Choroba Alzheimer'a to zwyrodnienie układu nerwowego, które powoduje ogólne otępienie (najczęściej u osób po 65 roku życia). Rozwija się powoli i ostatecznie prowadzi do zaniku mózgu.
To, jaka terapia zostanie zaproponowana choremu będzie zależało od zaawansowania choroby. Są jednak pewne elementy dietetyczno-ziołowo-witaminowe wspólne (o ile nie ma indywidualnych przeciwwskazań):
- chorego należy ważyć 1-2 razy w miesiącu, jeśli masa ciała spada należy o tym fakcie poinformować lekarza prowadzącego + wzbogacić wtedy dietę np. o mleko w proszku czy żółtko jaja (do sosów)
- w codziennym menu powinny się znaleźć:
- zielone warzywa, surowe lub gotowane
- najczęściej podawać sałatę i pomidora
- kwasy omega 3 w postaci oleju np. 2 łyżki oleju z orzecha włoskiego, olej z ogórecznika lub olej lniany
- produkty skrobiowe np. ryż lub soczewica
- mięso (wołowe lub drobiowe) lub ryby (najlepiej ryby tłuste np. makrela, tuńczyk czy śledź)
- produkty nabiałowe w każdym posiłku
- chleb wieloziarnisty
- świeża woda (nawet kiedy choremu się wydaje, że nie chce pić)
- raz w tygodniu w diecie może się znaleźć ser pleśniowy typu bleu
- nie palić papierosów, nie pić alkoholu
- dbać o codzienną aktywność fizyczną
- suplementy: witaminy (B12, B9, B7, B1, E, D), kwas liponowy, SAM, Q10,
- zioła: miłorząb japoński, rozmaryn, Salvia officinalis, Melissa officinalis, Hericium erinaceus
- sprawdź czy chorego nie dotyczy nadmiar aluminium, miedzi i rtęci
- dodatkowo można zastosować aromaterapię olejkami klasy terapeutycznej, np. rozmarynowym, cytrynowym, lawendowym, pomarańczowym