5 lutego 2017

Czarny bez - wyjątkowa receptura przeciwwirusowa


_______________________________________
Składniki:
  • suszone liście bzu czarnego (kubek 250 ml)
  • suszone łodygi bzu (pół kubka)
  • 2,5 litra wody
  • 28 ml syropu z bzu (przepis poniżej)
  • 28 ml nalewki ze świeżych liści bzu (1:10, alkohol 40%) - liście zbieramy przed kwitnieniem bzu
  • 28 ml nalewki z kory bzu (1:10, alkohol 60-70%) - korę zbieramy jesienią

Wykonanie:
- suszone liście i łodygi dobrze rozdrobnij
- wrzuć je do wody i doprowadzić do wrzenia
- zmniejsz ogień i gotuj, aż płyn zmniejszy się o 2/3
- zdejmij z ognia i ostudź
- odcedź wywar np przez gazę lub sitko
- dodaj syrop z bzu (przepis poniżej) i nalewki
- dobrze wymieszaj
- można dodać cukier jeśli smakowo coś będzie nie tak :)

dawkowanie: 2-4 łyżki stołowe, co 2-4 godziny (w chorobie)
*jeśli pojawią się mdłości to zmniejsz dawkę i stopniowo ją zwiększaj


                                 SYROP Z OWOCÓW BZU CZARNEGO                            

Składniki:
  • 2 kubki (250 ml) świeżych owoców bzu lub 1 kubek suszonych owoców
  • 2 l wody
  • 20 kubków (takich 250 ml) cukru - tak wiem, sporo, ale to nie pomyłka :) 

Wykonanie:

- owoce zagotuj (jeśli używasz owoców suszonych, to namocz je dzień wcześniej)
- jeśli woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i niech owoce "pyrkają" do momentu, kiedy ilość wody zmniejszy się o połowę
- zdejmij z ognia, zostaw do ostygnięcia
- odcedź przez sito (z owoców też wyciśnij wodę)
- sok ustaw z powrotem na średnim ogniu i dodaj cukier - mieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru i ostudź (jeśli nie chcesz tyle cukru <cukier zabezpieczy przed zepsuciem>, zmniejsz go o połowę, ale na koniec dodaj alkohol, tak żeby uzyskać 20%-owy płyn :)

[S. Buhner]