26 lutego 2017

Mleko wielbłądzie

Mleko wielbłądzie ma znaczenie terapeutyczne i może być stosowane w celu złagodzenia chorób cywilizacyjnych...

                                                             SKŁAD                                                         

  • sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź, witaminy D/A/C/E i z grupy B
  • kwasy tłuszczowe: kwas masłowy, kwas kapronowy, kaprylowy, kaprynowy, laurynowy, mirystynowy, mirystoleinowy, palmitynowy, palmitololejowy, stearynowy, oleinowy, linolowy i kwas arachidowy (poprawiają odporność)
  • węglowodany - mleko, mimo obecności laktozy, jest dobrze trawione przez osoby z nietolerancją laktozy (nie powinno dawać objawów nietolerancji); być może dlatego, że mało jest tej laktozy w mleku, w efekcie jest łatwiejsza do strawienia
  • enzymy: AST, ALT, γ-GT, ACP, ALP, LDH
  • białko:
- lizozym (p/bakteryjny, p/wirusowy)
- laktoferyna - większość laktoferyny jest potrzebne do transportu/przechowywania żelaza (zapobiega przerostowi bakterii i inwazji patogenów)
- białka PGRP (działa przeciwbakteryjne, pobudza odporność, działa p/nowotworowo <najlepiej przeciw rakowi piersi>)
- laktoperoksydaza - wchodzi w skład ludzkiej peroksydazy tarczycowej (TPO) i bieże udział w powstawaniu hormonów tarczycy (działa bakteriobójczo wobec bakterii Escherichia coli, Salmonella i Pseudomonas; p/nowotworowo)

*- mleko jest prawidłowo trawione przez niemowlęta
  - ma niską zawartość tłuszczu i cholesterolu (w porównaniu do mleka krowiego/koziego)


woda 86 - 88%
 białko 3 - 3,9 %
tłuszcz 2,9 - 5,4%
laktoza 3,3 - 5,8 % 


WŁAŚCIWOŚCI - ZASTOSOWANIE

Właściwości lecznicze mleka wielbłądziego można przypisać białkom ochronnym, które mogą odgrywać kluczową rolę dla wzmocnienia układu odpornościowego.
Działanie białek mleka wielbłąda zostały zbadane np. pod kątem hamowania rozwoju Mycobacterium tuberculosis (gruźlica, również ta lekooporna), leczenia nowotworów/chorób autoimmunologicznych/cukrzycy.


CUKRZYCA

- mleko może być stosowane jako dodatek do terapii insuliną <przyczynia się do zmniejszenia zapotrzebowania na insulinę u pacjentów z cukrzycą typu 1>
- każde mleko zawiera insulinę, ale w żołądku ulega zniszczeniu; mleko wielbłądzie insulinę zamyka w "ochronnych kapsułkach" (micelach), dzięki czemu przetrwa kwaśne środowisko w żołądku, przejdzie do jelit i tam zostanie wchłonięta


ALERGIA

- za alergie odpowiadają β-laktoglobuliny (białka mleka) obecne w mleku krów; mleko wielbłądzie nie ma tego białka
- nadwrażliwość powodują również β-kazeiny; mleko wielbłądzie chociaż zawiera kazeiny, strukturę białka ma inną (różnice filogenetyczne) - w efekcie nie alergizuje


AUTYZM

- w moczu osób z autyzmem jest zwiększona ilość peptydów pochodząca z niedokładnego rozpadu glutenu i kazeiny (kiedy występują problemy z trawieniem, białka nie są w pełni trawione do aminokwasów i pozostają tylko peptydy;  większość z nich wydalana jest z moczem, część <przez nieszczelne jelito i nieszczelną barierę krew-mózg> trafia do mózgu i wywołuje objawy neurologiczne
- z niestrawionej kazeiny i β-laktoglobuliny (białka wywołujące również alergię) powstaje kazomorfina (peptyd), która ma działanie podobne do opiatów
- przenikanie tych opioidów przez jelita i dotarcie do mózgu powoduje objawy takie jak mamy w autyzmie, wtedy konieczne jest wprowadzenie diety bezglutenowej i bezmlecznej (zmiany diety można poprzedzić badaniem poziomu peptydów w moczu i testem w kierunku celiakii)
- mleko wielbłądzie może zmniejszyć objawy choroby i polepszyć koordynację, wysławianie się, stan skóry itp
- mleko podnosi też poziom glutationu (w autyzmie glutation jest mocno obniżony)


BIEGUNKA

Mleko wielbłądzie zawiera przeciwciała przeciwko rotawirusom, które są główną przyczyną biegunek u dzieci. Dodatkowo białka np. lizozym czy laktoferryna poprawią stan mikroflory jelit, która zostanie "poturbowana" w czasie biegunki.


DZIAŁANIE OPÓŹNIAJĄCE STARZENIE

To ze względu na obecność:

  • kwasów alfa-hydroksylowych, które pomagają zrzucić zewnętrzną warstwę martwego naskórka. Kwas alfla-hydroksylowy pomaga wyeliminować zmarszczki i plamki, łagodzi suchość skóry
  • witaminy C, która jest niezbędna do produkcji kolagenu, nadaje skórze jędrność i wytrzymałość


NOWOTWORY

Bada się głównie właściwości laktoferyny, która może zahamować rozwój nowotworu:
- jelita grubego
- komórek glejaka
- płuc
- krwi (białaczka)
- piersi
- wątroby (tłuszcz mleka wielbłąda + duża zawartość witaminy C + laktoferyna łagodzi/leczy stany zapalne wątroby (typu B i C) i wpływa pozytywnie na przewlekłe choroby wątroby)


ARTRETYZM

Znowu ma znaczenie laktoferyna, która "maskuje"/łączy się z żelazem, co poprawia stan stawów.