6 lutego 2016

Jemioła [Viscum album] + przepis na maść

Wiecznie zielona, nie tylko dekoruje mieszkanie...
________________________________________________________________________________________
Jeśli chcemy ją wykorzystać jako surowiec zielarski, zbieramy szczyty pędów i owoce od lutego do marca/kwietnia, ale zanim przetwory to ważna informacja:
  • jemioła ma silne działanie i stosowanie przetworów jemiołowych należy skonsultować z lekarzem
________________________________________________________________________________________
Z ziela można przygotować napar, macerat lub nalewkę, która zadziała przy miażdżycy, nadciśnieniu i dla wzmocnienia oraz poprawy przemiany materii:



                                                       NALEWKA                                                         
  • świeże ziele zalać winem wytrawnym w proporcji 1:5, czyli 100g zielska na 500g wina
  • przecedzić po 10 dniach
  • dawkowanie: 5-10 ml 1-2 razy dziennie 

                                                       MACERAT                                                         
  • 2-3 łyżki świeżego zmielonego ziela zalać 1 szklanką wody ze szczyptą soli
  • pozostawić pod przykryciem na 6-8 godzin, przecedzić
  • przechowywać w lodówce do 3 dni
  • pić 3 razy dziennie po 30-50 ml

                                                             NAPAR                                                          
Ziele mielimy i suszymy w 25 stopniach. Najlepiej łączyć jemiołę z innymi ziołami (np. z ziołami na sklerozę). 
MIESZANKA NA SKLEROZĘ DLA OSÓB STARSZYCH
  • suszone owoce poziomki 100 g
  • liść borówki 50 g
  • jemioła 10 g
  • marzanna wonna 10 g
  • liść rosiczki 25 g

Jedną łyżeczkę ziół gotować w szklance wody przez 5 – 6 minut, przecedzić i pić ciepły wywar 2 razy dziennie (rano i pod wieczór) przez 6 tygodni. 

p.s. mieszanka nie jest dla osób, którym dolega wątroba i śledziona, tu polecam samą poziomkę:
  • 20 g liści i korzeni poziomki gotujemy przez ok. 20 minut w 1/2 l wody, przecedzamy i pijemy ciepły wywar – l szklankę lekko osłodzoną miodem, 2 razy dziennie rano i wieczorem

p.s.p.s jemioła lubi się też w mieszankach z kwiatem głogu
_________________________________
Ze świeżych owoców robi się maść, którą smaruje się guzy rakowe:


                                                MAŚĆ JEMIOŁOWA                                              
  • 100g owoców jemioły
  • 35g soli fizjologicznej
  • 15g gliceryny
  • 20g linomagu lub lanoliny
  • 30g oleju rycynowego
Wszystkie składniki rozcierać w moździerzu (wszystko do kupienia w aptece, oprócz owoców - wiadomo :). Przechowywać w lodówce. Zmiany smarować 3 razy dziennie - maść będzie lepka i ciągnąca się [Różański]


*Świeże owoce i zmielone ziele można zamrozić i przechowywać 1 rok. Zużywać na bieżąco