7 kwietnia 2016

Kwiaty i owoce forsycji (Flos et Fructus Forsythiae)

Forsycję ma niemal każdy w ogrodzie. Okazuje się jednak, że większość osób nie zdaje sobie sprawy z jej właściwości. 

Zacznę od tego, że kwiaty dobrze zbierać z możliwie czystego otoczenia (nie przy ulicach dużych miast). Kwiaty kumulują w sobie te wszystkie syfy z powietrza. I może się okazać, że więcej w nich będzie metali ciężkich niż związków, które chcemy od nich uzyskać. Tą informację kieruję głównie do tych z Was, którzy dopiero zaczynają przygodę z zielarstwem. 

No dobra, teraz konkrety...

Jeśli już ktoś "przerabia" forsycje to głównie jej kwiaty, ale surowcem są również jej owoce! Kwiaty zbiera się po rozwinięciu lub na wpół otwarte, suszy w ciemności, w temperaturze pokojowej, w przewiewnym miejscu. Kwiaty można jeść też świeże. Prosto z krzaka lub dodawać do sałatek, kanapek, ciasta itp. 




Owoce zbiera się późnym latem, zanim otworzą gniazda z nasionami. Należy je sparzyć, usunąć nasiona i suszyć na słońcu. Stosuje się je głównie przy gorączce w postaci naparu. Owoc forsycji ma też działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, obniża ciśnienie krwi i wywiera wpływ uspokajający. Przyda się podczas wiosennej burzy hormonalnej :)

Ważniejsze substancje:
  • około 1% rutyny (co jest wyjątkową sytuacją w świecie roślin)
  • kwercetyna (m. in. przeciwzapalna, przeciwalergiczna, zapobiega chorobom układu krwionośnego, hamuje rozrastanie się komórek nowotworowych)
  • antocyjany (m. in. przeciwzapalne, wzmacniają naczynia włosowate, zapobiegają agregacji płytek krwi)
  • saponiny trójterpenowe (m. in. przeciwzapalne, wykrztuśne, uszczelniające naczynia krwionośne, przeciwnowotworowe)
  • fenolokwasy (kwas chinowy, kawowy, kumarowy) - przeciwutleniacze
  • lignany (m. in. silne właściwości antyoksydacyjneantynowotworowe, regulują gospodarkę hormonalną)


Wodno-alkoholowe wyciągi z kwiatów forsycji:
  • obniżają poziom glukozy we krwi, wzmagają diurezę, działają uspokajająco, rozkurczowo, przeciwalergicznie
  • wykorzystywane są w kosmetykach opóźniających procesy starzenia
  • flawonoidy i lignany hamują uwalnianie histaminy, czyli hamują odczyny uczuleniowe
  • przez hamowanie enzymów (cyklooksygenazy prostaglandynowej i lipooksygenazy) działają p/bólowo i p/zapalnie. 

                                                NAPAR  KWIATÓW                                               

10-15 g kwiatów (świeżych lub suchych) zwilżyć spirytusem - odczekać 5 minut - zalać 2 szklankami wrzącej wody - odstawić pod przykryciem na 40 minut, przecedzić 

Naparem można też przemywać oczy alergiczne, przy zapaleniu spojówek.

                                           NALEWKA FORSYCJOWA                                        

100g kwiatków forsycji (suche lub świeże) zalać 500 ml alkoholu etylowego 50%, mecerować 14 dni, wstrząsać co 2-3 dni, przefiltrować. Zażywać 2 razy dziennie po 10 ml. [Różański]

                                                               SYROP                                                        

100 g kwiatów zalać 1 literem wody - zagotować i odstawić na 12 godzin - odcedzić - dosypać kilogram cukru - gotować 40 minut - zlać do słoików, zamknąć

Polecam do słodzenia herbaty zamiast cukru.

p.s. Podobnie można przygotować syrop z lawendy - czarnego bzu czy kurdybanka 

Na zdrowie! :)

2 komentarze: