ŻYWIENIE
UNIKAJ:
- cukrów prostych (zmniejszają zdolność białych krwinek do walki z patogenami); zamienniki np: stewia, ksylitol
- przetworzonej żywności
- dużej ilości kofeiny (więcej niż 2 kawy dziennie) - nadwyręża układ odpornościowy, układ nerwowy i nadnercza
- wędlin (zwykle zawierają azotany - najlepiej samemu zrobić wędlinę np w szynkowarze
- alkoholu - nadmiar powoduje stres w wątrobie i układzie nerwowym oraz wypłukuje witaminy z grupy B
CO POWINNO ZNALEŹĆ SIĘ W MENU:
- WODA
- grzyby
- zielone warzywa, zwłaszcza jarmuż, szpinak, rukola, brokuły, kapusta, por i sałata
- białko roślinne
- omega 3 (np. łosoś, orzechy włoskie, nasiona lnu, nasiona chia)
- czosnek świeży lub w kapsułkach
- cebula (bogata w kwercetynę, która ma łagodne działanie przeciwalergiczne)
- słodkie ziemniaki (ich białko może stymulować wytwarzanie białych krwinek)
- granat i sok z granatów
- nasiona dyni, nasiona słonecznika, jajka, mięso i ryby
Ogólnie, w tym przypadku, interesuje nas dieta śródziemnomorska :)
NAPOJE WZMACNIAJĄCE ODPORNOŚĆ
- soki (bez cukru) np.:
- 1 cytrynę
- 2 cm imbiru
- 3 średnie marchewki
- 4 łodygi selera
- 4 owoce kiwi
- garść pietruszki
- smoothies np.:
zblenderuj składniki:
- 1 szklanka mrożonych malin
- ¾ szklanki mleka migdałowego
- 1½ łyżki miodu
- 2 łyżeczki tartego świeżego imbiru
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- gorące napoje np.:
- 3 szklanki wody
- 2,5 cm świeżego, okrojonego imbiru
- 1 łyżka zielonej herbaty
- 1/2 szklanki mleka np. ryżowego, migdałowego
- 2 łyżki miodu
- cynamon
Doprowadź wodę do wrzenia, dodaj imbir i gotuj przez 10 minut. Obniż temperaturę, dodaj liście herbaty i niech nasiąkają 10 minut. Odcedź, dodaj mleko i miód i podgrzewaj na małym ogniu. Podawaj z odrobiną cynamonu.
ĆWICZENIA
Ćwiczenia wzmacniają układ odpornościowy, poprzez zwiększenie produkcji białych krwinek.
PREPARATY "ODPORNOŚCIOWE"
- witamina D
- reishi, ganoterapia
- cynk
- jeżówka purpurowa
- czarny bez
- liść oliwny
- traganek błoniasaty
- wąkrotka azjatycka (gotu kola)
- kora cynamonowca
- omega-3