14 marca 2019

Fiołek wonny (Viola odorata)


surowiec: kwiat / ziele (zbiór marzec/kwiecień), korzeń (zbiór wrzesień / październik)
suszenie: w temperaturze do 40 stopni skład chemiczny: m.in. alkaloidy, saponiny, salicylan metylu, śluz, witaminę C, olejek eteryczny działanie / zastosowanie: - przeciwutleniające - moczopędne - ból głowy - bezsenność - uspokajające - zapalenie oskrzeli - kaszel - gorączka - zakażeniach dróg moczowych - reumatyzm - choroby wątroby - przeciwnowotworowe - przeciwbakteryjne - przeciwdepresyjne - w profilaktyce nadciśnienia - przeciwzapalne - olejek fiołkowy odstrasza owady / kleszcze itp


napar z kwiatów: 1 łyżka kwiatów suchych lub świeżych + 1 szklanka wrzącej wody; wodę trochę zakwasić sokiem cytrynowym lub witaminą C; parzyć pod przykryciem 30 minut


syrop ze świeżych kwiatów: kwiaty (100 g) posiekać nożem ceramicznym, skropić spirytusem, po czym zalać wodą 300 ml (dodać 500 mg witaminy C na każde 100 ml wody); kwiaty zostawić na noc, po czym wycisnąć i przecedzić; wodny wyciąg połączyć z miodem w proporcji 1:1; na każde 100 ml syropu warto dodać 25 ml rumu lub wódki czystej (dla dzieci można pominąć dodatek alkoholu)


odwar z kłączy: 2 łyżki suchych i rozdrobnionych kłączy zalać 2 szklankami wody zimnej, podgrzewać powoli pod przykryciem aż do zagotowania; gotować w półodkryciu 20 minut na małym ogniu; przykryć i odstawić na 20 minut, przecedzić; zażywać łyżkami w ciągu dnia [dr H. Różański]