Podobno gruźlicy już nie ma - nie prawda. Dziś jest sporo przypadków gruźlicy...
W gruźlicy, stanach zapalnych płuc/opłucnej/oskrzeli przydatne będą rośliny krzemionkowe. Ważne żeby przygotowywać odwar (gotowanie), a nie napar (parzenie). W czasie gotowania krzem przechodzi do wody i staje się przyswajalny. Pijąc zioła krzemionkowe w naparze - pijemy niestety mało wartościowy napój.
W gruźlicy, stanach zapalnych płuc/opłucnej/oskrzeli przydatne będą rośliny krzemionkowe. Ważne żeby przygotowywać odwar (gotowanie), a nie napar (parzenie). W czasie gotowania krzem przechodzi do wody i staje się przyswajalny. Pijąc zioła krzemionkowe w naparze - pijemy niestety mało wartościowy napój.
SKRZYP POLNY
4 łyżki ziela + 3 szklanki wody = gotować na małym ogniu 10 minut (pod przykryciem)
Pić porcjami w ciągu dnia
działania niepożądane: przy długotrwałym stosowaniu może się pojawić niedobór witaminy B1 (zalecana suplementacja w trakcie kuracji)
ZIELE MIODUNKI PLAMISTEJ / ZIELE POZIEWNIKA
MIESZANKA - (w równych porcjach) ziele miodunki + ziele skrzypu + ziele poziewnika + ziele rdestu ptasiego + liść babki
1 łyżka mieszanki + 2 szklanki zimnej wody = gotować na małym ogniu 15 minut (odstawić na 15 minut)
Pić 2-3 razy dziennie, 1/2 szklanki między posiłkami
działania niepożądane: większe dawki odwaru mogą wywołać krótkotrwałe zaparcia
1,5 - 2 łyżki ziela + 2 szklanki ciepłej wody (pozostawić na 1 - 2 h, gotować 10 min, przecedzić)
Pić 1/2 - 2/3 szklanki, 2 - 3 razy dziennie
2 - 2,5 łyżki liści + 2 szklanki wody (gotować 5 min, przecedzić)
Pić 1/2 - 2/3 szklanki, 2 - 3 razy dziennie
1 - 1,5 łyżki kłączy + 2 szklanki gorącej wody (gotować na małym ogniu 10 min, przecedzić)
Pić ½ - 2/3 szklanki, 2 - 3 razy dziennie godzinę po posiłku
1 łyżka liści + 1 - 1,5 szklanki wody (gotować 3 min, odstawić na 10 min, przecedzić)
Pić 1/4 - 1/3 szklanki, 3 - 5 razy dziennie między posiłkami
1,5 - 2 łyżki ziela + 1 - 2 szklanki wody (gotować 3—5 min, przecedzić)
Pić 1/3 - 1/2 szklanki, 2 - 3 razy dziennie
*"lubi" być w mieszance z kwiatem krwawnika i szałwii.
TARCZOWNICA ISLANDZKA = POROST ISLANDZKI
(Cetraria islandica)
2 łyżki ziół + 3 szklanki wody (gotować na małym ogniu do otrzymania 2/3 objętości początkowej, przecedzić)
Pić 1/4 - 1/2 szklanki dziennie (można łączyć np. z zielem miodunki, korzeniem żywokostu lekarskiego, zielem poziewnika, korzeniem tataraku, miętą pieprzową)
[Ożarowski, Jaroniewski]
Pić 1/4 - 1/2 szklanki dziennie (można łączyć np. z zielem miodunki, korzeniem żywokostu lekarskiego, zielem poziewnika, korzeniem tataraku, miętą pieprzową)
[Ożarowski, Jaroniewski]