8 grudnia 2016

Trawa pszeniczna/jęczmienna



                           ZASTOSOWANIE I DZIAŁANIE TRAWY                         


  • pobudza odporność
  • silny antyoksydant
  • wrzody żołądka
  • wrzodziejące zapalenie okrężnicy
  • łagodzi ból w zapaleniu rozcięgna podeszwowego (ból pięty)
  • zwiększa wytrzymałość organizmu
  • w chorobach skóry (zastosowanie zewnętrzne)
  • odbudowuje komórki
  • regeneruje DNA
  • spowalnia procesy starzenia się
  • p/nowotworowe
  • łagodzi stany zapalne
  • w zapaleniu trzustki
  • obniża cholesterol w cukrzycy typu 2
  • zapobieganie/leczenie miażdżycy
  • w niedokrwistości 


Nie trzeba być chorym, żeby jeść trawę. Trawa znajduje zastosowanie w wielu sytuacjach od zmęczenia i bezsenności, po grzybice, nieprzyjemny zapach z ust/nieprzyjemny zapach ciała, oparzenia...


W przypadku jaskry można podawać jedną kroplę przefiltrowanego soku do oka..

Podobnie, w ilości jednej kropli, można podawać przefiltrowany sok do nosa przy reakcji alergicznej, zapaleniu zatok, katarze...

Trawa nie jest magicznym eliksirem, ale jest silny lekiem roślinnym, który wzmaga potencjał samouzdrowienia. 

                                  TRAWA SUSZONA CZY ŚWIEŻA?                                   

Oba produkty mają swoje plusy i minusy. Każdy z osobna musi dojść do tego, co będzie dla niego najlepszą "kuracją trawową".

 20 l świeżego soku to 1 l proszku z traw pszenicznej lub jęczmiennej

Proszki są różne. Są proszki z całych liści (całe liście zostały wysuszone i zmielone razem z błonnikiem) i z soku (po wyciśnięciu soku z liści, sok się suszy i zostają z niego tylko skondensowane składniki odżywcze - esencja). 

Jeśli chcemy/potrzebujemy przyjmować większe dawki produktów trawiastych to lepiej wziąć proszek. Sok w dużych ilościach spowoduje problemy żołądkowe.




                           UPRAWA W DOMU CZY NA ZEWNĄTRZ?                           

Uprawiając trawę w domu można mieć nad nią pełną kontrolę. Nadzoruje się osobiście cały proces od nasiona do wyciskania soku (ścina się trawę, wyciska sok i można od razu pić - korzysta się ze wszystkich właściwości leczniczych i odpowiedniej aktywności enzymów). 

Trawa uprawiana na zewnątrz również ma zalety. Ma delikatniejszy smak, tworzą się większe liście (co daje większą powierzchnię fotosyntezy). Dostęp do światła i powolne wzrastanie powodują, że gromadzi bardzo dużo chlorofilu. 

W sztucznych warunkach korzenie nie mają czasu dobrze się rozwinąć, żeby "wyciągnąć" minerały z gleby (im więcej minerałów, tym więcej witamin, ponieważ młoda trawa hodowana w domu zawiera wiele cukrów prostych - co uważa się za główną przyczynę jej silnego smaku). Trawa uprawiana na polu zamienia minerały w cukry złożone i dlatego ma łagodniejszy smak.

Każdy kto uprawia trawę w warunkach sztucznych musi walczyć z pleśnią i insektami. Natomiast na zewnątrz pleśń nie przetrwa wiatru ani światła ultrafioletowego. 


                          JAK POPRAWIĆ SMAK SOKU Z TRAWY?                             

- sok można łączyć  z innymi zielonymi warzywami np. seler naciowy, liście pietruszki, szpinak, jarmuż, kiełki słonecznika, kiełki roślin strączkowych
- można dodać trochę czosnku lub imbiru
- uprawiać trawę na zewnątrz (będzie mieć łagodniejszy smak)

                                           ILE SOKU NALEŻY PIĆ?                                          

Sok z każdej trawy należy zawsze pić na pusty żołądek, a następnie odczekać około 30 minut zanim zje się lub wypije cokolwiek innego.


dawka profilaktyczna to 28 - 56 ml świeżego soku
dawki lecznicze to 115 ml

Wyższe dawki podaje się doodbytnicza, czyli robimy lewatywę (zadziała wtedy bardzo silnie przeczyszczająco). 

Sekret picia soku polega na stopniowym zwiększaniu spożywanej dawki i przyzwyczajeniu do niej organizmu, aby uniknąć dolegliwości żołądkowo - jelitowych. Zwiększa się dawkę o 7 ml co 3-7 dni. Jeśli ktoś potrzebuje dużych dawek, lepiej stosować trawy w proszku. Można taki proszek dodać też do świeżego soku.


 Green Magma http://www.bioorganicfoods.com/

      MAM ALERGIĘ NA PSZENICĘ CZY MOGĘ STOSOWAĆ TRAWĘ?     


Tak. W przeciwieństwie do ziarna, liście trawy nie zawierają glutenu.

                              JAK UPRAWIAĆ TRAWĘ W GLEBIE?                                

