18 marca 2017

Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) zamiennikiem żeń-szenia?

"tańczące pnącze orchidei"...
... takie ma znaczenie słowo jiaogulan
___________________________________
Jest rośliną dziko rosnącą w krajach azjatyckich, a z jej liści przygotowuje się herbatę (w Polsce można kupić sadzonkę - do hodowli w domu/szklarni).

W Chinach nazywany jest "żeń-szeniem Południa", bo ma do niego podobny skład chemiczny i właściwości.


                                       WŁAŚCIWOŚCI/ZASTOSOWANIE                              
  • antyoksydant (działanie gypenozydów; opóźniają procesy starzenia; wykorzystuje się je w leczeniu stanów zapalnych, niedokrwienia, wylewu, zawału)
  • adaptogen (podnosi odporność/wytrzymałość organizmu; wykorzystywany po chemio- czy radioterapii <wspomaga tworzenie się białych krwinek>)
  • poprawia funkcje układu sercowo-naczyniowego (np przyspiesza pompowanie krwi przez co może być stosowany jako środek energetyczny dla sportowców)
  • reguluje ciśnienie krwi
  • zawał serca/wylew (jiaogulan hamuje zlepianie się płytek krwi, co jest pierwszym etapem tworzenia się zakrzepów krwi i zgromadzenia się płytki miażdżycowej  w naczyniach krwionośnych)
  • obniża cholesterol (oczyszczające działanie saponin ze związków tłuszczowych: saponiny łączą się z kwasem żółciowym i cholesterolem, zwiększają ich objętość tak, żeby nie zostały wchłonięte przez organizm)
  • p/nowotworowy
  • cukrzyca
  • uszkodzenie wątroby/żółtaczka
  • zapalenie oskrzeli

Jiaogulan różni się tylko tym od żeń-szenia, ze większość specjalistów zaleca ostrożność przy żeń-szeniu osobom w nadciśnieniem (duża dawka MOŻE BYĆ niekorzystna) - jiaogulanu to nie dotyczy. 

                                                            SKŁAD                                                           
  • saponiny = gypenozydy <najważniejszy składnik>; w żeń-szeniu znajdują się ginsenozydy
  • flawony
  • polisacharydy
  • aminokwasy
  • witaminy
  • minerały 
                                                             PRODUKTY                                                
  • liście (na herbatę)
pół płaskiej łyżeczki na szklankę wody - parzyć 3-5 minut, woda 75-85 C -> te same liście można zaparzać 3 razy

W smaku może być słodka albo gorzka, to zależy od odmiany. Informacja o smaku powinna się pojawić na opakowaniu.
  • kapsułki
dostępne chyba w każdym sklepie zielarskim, należy kupować produkt standaryzowany na obecność (minimum) 85% gypenozydów

dawkowanie: 
- przez tydzień: do 900 mg dziennie
- przez miesiąc: do 600 mg dziennie
- przez rok i dłużej: 300 mg dziennie

Są również pastylki ziołowe, syropy, wina, ale niestety dostępne tylko w Chinach. Może ktoś się wybiera? :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz