8 grudnia 2016

Trawa pszeniczna/jęczmienna

Post długi (w porównaniu do moich tradycyjnych postów to jeden z nielicznych tasiemców :), ale zawiera kilka niezbędnych informacji o hodowli trawy w domu, wyciskarkach do soków i "trawiastych" suplementach...

"Zielone zboża" to różne trawy zbóż, takie jak jęczmień, owies, żyto, które rosną na polu. Natomiast "trawy zbóż" dotyczą traw, które uprawiamy w domu na tackach i z których pozyskujemy soki w celach odżywczych, leczniczych i profilaktycznych.

                              - CHARLES FRANKLIN SCHNABEL -                                
              CZŁOWIEK OD KTÓREGO WSZYSTKO SIĘ ZACZĘŁO               

Do końca XVII wieku trawa znana była tylko jako pasza dla zwierząt hodowlanych. Botanicy prowadzili badania, by ustalić, które gatunki traw pozwolą wyhodować najzdrowsza bydło, dające najwyższej jakości mleko do produkcji najlepszego masła i serów.

W 1931 roku Charles Franklin Schnabel wykazał, że źdźbło trawy ma najwyższą wartość odżywczą w dniu kiedy roślina wypuszcza pierwsze pędy, a wartość odżywczą zawdzięcza głównie białku. 

W latach 40. ubiegłego wieku Schnabel zainicjował produkcję (na ogromną skalę) młodych traw zbóż, które proszkowano, pakowano w puszki i sprzedawano jako suplement diety - w aptekach, w Ameryce Północnej. "Tabletki z traw zbóż" były najlepiej sprzedawanym suplementem. Dopiero na początku lat 50. straciły swoją pozycję przez inne popularne suplementy witaminowe, które były udoskonalone pod względem technologicznym. Były to czasy kiedy to co "wyprodukował człowiek" zaczęto uważać za lepsze niż "produkt natury".

Victor Earl Irons - jeden z pionierów zdrowej żywności. Jako pierwszy zastosował babkę śródziemnomorską (Plantago psyllium) i bentonit do czyszczenia jelit. W tajniki hodowania trawy i jej właściwości wprowadził go dr Royal Lee. Odkupił od Schnabla farmę i sam zaczął uprawiać trawę oraz produkować własne "trawiaste" produkty (jego firma istnieje do dziś, o jego produktach będzie na końcu postu). 
*w wieku 80 lat został ojcem, zmarł mając 99 lat

Powszechne picie świeżego soku z trawy jest również wynikiem pracy Ann Wigmore. W latach 70. ubiegłego wieku, w Bostonie, ze starego dworku stworzyla Instytut Zdrowia, w którym nieuleczalnie chorym pacjentom podawano świeże soki z trawy. Podstawowa idea Instytutu była oparta na zasadzie Hipokratesa: "ciało samo się uzdrawia, a lekarz jedynie asystuje naturę". 

Stworzyła też pierwszą sokowirówkę (dostępne wtedy na rynku sokowirówki i maszynki do mielenia nie radziły sobie z włóknistą trawą). [O wyciskaniu soku będzie później...]

Częstym gościem i pacjentem w jej Instytucie był Viktoras Kulvinskas. Był pierwszym menadżerem Instytutu, napisał książkę (wtedy to był bestseller) "Survival w 21 wieku" (który rozreklamował nauki Ann). I jako pierwszy zaczął propagować stosowanie alg i innych produktów o wysokiej zawartości chlorofilu. Dziś nadal żyje, uprawia trawę i jest właścicielem wydawnictwa :)