W sklepie ogrodniczym dostępne są palety rozsadowe (nie powinny mieć pod spodem dziur). Ziarno lepiej kupić w opakowaniu, a nie "na wagę" (takie "na wagę" mają kontakt z powietrzem i wilgocią, co powoduje, że traci na jakości). 

GLEBA

Skład podłoża: 50% torfu, 40% organicznej gleby i 10% keramzytu

TORBA DO KIEŁKOWANIA

Przed wysadzeniem do gleby nasiona muszą wykiełkować. Lepszy od słoika będzie woreczek na kiełki. 

PODSTAWOWE KROKI PRZY UPRAWIE TRAWY W GLEBIE

Namocz ziarno na 9-12 godzin (wstaw do lodówki)

Odsącz wodę, opłócz ziarno w świeżej wodzie. Nasiona niech kiełkują w woreczku przez 2 dni (płócz je dwa razy dziennie)

Wypełnij palety rozsadowe warstwą ziemi 3 - 5 cm

Po dwóch dniach kiełkowania siewki są gotowe, by zasadzić je w ziemi. Zdrowe kiełki będą miały jedno żdźbło wykiełkowane z ziarna i kilka małych korzonków. Ułóż siewki równo na palecie (dwie szklanki suchego ziarna po wykiełkowaniu wypełnia paletę o wymiarach 30 x 54 cm).

Podlej kiełki używając zraszacza

Pierwsze 5 DNI JEST NAJBARDZIEJ PROBLEMATYCZNE, bo wtedy mogą pojawić się pleśne

Przykryj paletę i umieść ją w ciemnym miejscu (idealna temperatura to 21 stopni). 

Sprawdzaj rośliny codziennie, podlewaj tylko wtedy kiedy ziemia jest sucha

Kiedy kiełki osiągną 5 cm wysokości (po około 3 dniach) to podlewać codziennie. 

Kiedy będą wysokie na 7 cm zdejmij pokrywę i daj je "do światła"

Trawa jest gotowa do ścięcia kiedy będzie wysoka na 17 -25 cm (po 2 tygodniach) lub kiedy wypuszcza drugie źdźbło. Ścinać trawę ząbkowanym nożem 2,5 cm od ziemi 

                   JAK PRZECHOWYWAĆ ŚWIEŻO ŚCIĘTĄ TRAWĘ?                 

  • w woreczkach do kiełkowania
  • szklane naczynia
  • plastikowe pojemniki z przykrywką
  • zawsze przechowywać w lodówce

W woreczkach można przechować trawę do 2 tygodni.
Nie jemy trawy o żółtych źdźbłach.
Jeśli będziemy mieć więcej trawy niż jesteśmy w stanie zużyć to lepiej wycisnąć z niej sok i wlać do pojemników na lód. Taką kostkę można wrzucić np do soku z marchwi.

                                                 RODZAJE PLEŚNI                                                 

 Na trawie mogą się rozwinąć 4 rodzaje pleśni:

  • najczęściej spotykana jest biała lub szara włochata narośl, podobna do waty, która obrasta ziarno i dolną część łodygi
  • pleśń, która rozwija się na samym ziarnie, może być niebieska szara lub jak "przeźroczysta mgła"
  • zgnilizna lub brązowienie korzeni spowodowane nadmiarem wilgoci i braku powietrza
  • żęski pokrywające młode korzonki. Kiedy pokrywają je krople wilgoci, wyglądają jak wata. Pojawiają się w ciągu kilku pierwszych dni kiełkowania i znikają po podlaniu. Jeśli jednak włoski będą powracać, to znaczy, że to nie są żęski, lecz pleśń. Żęski pojawiają się kiedy roślina szuka wody

                                 ŚRODKI ZWALCZAJĄCE PLEŚŃ                                   

Pomocne będą:
- woda utleniona
- ekstrakt z pestek grejpfruta
- woda utleniona o wysokim stężeniu, do kupienia w specjalistycznych sklepach

    TRAWA MOŻE ROSNĄĆ BEZ ZIEMI - UPRAWA HYDROPONICZNA   

                           ZIELONE PRODUKTY W TWOIM DOMU                            
                                 - PRZYKŁADY SUPLEMENTÓW -                                    

[KLIK] - Sonne's Organic Foods, najstarsza na świecie firma produkująca preparaty z trawy. Założycielem był Victor Earl Irons (wspomniany wcześniej)
[KLIK] - Pines to największa na świecie firma uprawiająca trawę
[KLIK] - Green Foods Corporation, największy producent trawy. Firma została założona przez Yoshihide Hagiwara (było o nim na początku postu) 
[KLIK] - Firma Pure Planet jako pierwsza zapoczątkowała stosowanie pszenicy Kamut, jako alternatywy dla "zwykłej" pszenicy. 

*Kamut to odmiana pszenicy (przodek pszenicy durum), która ma wyższą zawartość białka/kwasów tłuszczowych/aminokwasów, ma sporo magnezu, cynku i witaminy E. Jest ziarnem niehybrydowym i niekrzyżowanym. 



[książka "Trawy zbóż"]