Salicylany to substancje podobne do aspiryny, występujące naturalnie w różnych roślinach. U niektórych mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości. Są one bardziej nasilone u osób, których wątroba nie spełnia dobrze swojej roli odtruwającej oraz u osób z tzw. "nieszczelnym jelitem".
Nietolerancja salicylanów może powodować np.:
- pokrzywkę
- katar sienny
- astmę
- wysypki skórne
- świąd skóry
- zapalenie pęcherza
- bóle głowy
- zespół jelita drażliwego
Nietolerancję salicylanów określa alergolog.
Można poprawić tolerancję tych związków poprzez poprawę pracy wątroby i unikanie produktów bogatych w salicylany.
Preparatami, które pomogą rozkładać salicylany w wątrobie są:
- tauryna
- selen
- acetylocysteina
- reishi
TABELA ZAWARTOŚCI SALICYLANÓW W POKARMACH
ZAWARTOŚĆ ŚLADOWA
|
MAŁA
|
ŚREDNIA
|
DUŻA
|
BARDZO DUŻA
|
|
OWOCE
|
Gruszka
(bez skórki)
|
Jabłko odmiana golden
|
Gruszka
(ze skórką)
jabłka odmiana Red
persymona
cytryna
figi
rabarbar
mango
|
morwa
grejpfrut
awokado
brzoskwinia
mandarynka
nektarynka
arbuz
liczi
|
owoce jagodowe
wiśnie
jeżyny
pomarańcze
kiwi
żurawina
morele
truskawki
melon
winogrona
śliwki
ananas
|
WARZYWA
|
ziemniaki (obrane)
sałata
seler naciowy
kapusta
pędy bambusa
brukiew
fasola suszona
grich suszony
soczewica (czerwona, brązowa)
|
fasolka szparagowa
kapusta czerwona
brukselka
kiełki fasoli mung
zielony groszek
por
szalotka
szczypiorek
|
brokuł
słodkie ziemniaki
pasternak
grzyby
marchew
buraki
kabaczek
szpinak
cebula
kalafior
rzepa
szparagi
słodka kukurydza
dynia
|
bakłażan
rzeżucha
ogórek
kiełki lucerny
|
pomidory i przetwory
ogórki kiszone
endywia
pieczarki
rzodkiew
oliwa
słodka papryka
ostra papryka
cukinia
cykoria
|
ORZECHY
|
mak
|
nerkowce
|
pistacja
makadamia
włoskie
brazylijskie
kokosowe
ziemne
laskowe
pini
pekan
słonecznik
sezam
|
migdały
kotewka
|
|
SŁODYCZE
|
karmel
|
biały cukier
syrop klonowy
kakao
karob
|
melasa
|
lukrecja
cukierki miętowe
miód
|
|
ZIOŁA, PRZYPRAWY
|
wanilia
czosnek
natka pietruszki
szafran
ocet słodowy
sos sojowy
|
cynamon
kardamon
pieprz czarny
ziele angielskie
imbir
goździki
gałka muszkatałowa
kminek
ocet spirytusowy
liść laurowy
pieprz biały
|
pieprz kajeński
anyż
szałwia
curry
papryka
tymianek
koper
kurkuma
rozmaryn
mięta
oregano
garam masala
kmin rzymski
estragon
gorczyca
przyprawa „5 smaków”
|
||
ALKOHOL
|
dżin
whisky
wódka
|
cydr
piwo
sherry
koniak
|
likier
porto
rum
|
Unikaj również:
- fiołka trójbarwnego Viola tricolor
- poziewnika szorstkiego Galeopsis tetrahit
- poziomki pospolitej Fragaria vesca
- poziomki pospolitej Fragaria vesca
- rumianku pospolitego Matricaria chamomilla
- wiązówki błotnej Filipendula ulmaria
- wierzby Salix
[Healthy bowel healthy body]