W tym samym czasie, kiedy Ann Wigmore eksperymentowała z sokiem z trawy pszenicy, w Japonii - Yoshihide Hagiwara (lekarz i farmaceuta) - badał trawę jęczmienną. Po studiach otworzył aptekę i zaczął komponować różne receptury dla sąsiadów i klientów, był to rok 1949 (niektóre z tych specyfików są sprzedawane w Japonii do dziś). W 1959 r otworzył firmę produkującą leki (opracował i opatentował ponad 200 leków i stworzył w Japonii największy koncern produkujący leki). Opatentował również metodę suszenia ziół, która w 3 sekundy zmieniała rośliny w proszek. Jako pierwszy wprowadził proszek z zielonych liści jęczmienia (który miał taką samą wartość odżwczą jak świeża roślina) na rynek japoński i zaczął sprzedawać te produkty w Stanach Zjednoczonych. Uruchomił też firmę, która produkowała wysokiej jakości chińskie zioła w proszku. Dziś po nim został Instytut imienia Hagiwary i są to najlepsze na świecie studia dotyczące związku traw z ludzkim zdrowiem i odżywianiem. 

                                         STRZELANIE W ŹDŹBŁO                                           

Roślina przechodzi szybki okres wzrastania, w którym szybko zwiększa się jej zawartość składników odżywczych, aż do okresu dojrzałości. Kiedy następuje szybkie przejście z okresu wegetatywnego w okres reprodukcyjny, roślina ma najwięcej składników odżywczych. Ten moment rozwoju rośliny określa się jako okres strzelania w źdźbło . Technicznie jest to stadium kłosa szczytowego, w którym pierwsze kolanko wypuszcza źdźbła. Trwa to zaledwie kilka dni. W 1935 roku badania potwierdziły tą teorię.




                                 SKŁADNIKI ODŻYWCZE TRAW                                   


Skupmy się na CHLOROFILU...

Trawy obok alg stanowią najbogatsze źródło chlorofilu na Ziemi. Zielone komórki roślin jako jedyne są w stanie absorbować energię bezpośrednio od Słońca.

Podstawową energią dla wszelkiego życia jest światło słoneczne. Najpierw absorbują je rośliny, a potem ludzie i zwierzęta. Foton pokonuje dystans od Słońca do Ziemi w ciągu 8 minut. Zielona roślina potrzebuje kilku sekund, by pobrać energię, przetworzyć i przechować w postaci substancji chemicznej jaką jest chlorofil. Cały ten  proces to fotosynteza.

Chlorofil jest barwnikiem traw (zawiera też inne pigmenty, ale są one niewidoczne, bo chlorofil jest dominujący).

Jednym z powodów, dlaczego chlorofil jest skuteczny, jest jego podobieństwo do heminy i hemu. Hemina jest częścią hemoglobiny, czyli białka ludzkiej krwi, które przenosi tlen. Badania naukowe wykazały, że cząsteczki heminy i chlorofilu są bardzo do siebie podobne. Podstawowa różnica polega na tym, że chlorofil związany jest z atomem magnezu a hemina z atomem żelaza.

Czy organizm jest w stanie zastąpić żelazo i odbudować krew dzięki chlorofilowi? Tak. Np dzięki omawianej trawie. Może właśnie dlatego, że chlorofil jest podobny do heminy...

Chlorofil jest przydatny m.in. na:
  • krwawiące dziąsła
  • opryszczkę
  • pękające usta
  • zapalenie dziąseł
  • ból gardła
  • przyswajany jest bezpośrednio przez błony śluzowe zwłaszcza nosa, gardła, układu pokarmowego
  • jest środkiem do płukania ust i do czyszczenia zębów

W przeciwieństwie do wielu lekarstw nigdy nie odkryto, by chlorofil miał jakiekolwiek toksyczne działanie (bez względu na wielkość dawki). Nie stwierdzono też, by którykolwiek z kilku tysięcy gatunków traw rosnących na naszej planecie był w naturalnej postaci trujący.

Chlorofil może nawet chronić nas przed niskim promieniowaniem sprzętu medycznego, telewizorów, ekranów komputerowych czy kuchenek mikrofalowych.


