26 czerwca 2018

Betaglukan i walka z rakiem


Większość przewlekłych dolegliwości XXI wieku jest spowodowana słabym układem odpornościowym.  

Specyficzne zioła i składniki odżywcze pomagają podnieść odporność organizmu. Wykazano, że betaglukany (polisacharydy) są jedną z najlepszych substancji immunomodulujących o wielu korzyściach zdrowotnych. 

Układ odpornościowy jest bardzo wrażliwy na obecność patogenów, które stanowią (mogą stanowić) zagrożenie dla organizmu. Kiedy organizm ulega przeciążeniu, upośledza pracę układu odpornościowego. Może to prowadzić do obniżonej lub podwyższonej aktywności immunologicznej. 

obniżona aktywność = infekcje lub rozwój komórek rakowych
podwyższona aktywność = zagrożenie przewlekłymi zaburzeniami zapalnymi, takimi jak np alergie i astma oraz zaburzenia autoimmunologiczne


                                WŁAŚCIWOŚCI BETAGLUKANU                                    

  • wzmacnia układ odpornościowy w czasie chemioterapii i radioterapii (zmniejsza ryzyko wystąpienia negatywnych skutków takich terapii lub łagodzi ich nieprzyjemne efekty) 
  • zapobiega infekcjom bakteryjnym i wirusowym, zespołowi przewlekłego zmęczenia
  • osłabia układ odpornościowy w przypadku jego nadaktywności, dlatego ma zastosowanie w chorobach alergicznych i autoimmunologicznych
  • neutralizuje wolne rodniki (opóźnia procesy starzenia się)
  • obniża wysoki poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów (zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym)
  • reguluje ciśnienie krwi, poziom cukru i przemianę materii


Dwa główne składniki układu odpornościowego to:
  • wrodzona odpowiedź immunologiczna
  • nabyta odpowiedź immunologiczna
Betaglukan aktywuje oba te składniki. We wrodzonym układzie odpornościowym betaglukan wiąże się z makrofagami, aktywuje i zwiększa ich ilość, po to, by lepiej/szybciej identyfikować oraz niszczyć obce organizmy.


                                BETAGLUKAN A NOWOTWÓR/RAK                                

Nawet zdrowy układ odpornościowy może zostać przytłoczony szybko rosnącymi komórkami rakowymi. Betaglukan łączy się z przeciwciałami, makrofagami i komórkami NK, aby je aktywować i wywołać ich zmasowany atak na komórki rakowe. Zapewnia to znacznie silniejszą i bardziej wydajną odpowiedź immunologiczną.

Współpraca przeciwciał z betaglukanem jest silniejsza niż promieniowanie jonizujące lub chemioterapia. W efekcie ogranicza się ryzyko efektów ubocznych tych tradycyjnych metod leczenia.

Betaglukan aktywuje komórki odpornościowe:
  • komórki T
  • makrofagi
  • komórki NK (naturalni zabójcy) - są kluczowe jeśli chodzi o kontrolę rozrostu guza; są tak "zaprojektowane", aby przeszukiwały organizm i eliminowały nowotworowe narośla
  • interleukiny 1 i 2 (IL-1, IL-2)

oraz 
  • hamuje wzrost raka
  • wzmacnia odpowiedź immunologiczną przeciwko obcym bakteriom
  • stymuluję produkcję białych krwinek w szpiku kostnym (zwiększa to ochronę układu odpornościowego; ma to znaczenie głównie w okresie chemio- i radioterapii)
  • stymuluje również inne komórki organizmu do uwalniania cząsteczek przeciwrakowych (czynnik TNF, interleukiny 1 i 6, nadtlenek wodoru i interferon gamma)
  • stosowany jest w czasie przeziębienia/grypy, redukuje zakażenia górnych dróg oddechowych
  • zapobiega rozwojowi przewlekłych chorób zapalnych

Betaglukan jest tani w porównaniu z innymi (tradycyjnymi) metodami leczenia i znacznie bezpieczniejszy, przez co jest dobrą propozycją profilaktyki raka lub walki z nim.

Betaglukany są naturalnie występującymi cząsteczkami polisacharydów, które są ekstrahowane ze ścian komórkowych drożdży, grzybów i zbóż. B-glukany znajdują się w drożdżach Saccharomyces boulardii, grzybach leczniczych (maitake, reishi i agaricus blazei Murrill), owsie i jęczmieniu.