25 marca 2019

10 pytań do lekarza, kiedy zapisuje Ci antybiotyk



1. czy przepisywany antybiotyk jest absolutnie konieczny?
2. czy ten antybiotyk ma leczyć istniejącą infekcję, czy zapobiec przyszłe?
3. czy dysponuje pan/pani potwierdzeniem infekcji w wynikach posiewu, wymazu lub biopsji, czy też rozpoczyna pan/pani leczenie, kierując się przewidywaniem, że wyniki były pozytywne?
4. jakie są, w moim przypadku, inne opcje powrotu do zdrowia poza antybiotykoterapią?
5. jaki byłby dalszy naturalny przebieg mojej choroby, gdybym nie brał antybiotyku?
6. jak długo musiałbym czekać na poprawę zdrowia, gdybym nie brał antybiotyku?
7. jeżeli koniecznie muszę zażywać antybiotyk, jaki jest możliwie najkrótszy okres tego leczenia?
8. czy istnieje antybiotyk o węższym spektrum działania, to który były skuteczny w moim stanie?
9. jeżeli postanowię nie brać antybiotyku, na jakie objawy powinienem zwracać uwagę, by się zorientować, że mój stan pogarsza się na tyle, że wzięcie antybiotyku jest jednak konieczne?
10. co najgorszego może mi się stać, jeśli nie wezmę antybiotyku?

CO ROBIĆ, KIEDY ANTYBIOTYK TRZEBA ZASTOSOWAĆ?

- zażywaj probiotyki; najlepiej, przed rozpoczęciem antybiotykoterapii, wykonać badanie mikrobioty jelitowej, aby dobrać najlepszy dla Ciebie probiotyk; probiotyki należy stosować w trakcie antybiotykoterapii oraz kilka tygodni po jej zakończeniu
- zjadaj żywność probiotyczną (jeśli nie masz przeciwwskazań)  - bogatą w skrobię oporną (np soczewica, groszek zielony, biała fasola) i błonnik, kiszonki (można je jeść w każdym posiłku)
- jedz produkty z niskim i ewentualnie średnim indeksem glikemicznym
- nie jedz żywności przetworzonej
- stosuj regułę 1-2-3, czyli jedno warzywo na śniadanie, 2 na obiad i trzy na kolację
- pij herbatę imbirową i/lub z grzybów maitake / shiitake
- wspomóż pracę wątroby np poprzez wzbogacenie jadłospisu o buraki, karczochy, brokuły lub suplementację grzybami Reishi



Robynne Chutkan "Dobre bakterie". wyd. Feeria, 2015