                              ZASTOSOWANIE I DZIAŁANIE TRAWY                            


  • pobudza odporność
  • silny antyoksydant
  • wrzody żołądka
  • wrzodziejące zapalenie okrężnicy
  • łagodzi ból w zapaleniu rozcięgna podeszwowego (ból pięty)
  • zwiększa wytrzymałość organizmu
  • w chorobach skóry (zastosowanie zewnętrzne)
  • odbudowuje komórki
  • regeneruje DNA
  • spowalnia procesy starzenia się
  • p/nowotworowe
  • łagodzi stany zapalne
  • w zapaleniu trzustki
  • obniża cholesterol w cukrzycy typu 2
  • zapobieganie/leczenie miażdżycy
  • w niedokrwistości 


Nie trzeba być chorym, żeby jeść trawę. Trawa znajduje zastosowanie w wielu sytuacjach od zmęczenia i bezsenności, po grzybice, nieprzyjemny zapach z ust/nieprzyjemny zapach ciała, oparzenia...


W przypadku jaskry można podawać jedną kroplę przefiltrowanego soku do oka..

Podobnie, w ilości jednej kropli, można podawać przefiltrowany sok do nosa przy reakcji alergicznej, zapaleniu zatok, katarze...

Trawa nie jest magicznym eliksirem, ale jest silny lekiem roślinnym, który wzmaga potencjał samouzdrowienia. 

"lekarstwa na wiele chorób nie są jeszcze znane lekarzom [...] ponieważ nie wiedzą oni jeszcze wszystkiego, co jeszcze można poznać; dlatego że część nie może mieć się dobrze, jeśli nie ma się dobrze całość [...]. Największym błędem naszych czasów w leczeniu ludzkiego ciała jest to, że lekarze oddzielają umysł od ciała" [Platon]

                                  TRAWA SUSZONA CZY ŚWIEŻA?                                   

Oba produkty mają swoje plusy i minusy. Każdy z osobna musi dojść do tego, co będzie dla niego najlepszą "kuracją trawową".

 20 l świeżego soku to 1 l proszku z traw pszenicznej lub jęczmiennej

Proszki są różne. Są proszki z całych liści (całe liście zostały wysuszone i zmielone razem z błonnikiem) i z soku (po wyciśnięciu soku z liści, sok się suszy i zostają z niego tylko skondensowane składniki odżywcze - esencja). 

Jeśli chcemy/potrzebujemy przyjmować większe dawki produktów trawiastych to lepiej wziąć proszek. Sok w dużych ilościach spowoduje problemy żołądkowe.




                           UPRAWA W DOMU CZY NA ZEWNĄTRZ?                           

Uprawiając trawę w domu można mieć nad nią pełną kontrolę. Nadzoruje się osobiście cały proces od nasiona do wyciskania soku (ścina się trawę, wyciska sok i można od razu pić - korzysta się ze wszystkich właściwości leczniczych i odpowiedniej aktywności enzymów). 

Trawa uprawiana na zewnątrz również ma zalety. Ma delikatniejszy smak, tworzą się większe liście (co daje większą powierzchnię fotosyntezy). Dostęp do światła i powolne wzrastanie powodują, że gromadzi bardzo dużo chlorofilu. 

W sztucznych warunkach korzenie nie mają czasu dobrze się rozwinąć, żeby "wyciągnąć" minerały z gleby (im więcej minerałów, tym więcej witamin, ponieważ młoda trawa hodowana w domu zawiera wiele cukrów prostych - co uważa się za główną przyczynę jej silnego smaku). Trawa uprawiana na polu zamienia minerały w cukry złożone i dlatego ma łagodniejszy smak.

Każdy kto uprawia trawę w warunkach sztucznych musi walczyć z pleśnią i insektami. Natomiast na zewnątrz pleśń nie przetrwa wiatru ani światła ultrafioletowego. 


                          JAK POPRAWIĆ SMAK SOKU Z TRAWY?                             

- sok można łączyć  z innymi zielonymi warzywami np. seler naciowy, liście pietruszki, szpinak, jarmuż, kiełki słonecznika, kiełki roślin strączkowych
- można dodać trochę czosnku lub imbiru
- uprawiać trawę na zewnątrz (będzie mieć łagodniejszy smak)

                                           ILE SOKU NALEŻY PIĆ?                                          

Sok z każdej trawy należy zawsze pić na pusty żołądek, a następnie odczekać około 30 minut zanim zje się lub wypije cokolwiek innego.


dawka profilaktyczna to 28 - 56 ml świeżego soku
dawki lecznicze to 115 ml

Wyższe dawki podaje się doodbytnicza, czyli robimy lewatywę (zadziała wtedy bardzo silnie przeczyszczająco). 

Sekret picia soku polega na stopniowym zwiększaniu spożywanej dawki i przyzwyczajeniu do niej organizmu, aby uniknąć dolegliwości żołądkowo - jelitowych. Zwiększa się dawkę o 7 ml co 3-7 dni. Jeśli ktoś potrzebuje dużych dawek, lepiej stosować trawy w proszku. Można taki proszek dodać też do świeżego soku.


 Green Magma http://www.bioorganicfoods.com/

      MAM ALERGIĘ NA PSZENICĘ CZY MOGĘ STOSOWAĆ TRAWĘ?     


Tak. W przeciwieństwie do ziarna, liście trawy nie zawierają glutenu.

                              JAK UPRAWIAĆ TRAWĘ W GLEBIE?                                

W sklepie ogrodniczym dostępne są palety rozsadowe (nie powinny mieć pod spodem dziur). Ziarno lepiej kupić w opakowaniu, a nie "na wagę" (takie "na wagę" mają kontakt z powietrzem i wilgocią, co powoduje, że traci na jakości). 

GLEBA

Skład podłoża: 50% torfu, 40% organicznej gleby i 10% keramzytu

TORBA DO KIEŁKOWANIA

Przed wysadzeniem do gleby nasiona muszą wykiełkować. Lepszy od słoika będzie woreczek na kiełki. 

PODSTAWOWE KROKI PRZY UPRAWIE TRAWY W GLEBIE

Namocz ziarno na 9-12 godzin (wstaw do lodówki)

Odsącz wodę, opłócz ziarno w świeżej wodzie. Nasiona niech kiełkują w woreczku przez 2 dni (płócz je dwa razy dziennie)

Wypełnij palety rozsadowe warstwą ziemi 3 - 5 cm

Po dwóch dniach kiełkowania siewki są gotowe, by zasadzić je w ziemi. Zdrowe kiełki będą miały jedno żdźbło wykiełkowane z ziarna i kilka małych korzonków. Ułóż siewki równo na palecie (dwie szklanki suchego ziarna po wykiełkowaniu wypełnia paletę o wymiarach 30 x 54 cm).

Podlej kiełki używając zraszacza

Pierwsze 5 DNI JEST NAJBARDZIEJ PROBLEMATYCZNE, bo wtedy mogą pojawić się pleśne

Przykryj paletę i umieść ją w ciemnym miejscu (idealna temperatura to 21 stopni). 

Sprawdzaj rośliny codziennie, podlewaj tylko wtedy kiedy ziemia jest sucha

Kiedy kiełki osiągną 5 cm wysokości (po około 3 dniach) to podlewać codziennie. 

Kiedy będą wysokie na 7 cm zdejmij pokrywę i daj je "do światła"

Trawa jest gotowa do ścięcia kiedy będzie wysoka na 17 -25 cm (po 2 tygodniach) lub kiedy wypuszcza drugie źdźbło. Ścinać trawę ząbkowanym nożem 2,5 cm od ziemi 

                   JAK PRZECHOWYWAĆ ŚWIEŻO ŚCIĘTĄ TRAWĘ?                 


  • w woreczkach do kiełkowania
  • szklane naczynia
  • plastikowe pojemniki z przykrywką
  • zawsze przechowywać w lodówce

Woreczki np [KLIK] [KLIK] 



W woreczkach można przechować trawę do 2 tygodni.
Nie jemy trawy o żółtych źdźbłach.
Jeśli będziemy mieć więcej trawy niż jesteśmy w stanie zużyć to lepiej wycisnąć z niej sok i wlać do pojemników na lód. Taką kostkę można wrzucić np do soku z marchwi.

                                                 RODZAJE PLEŚNI                                                 

 Na trawie mogą się rozwinąć 4 rodzaje pleśni:


  • najczęściej spotykana jest biała lub szara włochata narośl, podobna do waty, która obrasta ziarno i dolną część łodygi
  • pleśń, która rozwija się na samym ziarnie, może być niebieska szara lub jak "przeźroczysta mgła"
  • zgnilizna lub brązowienie korzeni spowodowane nadmiarem wilgoci i braku powietrza
  • żęski pokrywające młode korzonki. Kiedy pokrywają je krople wilgoci, wyglądają jak wata. Pojawiają się w ciągu kilku pierwszych dni kiełkowania i znikają po podlaniu. Jeśli jednak włoski będą powracać, to znaczy, że to nie są żęski, lecz pleśń. Żęski pojawiają się kiedy roślina szuka wody

                                 ŚRODKI ZWALCZAJĄCE PLEŚŃ                                   

Pomocne będą:
- woda utleniona
- ekstrakt z pestek grejpfruta
- woda utleniona o wysokim stężeniu, do kupienia w specjalistycznych sklepach

    TRAWA MOŻE ROSNĄĆ BEZ ZIEMI - UPRAWA HYDROPONICZNA   

                                             WYCISKANIE SOKÓW                                             

Na co zwrócić uwagę kupując wyciskarkę do soków:

- czy nadaje się do wyciskania soków
- wygodna w użyciu
- łatwość składania części
- rozmiar i zajmowana przestrzeń
- cena
- wytrzymałość
- moc silnika
- metoda usuwania wytłoków
- możliwość szybkiego mycia
- długość okresu gwarancji

Wyciskarka do soku z trawy to prasa śrubowa, która miażdży trawę i wyciska z niej sok. Dodatkowo miażdży włókna roślin uwalniając z komórek składniki odżywcze. Poza tym wyciskarki nie niszczą ścian komórkowych trawy. 

Przykładowe wyciskarki do soków [KLIK]  [KLIK] [KLIK]

Jedna z najlepiej sprzedających się wyciskarek do soków [KLIK]

                           ZIELONE PRODUKTY W TWOIM DOMU                            
                                 - PRZYKŁADY SUPLEMENTÓW -                                    

[KLIK] - Sonne's Organic Foods, najstarsza na świecie firma produkująca preparaty z trawy. Założycielem był Victor Earl Irons (wspomniany wcześniej)
[KLIK] - Pines to największa na świecie firma uprawiająca trawę
[KLIK] - Green Foods Corporation, największy producent trawy. Firma została założona przez Yoshihide Hagiwara (było o nim na początku postu) 
[KLIK] - Firma Pure Planet jako pierwsza zapoczątkowała stosowanie pszenicy Kamut, jako alternatywy dla "zwykłej" pszenicy. 

*Kamut to odmiana pszenicy (przodek pszenicy durum), która ma wyższą zawartość białka/kwasów tłuszczowych/aminokwasów, ma sporo magnezu, cynku i witaminy E. Jest ziarnem niehybrydowym i niekrzyżowanym. 

**jeśli nie znacie książki Williama Davisa, to możecie (ogólnie) o pszenicy przeczytać tutaj -> [KLIK] [KLIK] [KLIK] [KLIK]




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz