21 lutego 2018

Roślinne postępowanie w przypadku zakażenia Salmonella spp.


Przed zastosowaniem protokołu należy skonsultować się z lekarzem

***




Związana zarówno z Shigellą, jak i E. coli, Salmonella wywołuje dur brzuszny, dur rzekomy, salmonellozę, zatrucie pokarmowe. Większość infekcji pochodzi z zakażonej żywności.



Pałeczki Salmonelli są odporne na zamarzanie. Giną w temperaturze, co najmniej, 55 stopni Celsjusza (podgrzewane przez 1 godzinę) lub w 77 stopniach Celsjusza (grzane przez 10 minut). Drób, wieprzowina, wołowina oraz wiele owoców i warzyw jest powszechnie zakażonych bakteriami. Bakterie hamują wrodzony układ odpornościowy. Ogólne objawy zakażenia to: biegunka, wymioty, gorączka, silne skurcze brzucha. Może też dojść do sepsy i zakażenia innych narządów.

Ze względu na intensywne stosowanie antybiotyków w rolnictwie i w hodowli zwierząt, Salmonella rozwinęła oporność na wiele leków.


FORMUŁA 1 (antybakteryjna)
nalewka z Cryptolepis, Sida lub Alchornea

FORMUŁA 2
nalewka z dowolnej rośliny bogatej w berberynę (np. gorzknik kanadyjski)

FORMUŁA 3 (wsparcie immunologiczne)
nalewka z różeńca górskiego + sok z imbiru + nalewka z lukrecji (równe części nalewek i soku)

*pomocna może być herbata z jałowca i herbata z chińskiego ostrokrzewu Kuding Cha (nie mylić z zieloną herbatą Camellia sinensis)


sepsa w wyniku zakażenia Salmonellą: FORMUŁA 1 + 2 + 3 + nalewka (Salvia miltiorrhiza + Angelica sinensis

[S. Buhner "Herbal antibiotics"]