30 listopada 2016

Kombucza - aktualizacja wpisu

Odświeżony wpis o kombuczy...



JAK PRZYGOTOWAĆ KOMBUCZĘ - Przepis podstawowy


  • grzyb herbaciany
  • garnek
  • woda
  • szklane naczynie
  • 70 g cukru na litr wody
  • 5 g herbaty czarnej zielonej lub ziołowej na litr wody
  • papierowy ręcznik
  • sitko


Zaparz herbatę (2 - 3 łyżeczki czarnej lub zielonej, w przypadku herbaty ziołowej - 2 łyżeczki; można wykorzystać herbatę ziołową i zieloną w proporcji 1:1)

Zostaw do naciągnięcia na 15 minut (to ma być mocny napar)



Wsyp do gorącego naparu 70 g cukru i odstaw herbatę do ostudzenia (temperatura pokojowa)



Przelej do szklanego naczynia i włóż grzybka herbacianego (przykryj papierowym ręcznikiem, żeby do środka nie dostały się muchy)



Naczynie (słoik) powinno stać w ciepłym miejscu w temperaturze nie mniejszej niż 18 stopni (nie stawiaj naczynia w ostrym słońcu)


Po 8-12 dniach wyjąć grzybka czystymi rękoma - odłożyć do szklanego naczynia z czystą wodą, a gotowy napój przecedzić

Kombuczę obmyć pod bieżącą wodą i z powrotem włożyć do naczynia z nową herbatę i odrobiną płynu z poprzedniego nastawu

***

Na powierzchni płynu utworzy się cienka skórka, z której powstanie nowy grzyb. Starego grzybka można wyrzucić na kompost...

***

Cukier służy jako pożywka dla mikroorganizmów grzyba herbacianego (nie po to żeby napój był słodki), a napar z herbaty musi być mocny ponieważ stanowi źródło azotu i wspomaga wzrost mikroorganizmów

***

W mieszankach ziołowych dla kombuczy możemy zastosować:
  • pokrzywę
  • liście jeżyn
  • podbiał pospolity
  • babkę lancetowatą
  • głóg
  • liście gruszy
  • liście truskawek
  • kwiat lipy
  • tatarak
  • korzeń goryczki żółtej
  • nasiona ostropestu plamistego
  • dziką różę

Przykładowa mieszanka:
krwawnik pospolity 30g + mniszek lekarski 20 g + pokrzywa 10 g + widłak 10 g

***

Do mieszanek ziołowych dobrze jest dodać czarną lub zieloną herbatę, która jest najlepszą pożywką dla grzyba herbacianego

GRZYB W POŻYWCE

Grzyb powinien być umieszczony w herbacie gładką, błyszczącą, jaśniejszą stroną do góry.

*grzybek czasami pływa na powierzchni, czasami zatapia się - nie ma to znaczenia dla produkcji wartościowego napoju

KIEDY NAPÓJ JEST GOTOWY?

Proces zakwaszania zależy od różnych czynników i nie zawsze przebiega w ten sam sposób. Jedni lubią pić napój 5-7 dniowy, inni 8-10, jeszcze inni 12 i 14 dniowy. Im dłużej stoi tym robi się kwaśniejszy. Jeśli fermentuje się około miesiąca to na bank mamy już ocet, który możemy wykorzystać w kuchni do przygotowywania potraw (ale lepiej nie używać go do konserwowania żywności, na przykład kiszenia ogórków, bo jest biologicznie aktywny i niesterylny)

Najsmaczniejszy jest (wg mnie) po 3-6 dni. Jest lekko kwaśny ma przyjazny przyjemny aromat i daje się w nim wyczuć wyraźny zapach i smak herbaty.

*do napoju fermentującego można dodać małe ilości przygotowanych owoców np. borówkę, jabłko, malinę, aronię i tym podobne

JAK CZĘSTO PIĆ KOMBUCZĘ?

Literatura podaje różnie, minimum to jedna szklanka dziennie, ale trzeba też obserwować swój organizm i zaczynać od małych ilości na przykład dwie łyżki dziennie.

KOMBUCZA DLA DIABETYKA?

Tak!
Poprzez proces fermentacji większość zawartego w herbacie cukru jest rozkładana. 

Jeśli, mimo to się obawiasz, to można użyć 40 g cukru na litr herbaty zamiast 70g. Można też poddać napój gruntownej fermentacji, czyli 3-4 tygodnie (wtedy cukru 70 g). Taki ocet trzeba rozcieńczyć przed wypiciem wodą mineralną lub herbatą ziołową. 

WSTRZYMANIE PRODUKCJI

Grzybka włóż do naczynia ze świeżą posłodzoną herbatą i częścią kwasu komórkowego (ocet) i odstaw w chłodne miejsce np. do piwnicy. Można tak zostawić grzybka na kilka tygodni...

CZY KOMBUCZA MA DZIAŁANIE LECZNICZE?

Czytając prace naukowe i opierając się na doświadczeniach ludzi, którzy piją napój kombuczowy, można spokojnie stwierdzić, że w tym grzybku coś jest.

Niektóre przypisane grzybowi pozytywne działanie wymaga jeszcze sprawdzenia, ale wiele mechanizmów jest potwierdzonych przez badania naukowe np:
  • regulacja flory bakteryjnej
  • wzmocnienie komórek
  • odtruwanie organizmu
  • regulacja przemiany materii
  • działanie antybiotyczne
  • pozytywny wpływ na równowagę kwasowo-zasadową
  • wzmocnienie odporności

MAM CANDIDĘ. CZY MOGĘ PIĆ NAPÓJ KOMBUCZOWY?


Tak! Ale napój musi być dobrze przefermentowany (czyli iść w kierunku octu i pić rozcieńczony z wodą). Wzmocniony organizm łatwiej będzie przeciwdziałał grzybicy.

_____________________________
Kombucza ma też "rodzeństwo" i zachęcam do lektury postu o innych symbiozach bakterii i drożdży [KLIK]

"Kombucha. Cudowny grzyb herbaciany o leczniczych właściwościach" Gunther W. Frank, wyd Vital