Składnikami dzisiejszej herbaty będą: herbata biała, zielona, purpurowy kwiat goździka (z aromatem truskawkowym)
Post będzie krótki, bo o herbacie białej i zielonej już było (link powyżej). Zostaje nam zapoznanie się z kwiatem goździka.
Uwaga! Nie goździk-przyprawa, tylko goździk, który mamy w ogródkach (wszystkie odmiany mają jadalne kwiaty). Najpopularniejszy jest goździk Dianthus caryophyllus. Usuwa się tylko biały lub niewybarwiony fragment u podstawy płatka, który zwykle jest gorzki.
Goździk ogrodowy ma nutę lekko korzenną i słodką. Goździków używa się do aromatyzowania ciast i deserów, dodaje do sałatek, napojów i przetworów owocowych. Płatki goździków można kandyzować.
Po oberwaniu płatków i ususzeniu, wystarczy wymieszać z ulubionym gatunkiem herbaty = herbata aromatzowana :)
Olej kwiatowy: słoik luźno napełnić świeżo zebranymi goździkami i zalać je olejem słonecznikowym, o temperaturze pokojowej. Następnie przykryć gazą i zostawić na 2 tygodnie do naciągnięcia (codziennie potrząsać słoikiem). Następnie olej przecedzić przez gazę.
Ocet kwiatowy do sałatek: świeżo zebrane goździki należy zgnieść i napełnić nimi luźno słoik, zalać je ciepłym octem jabłkowym (po brzeg słoika) i zakręcić. Pozostawić na 2 tygodnie, codziennie wstrząsając. Po tym czasie sprawdzić smak. Jeśli jest za słaby, przecedzić ocet i zalać nim nową porcję świeżych kwiatów.
_____________________________
Prezentowana herbata z goździkiem jest typową, odżywczą herbatą.
Herbata oczywiście ze sklepu smak sztuki (Kraków)
p.s. rozjaśnijcie ekran komputera przy oglądaniu filmiku, bo zawiodło mnie oświetlenie, a miałam jedną szansę na nagranie "kulki" :)
Herbata oczywiście ze sklepu smak sztuki (Kraków)
p.s. rozjaśnijcie ekran komputera przy oglądaniu filmiku, bo zawiodło mnie oświetlenie, a miałam jedną szansę na nagranie "kulki" :)
Smacznego! :)