2 stycznia 2018

Zupa z łososiem


SKŁADNIKI:
  • 500 g filetu z łososia (bez skóry)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili (nie dodawaj jeśli nie lubisz ostrego)
  • 2 pomidory
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1400 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego (ja zamiast pomidorów i przecieru czasem daję 2 puszki pomidorów)
  • 1/2-1 łyżeczka mielonego chili (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • garść szczypiorku

PRZYGOTOWANIE:
  • wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę (cebula, czosnek, ziemniaki, marchew, papryczka, pomidory)
  • w garnku, w którym będzie zupa, najpierw zeszklij cebulę i czosnek - po kilku minutach dodaj ziemniaki i marchew
  • po kilku minutach wlej bulion i dodaj pomidory + ziele angielskie, liść laurowy - całość gotuj około 12 minut
  • łososia umyj i pokrój w kostkę (bez skóry), i dodaj go do zupy
  • dodaj kurkumę, paprykę, sól, pieprz - gotuj 15 minut
  • dodaj przecier pomidorowy, mielone chili - jeśli zupa jest zbyt kwaśna dodaj 1/2 łyżeczki cukru (kwaśność zależy od pomidorów)
  • na koniec dodaj szczypiorek

***
Inne przepisy: