Dieta
w okresie chemioterapii powinna spełniać kilka ważnych funkcji:
- nie dopuszczać do niedożywienia
- uaktywnić odporność
- poprawić przemianę materii
- chronić narządy wewnętrzne narażone na uszkodzenia na skutek chemio i radioterapii
W
przypadku wyniszczenia organizmu posiłki powinny być bardziej
energetyczne. Dobór produktów i potraw zależeć będzie nie
tylko od upodobań chorego, lecz także od jego samopoczucia i
objawów choroby. Trzeba wiedzieć, że podczas chemioterapii i
radioterapii zmienia się odczuwanie smaków i zapachów. Chory
nie odróżnia w pełni smaku kwaśnego, słodkiego, słonego.
Potrawy wydają mu się mydłe, bez smaku, a nawet mogą być
odczuwane jako gorzkie. Dlatego należy kierować się upodobaniami
chorego (które potrawy są dla niego smaczne i na które ma ochotę).
Zaleca się większym stopniu stosować przyprawy ziołowe.
Niekiedy
zapach pożywieniu może powodować nudności lub wymioty. Wtedy
należy podawać potrawy chłodne, wystudzone. U niektórych chorych
pojawia się wstręt do mięsa, słodyczy, produktów mącznych.
Wówczas należy je zastąpić innymi potrawami, które zapewniają
organizmowi potrzebne składniki odżywcze.
Podczas
chemioterapii może wystąpić nietolerancja:
- mleka (z powodu zniszczenia błony śluzowej jelit i niedoboru laktazy)
- potraw ze śmietaną
- soków owocowych - zwłaszcza jabłkowego i z winogron
- słodkich ciast, deserów
- alkoholu
Konieczna
jest dokładna obserwacja, które pokarmy są przyczyną biegunki
i na pewien okres wykluczyć je z diety chorego. W
okresie, kiedy występuje biegunka, należy zastosować dietę:
- bezmleczną
- bezglutenową
- niskobłonnikową
Nie
należy podawać choremu tłustych potraw oraz bardzo zimnych lub
gorących napojów, wywarów mięsnych, ostrych przypraw i używek.
Zaleca się potrawy z ryżu i z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Można
też pić herbatę, napar z czarnych jagód i płyny osłaniające
ściany przewodu pokarmowego na przykład napar z rumianku lub
mięty. Potrawy powinno się gotować, a nie smażyć.
W
trakcie chemioterapii należy pamiętać o burakach, które
wzmagają wytwarzanie czerwonych krwinek, a także o produktach
bogatych w żelazo na przykład wątróbka i szpinak.
Wskazane
jest, aby porcje były małe, za to ilość posiłków większe -
czyli jeść mniej, lecz częściej. Po jedzeniu wskazany jest
odpoczynek. Pomiędzy posiłkami chory może i powinien
jeść przekąski, kiedy tylko ma na to ochotę.
ODŻYWIANIE
(zalecane)
WARZYWA
|
awokado, bataty, boćwina, brokuły, brukselka,
cebula, ciemnozielone liściaste warzywa, czosnek, grzyby shitake,
jarmuż, kalafior, kapusta, kapusta chińska, kapusta pastewna,
karczochy, kiełki, koper włoski, papryka, pory, rukola,
szparagi, szpinak, kabaczki, rzepa, kukurydza, ogórki, pomidory,
rabarbar, wodorosty np. spirulina
|
OWOCE
|
borówki amerykańskie, cytryny, limonki,
granaty, jabłka, jeżyny, maliny, czereśnie, grejpfrut, morele,
truskawki, żurawina, arbuzy, banany
|
ZBOŻA
|
komosa ryżowa, brązowy ryż, kasza jęczmienna,
gryka, owies, żyto
|
STRĄCZKOWE
|
ciecierzyca, czarna fasola, soczewica, fasolka
szparagowa
|
MLEKO, JAJA
|
jaja, mleko migdalowe, jogurt kozi, mleko kozie
|
PRZECHY, NASIONA, OLEJE
|
migdały, nasiona chia, nerkowce, olej kokosowy,
oliwa, orzechy włoskie, pestki dyni, siemię lniane, sezam
|
PRZYPRAWY, ZIOŁA
|
czarny pieprz, czosnek, szałwia, tymianke,
gorczyca, bazylia, cynamon, imbir, mięta pieprzowa, kmin rzymski,
koper włoski, kolendra, oregano, pieprz cayenne, pietruszka,
rozmaryn
|
OWOCE MORZA, RYBY
|
halibut, dorsz, krewetki, łosoś, tuńczyk,
sardynki, przegrzebki
|
NATURALNE SŁODZIKI
|
melasa trzcinowa
|
Nie
powinno się spożywać posiłków tuż przed chemioterapią lub
radioterapia
Chorych
niedożywionych, wyniszczonych, z brakiem łaknienia czasami karmi
się przez zgłębnik gotowymi dietami przemysłowymi (zleconymi
przez lekarza).
Przyczyną
braku apetytu oprócz radio i chemioterapii jest zaburzona czynność
podwzgórza oraz związki peptydowe wytwarzane przez guzy.
FITOTERAPIA
W
komórkach nowotworowych występuje podwyższony
poziom białka NF kappa B.
Dodaje on “wigoru” i lepszej żywotności komórkom nowotworowym. Zahamuje go:
- rdest np. resweratrol z rdestu japońskiego
- pochrzyn
- imbir
ZIOŁA, KTÓRE WSPOMOGĄJĄ USUWANIE Z ORGANIZMU PROMIENIOWANIA
- rozmaryn
- żeń-szeń
- miłorząb japoński
- mniszek lekarski
DODATKOWE PREPARATY
- B-kompleks + dodatkowa dawka biotyny i niacyny
- koenzym Q10
- cynk, selen
- Spirulina platensis
- witamina C, D, E
- pankreatyna
- GANOTERAPIA