Mleko wielbłądzie ma znaczenie terapeutyczne i może być stosowane w celu złagodzenia chorób cywilizacyjnych...
SKŁAD
- sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź, witaminy D/A/C/E i z grupy B
- kwasy tłuszczowe: kwas masłowy, kwas kapronowy, kaprylowy, kaprynowy, laurynowy, mirystynowy, mirystoleinowy, palmitynowy, palmitololejowy, stearynowy, oleinowy, linolowy i kwas arachidowy (poprawiają odporność)
- węglowodany - mleko, mimo obecności laktozy, jest dobrze trawione przez osoby z nietolerancją laktozy (nie powinno dawać objawów nietolerancji); być może dlatego, że mało jest tej laktozy w mleku, w efekcie jest łatwiejsza do strawienia
- enzymy: AST, ALT, γ-GT, ACP, ALP, LDH
- białko:
- laktoferyna - większość laktoferyny jest potrzebne do transportu/przechowywania żelaza (zapobiega przerostowi bakterii i inwazji patogenów)
- białka PGRP (działa przeciwbakteryjne, pobudza odporność, działa p/nowotworowo <najlepiej przeciw rakowi piersi>)
- laktoperoksydaza - wchodzi w skład ludzkiej peroksydazy tarczycowej (TPO) i bieże udział w powstawaniu hormonów tarczycy (działa bakteriobójczo wobec bakterii Escherichia coli, Salmonella i Pseudomonas; p/nowotworowo)
- ma niską zawartość tłuszczu i cholesterolu (w porównaniu do mleka krowiego/koziego)
woda 86 - 88%
białko 3 - 3,9 %
tłuszcz 2,9 - 5,4%
laktoza 3,3 - 5,8 %
WŁAŚCIWOŚCI - ZASTOSOWANIE
Działanie białek mleka wielbłąda zostały zbadane np. pod kątem hamowania rozwoju Mycobacterium tuberculosis (gruźlica, również ta lekooporna), leczenia nowotworów/chorób autoimmunologicznych/cukrzycy.
CUKRZYCA
- każde mleko zawiera insulinę, ale w żołądku ulega zniszczeniu; mleko wielbłądzie insulinę zamyka w "ochronnych kapsułkach" (micelach), dzięki czemu przetrwa kwaśne środowisko w żołądku, przejdzie do jelit i tam zostanie wchłonięta
ALERGIA
- nadwrażliwość powodują również β-kazeiny; mleko wielbłądzie chociaż zawiera kazeiny, strukturę białka ma inną (różnice filogenetyczne) - w efekcie nie alergizuje
AUTYZM
- z niestrawionej kazeiny i β-laktoglobuliny (białka wywołujące również alergię) powstaje kazomorfina (peptyd), która ma działanie podobne do opiatów
- przenikanie tych opioidów przez jelita i dotarcie do mózgu powoduje objawy takie jak mamy w autyzmie, wtedy konieczne jest wprowadzenie diety bezglutenowej i bezmlecznej (zmiany diety można poprzedzić badaniem poziomu peptydów w moczu i testem w kierunku celiakii)
- mleko wielbłądzie może zmniejszyć objawy choroby i polepszyć koordynację, wysławianie się, stan skóry itp
- mleko podnosi też poziom glutationu (w autyzmie glutation jest mocno obniżony)
BIEGUNKA
Mleko wielbłądzie zawiera przeciwciała przeciwko rotawirusom, które są główną przyczyną biegunek u dzieci. Dodatkowo białka np. lizozym czy laktoferryna poprawią stan mikroflory jelit, która zostanie "poturbowana" w czasie biegunki.
DZIAŁANIE OPÓŹNIAJĄCE STARZENIE
To ze względu na obecność:
- kwasów alfa-hydroksylowych, które pomagają zrzucić zewnętrzną warstwę martwego naskórka. Kwas alfla-hydroksylowy pomaga wyeliminować zmarszczki i plamki, łagodzi suchość skóry
- witaminy C, która jest niezbędna do produkcji kolagenu, nadaje skórze jędrność i wytrzymałość
NOWOTWORY
Bada się głównie właściwości laktoferyny, która może zahamować rozwój nowotworu:
- jelita grubego
- komórek glejaka
- płuc
- krwi (białaczka)
- piersi
- wątroby (tłuszcz mleka wielbłąda + duża zawartość witaminy C + laktoferyna łagodzi/leczy stany zapalne wątroby (typu B i C) i wpływa pozytywnie na przewlekłe choroby wątroby)
ARTRETYZM