3 stycznia 2017

Zapomniana gruźlica - roślinne środki pomocnicze

Podobno gruźlicy już nie ma - nie prawda. Dziś jest sporo przypadków gruźlicy... 

W gruźlicy, stanach zapalnych płuc/opłucnej/oskrzeli przydatne będą rośliny krzemionkowe. Ważne żeby przygotowywać odwar (gotowanie), a nie napar (parzenie). W czasie gotowania krzem przechodzi do wody i staje się przyswajalny. Pijąc zioła krzemionkowe w naparze - pijemy niestety mało wartościowy napój. 

                                                    SKRZYP POLNY                                                  

4 łyżki ziela + 3 szklanki wody = gotować na małym ogniu 10 minut (pod przykryciem)

Pić porcjami w ciągu dnia

działania niepożądane: przy długotrwałym stosowaniu może się pojawić niedobór witaminy B1 (zalecana suplementacja w trakcie kuracji)

               ZIELE MIODUNKI PLAMISTEJ / ZIELE POZIEWNIKA                

MIESZANKA - (w równych porcjach) ziele miodunki + ziele skrzypu + ziele poziewnika + ziele rdestu ptasiego + liść babki

1 łyżka mieszanki + 2 szklanki zimnej wody = gotować na małym ogniu 15 minut (odstawić na 15 minut)

Pić 2-3 razy dziennie, 1/2 szklanki między posiłkami 

działania niepożądane: większe dawki odwaru mogą wywołać krótkotrwałe zaparcia


                                 RDEST PTASI (Polygonum aviculare)                                   

1,5 - 2 łyżki ziela + 2 szklanki ciepłej wody (pozostawić na 1 - 2 h, gotować 10 min, przecedzić)

Pić 1/2 - 2/3 szklanki, 2 - 3 razy dziennie


                                POKRZYWA ZWYCZAJNA (Urtica dioica)                        

2 - 2,5 łyżki liści + 2 szklanki wody (gotować 5 min, przecedzić)

Pić 1/2 - 2/3 szklanki, 2 - 3 razy dziennie


                                 PERZ WŁAŚCIWY (Agropyron repens)                                

1 - 1,5 łyżki kłączy + 2 szklanki gorącej wody (gotować na małym ogniu 10 min, przecedzić)

Pić ½ - 2/3 szklanki, 2 - 3 razy dziennie godzinę po posiłku


                             PODBIAŁ POSPOLITY (Tussalago farfara)                            

1 łyżka liści + 1 - 1,5 szklanki wody (gotować 3 min, odstawić na 10 min, przecedzić)

Pić 1/4 - 1/3 szklanki, 3 - 5 razy dziennie między posiłkami


                          OGÓRECZNIK LEKARSKI (Borago officinalis)                       

1,5 - 2 łyżki ziela + 1 - 2 szklanki wody (gotować 3—5 min, przecedzić)

Pić 1/3 - 1/2 szklanki, 2 - 3 razy dziennie

*"lubi" być w mieszance z kwiatem krwawnika i szałwii.

                TARCZOWNICA ISLANDZKA = POROST ISLANDZKI                
(Cetraria islandica)

2 łyżki ziół + 3 szklanki wody (gotować na małym ogniu do otrzymania 2/3 objętości początkowej, przecedzić)

Pić 1/4 - 1/2 szklanki dziennie (można łączyć np. z zielem miodunki, korzeniem żywokostu lekarskiego, zielem poziewnika, korzeniem tataraku, miętą pieprzową)

[Ożarowski, Jaroniewski]

***

Zioła krzemionkowe stosuj zamiennie co 3 miesiące

***