfikowałam :) Zamiast mąki kukurydzianej użyłam kaszy kukurydzianej i mąki kokosowej. Nie gotowałam na parze, a upiekłam w piekarniku (bez liści).

                                                 PRZYGOTOWANIE                                               

Składniki: 
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 500 g mięsa mielonego (najsmaczniejsze jest z wołowiną)
  • 1 posiekana cebula i 1 pokrojona zielona papryka
  • sos pomidorowy około 250 g
  • puszka czarnych oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • chilli w proszku lub pieprz cayenne (opcjonalnie) - UWAGA - chilli będzie też w cieście więc nie przesadźcie :)
Na oleju kokos. smażymy mięso, cebulę i paprykę. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy sos pomidorowy, oliwki, sól i chilli. Dusimy około 10 minut. I wszystko przekładamy do foremki/naczynia żaroodpornego (co tam macie). 



Teraz szykujemy ciasto. Składniki:
  • 5 szklanek wody
  • 3/4 szklanki kaszki kukurydzianej 
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • chilli (opcjonalnie)
  • 1/4 szklanki masła
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej
  • 1 szklanka kukurydzy (ziarna)
  • ser żółty (do posypania, ja użyłam niecałe 200 g)
W garnku mieszamy 4 szklanki wody, kaszkę, sól, masło i chilli. Podgrzewamy i ciągle mieszamy. Jak zgęstnieje dodajemy 1 szklankę wody, mąkę kokosową i kukurydzę. Gotujemy i mieszamy do zgęstnienia. Ciasto wykładamy na warzywa. Posypujemy serem i do pieca na 40 minut, 205 stopni C. 




Smaczności!

*jeśli ciekawi Was filozofia przygotowania oryginalnego tamala to obejrzyjcie filmik:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz