15 stycznia 2018

Nietolerancja salicylanów - tych roślin unikaj...


Salicylany to substancje podobne do aspiryny, występujące naturalnie w różnych roślinach. U niektórych mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości. Są one bardziej nasilone u osób, których wątroba nie spełnia dobrze swojej roli odtruwającej oraz u osób z tzw. "nieszczelnym jelitem". 

Nietolerancja salicylanów może powodować np.:
  • pokrzywkę
  • katar sienny
  • astmę
  • wysypki skórne
  • świąd skóry
  • zapalenie pęcherza
  • bóle głowy
  • zespół jelita drażliwego

Nietolerancję salicylanów określa alergolog. 

Można poprawić tolerancję tych związków poprzez poprawę pracy wątroby i unikanie produktów bogatych w salicylany.

Preparatami, które pomogą rozkładać salicylany w wątrobie są:
  • tauryna
  • selen
  • acetylocysteina
  • reishi

TABELA ZAWARTOŚCI SALICYLANÓW W POKARMACH



ZAWARTOŚĆ ŚLADOWA
MAŁA
ŚREDNIA
DUŻA
BARDZO DUŻA
OWOCE
Gruszka
(bez skórki)
Jabłko odmiana golden

Gruszka
(ze skórką)
jabłka odmiana Red
persymona
cytryna
figi
rabarbar
mango
morwa
grejpfrut
awokado
brzoskwinia
mandarynka
nektarynka
arbuz
liczi
owoce jagodowe
wiśnie
jeżyny
pomarańcze
kiwi
żurawina
morele
truskawki
melon
winogrona
śliwki
ananas
WARZYWA
ziemniaki (obrane)
sałata
seler naciowy
kapusta
pędy bambusa
brukiew
fasola suszona
grich suszony
soczewica (czerwona, brązowa)
fasolka szparagowa
kapusta czerwona
brukselka
kiełki fasoli mung
zielony groszek
por
szalotka
szczypiorek
brokuł
słodkie ziemniaki
pasternak
grzyby
marchew
buraki
kabaczek
szpinak
cebula
kalafior
rzepa
szparagi
słodka kukurydza
dynia
bakłażan
rzeżucha
ogórek
kiełki lucerny
pomidory i przetwory
ogórki kiszone
endywia
pieczarki
rzodkiew
oliwa
słodka papryka
ostra papryka
cukinia
cykoria
ORZECHY
mak
nerkowce
pistacja
makadamia
włoskie
brazylijskie
kokosowe
ziemne
laskowe
pini
pekan
słonecznik
sezam

migdały
kotewka
SŁODYCZE
karmel
biały cukier
syrop klonowy
kakao
karob
melasa

lukrecja
cukierki miętowe
miód
ZIOŁA, PRZYPRAWY
wanilia
czosnek
natka pietruszki
szafran
ocet słodowy
sos sojowy


cynamon
kardamon
pieprz czarny
ziele angielskie
imbir
goździki
gałka muszkatałowa
kminek
ocet spirytusowy
liść laurowy
pieprz biały
pieprz kajeński
anyż
szałwia
curry
papryka
tymianek
koper
kurkuma
rozmaryn
mięta
oregano
garam masala
kmin rzymski
estragon
gorczyca
przyprawa „5 smaków”
ALKOHOL

dżin
whisky
wódka
cydr
piwo
sherry
koniak

likier
porto
rum

Unikaj również:
- fiołka trójbarwnego Viola tricolor
- poziewnika szorstkiego Galeopsis tetrahit
- poziomki pospolitej Fragaria vesca

- rumianku pospolitego Matricaria chamomilla
- wiązówki błotnej Filipendula ulmaria

- wierzby Salix


[Healthy bowel healthy body]