Wiecznie zielona, nie tylko dekoruje mieszkanie...
Jeśli chcemy ją wykorzystać jako surowiec zielarski, zbieramy szczyty pędów i owoce od lutego do marca/kwietnia, ale zanim przetwory to ważna informacja:
- jemioła ma silne działanie i stosowanie przetworów jemiołowych należy skonsultować z lekarzem
Z ziela można przygotować napar, macerat lub nalewkę, która zadziała przy miażdżycy, nadciśnieniu i dla wzmocnienia oraz poprawy przemiany materii:
NALEWKA
- świeże ziele zalać winem wytrawnym w proporcji 1:5, czyli 100g zielska na 500g wina
- przecedzić po 10 dniach
- dawkowanie: 5-10 ml 1-2 razy dziennie
MACERAT
- 2-3 łyżki świeżego zmielonego ziela zalać 1 szklanką wody ze szczyptą soli
- pozostawić pod przykryciem na 6-8 godzin, przecedzić
- przechowywać w lodówce do 3 dni
- pić 3 razy dziennie po 30-50 ml
NAPAR
Ziele mielimy i suszymy w 25 stopniach. Najlepiej łączyć jemiołę z innymi ziołami (np. z ziołami na sklerozę).
MIESZANKA NA SKLEROZĘ DLA OSÓB STARSZYCH
- suszone owoce poziomki 100 g
- liść borówki 50 g
- jemioła 10 g
- marzanna wonna 10 g
- liść rosiczki 25 g
Jedną łyżeczkę ziół gotować w szklance wody przez 5 – 6 minut, przecedzić i pić ciepły wywar 2 razy dziennie (rano i pod wieczór) przez 6 tygodni.
p.s. mieszanka nie jest dla osób, którym dolega wątroba i śledziona, tu polecam samą poziomkę:
- 20 g liści i korzeni poziomki gotujemy przez ok. 20 minut w 1/2 l wody, przecedzamy i pijemy ciepły wywar – l szklankę lekko osłodzoną miodem, 2 razy dziennie rano i wieczorem
p.s.p.s jemioła lubi się też w mieszankach z kwiatem głogu
_________________________________
Ze świeżych owoców robi się maść, którą smaruje się guzy rakowe:
MAŚĆ JEMIOŁOWA
- 100g owoców jemioły
- 35g soli fizjologicznej
- 15g gliceryny
- 20g linomagu lub lanoliny
- 30g oleju rycynowego
*Świeże owoce i zmielone ziele można zamrozić i przechowywać 1 rok. Zużywać na bieżąco