Jeśli chodzi o siarkę, większość z nas potrzebuje jej dużo, ponieważ aminokwasy oparte na siarce są podstawowymi składnikami wielu enzymów.
Gdy organizm metabolizuje związki siarki, wytwarza amoniak jako produkt uboczny. Amoniak jest toksyczny dla organizmu, ale zwykle łatwo go wydalamy z moczem. Niestety, niektórzy mają określone mutacje genetyczne, które nie pozwalają skutecznie metabolizować i eliminować amoniaku - wtedy pomocna będzie dieta o niskiej zawartości siarki.
***
Podwyższone poziomy amoniaku zmniejszają produkcję komórkowego ATP, który ma kluczowe znaczenie dla produkcji energii. Dlatego osoby z podwyższonym poziomem amoniaku odczuwają zmęczenie, osłabienie mięśni, nudności, wymioty, bóle głowy, biegunkę, ból pleców i organizm szybciej się starzeje.
Amoniak jest również wyjątkowo szkodliwy dla mózgu i może prowadzić do zaburzeń nastroju, bezsenności, utraty koordynacji / zręczności, niezdarności, dezorientacji i braku koncentracji.
***
Enzym CBS pomaga w przekształceniu homocysteiny w cystationinę. Problemem jest nadaktywność enzymu (kiedy mamy niedobór enzymu pojawia się homocystynurią). Mutacja genu CBS musi być oczywiście poparta diagnostyką, zanim wprowadzi się konkretne działania terapeutyczne.
Osoby z nadaktywną mutacją CBS często mają:
- wysoki poziom tauryny i amoniaku
- niski poziom cystationu i homocysteiny
Nadmiar tauryny, amoniaku i grup siarkowych są uwalniane do toksycznych siarczynów w organizmie. Jeśli codzienna dieta zawiera duże ilości siarki, może prowadzić do większej ilości siarczynów, zwiększonego stresu organizmu i stanu zapalnego.
Żywność zawierająca siarkę będzie nieszkodliwa dla większości osób, ale nie dla osób z poważnymi problemami z mutacją CBS. Trzeba wtedy ograniczyć spożycie siarki.
- produkty spożywcze i suplementy zalecane / przeciwwskazane podczas diety ubogosiarkowej -> https://bit.ly/2sPX1Ci / https://bit.ly/2Bx2HA5
Niezwykle ważne jest również założenie w domu odpowiednich filtrów do wody, aby ograniczyć amoniak np filtr odwróconej osmozy.
***
Wątroba, nerki i jelita - one muszą działać prawidłowo, żeby usunąć nadmiar amoniaku. Wątroba zwykle "dostaje" amoniak z jelit i przekształca go w mocznik, który następnie trafia do nerek, i jest wydalany z moczem.
Kiedy wątroba działa nieprawidłowo, amoniak jest niemetabolizowany i może przedostać się do krwioobiegu. Działania wątroby można wspomóc Ganodermą lucidum, witaminą C, mniszkiem lekarskim i pietruszką.
Dla nerek największym wyzwaniem jest niestabilny poziom cukru we krwi. Powoduje to m.in. zwiększone wydalanie potasu, magnezu, wapnia i fosforanów z moczem, w efekcie podnosi się poziom amoniaku. I odwrotnie, dużo amoniaku = zaburzenia gospodarki cukrowej.
Małe ilości amoniaku są naturalnie wytwarzane jako produkt uboczny trawienia białek (w jelitach). Kłopot się robi w momencie kiedy w jelitach mamy przerost mikroorganizmów produkujących amoniak. Tutaj pomocne mogą być np: olej z oregano, kwas kaprylowy, czarny orzech, ekstrakt z mącznicy lekarskiej, ekstrakt z pestek grejpfruta, pau D'arco, śliski wiąz.
***
Przed toksycznym działaniem amoniaku chronią:
- L-arginina
- L-cytrulina
- L-ornityna
L-Ornityna jest najważniejsza, ponieważ pomaga usunąć amoniak z mózgu.
Seler (świeży i sok) - to kolejny pogromca nadmiaru amoniaku.
Inne suplementy, które mogą być pomocne to:
- molibden
- mangan
- acetylo-L-karnityna
- cynk