21 kwietnia 2016

Soplówka Jeżowata (Hericium erinaceus)

Pisałam już o reishi i kordycepsie chińskim, teraz pora na kolejnego grzybka leczniczego...

Zacznę do tego, że bardziej popularna jest nazwa Lion's Mane (lwia grzywa). To angielska nazwa, a ja korzystam z nazw łacińskich (to bardziej uniwersalny język w świecie roślinno-grzybowym). Polska nazwa to soplówka jeżowata.




W krajach azjatyckich soplówka jest masowo uprawiana (po to żeby ją zjeść na obiad i po to, żeby zrobić z niej produkt leczniczy). Soplówka jeżowata w naturze występuje rzadko. W Polsce jest w kilku miejscach (mapka poniżej), ale może jeszcze gdzieś jest jakieś małe siedlisko :)



Młode grzybki są białe, potem przebarwiają się na kolor białokremowy, później na brązowawy. Są gęsto pokryte kolcami (podobnymi do kolców jeża) – stąd nazwa.


Najważniejsze składniki:
  • potas, cynk, żelazo, selen, fosfor, niewielka ilość sodu
  • german (działanie głównie antynowotworowe) - inne jego źródła to np. czosnek i glony
  • polisacharydy -> tylko w grzybach znajdują się B-glukany (działanie antynowotworowe)
  • polipeptydy
  • zawiera aminokwasy (wszystkie oprócz metioniny i tryptofanu) - dzięki czemu soplówka może być stosowana jako wysokowartościowy zamiennik mięsa (świeży grzyb) w posiłkach wegan i wegetarian


Zastosowanie i właściwości:

  • profilaktyka i leczenie przewodu pokarmowego m.in.:
- dolegliwości żołądkowe: nieżyt żołądka, wrzody żołądka i dwunastnicy, rak żołądka, rak przełyku...
- wszelkie dolegliwości takie jak: ucisk, bóle, pieczenie w okolicach żołądka, problemy z trawieniem, zgaga, refluks, nudności, wymioty, nieprzyjemny zapach z ust, rozwolnienie, wzdęcia...
  • choroba Leśniowskiego-Crohna
  • hemoroidy
  • osteoporoza
  • stwardnienie rozsiane
  • choroba Alzheimera i demencja (grzybek stymuluje poziom NGF [nerw czynnika wzrostu] i nie dopuszcza do jego nadmiernego spadku, który jest przyczyną choroby)
  • neuropatia - w tym przypadku też koordynowany jest poziom NGF, którego zbyt mała ilość powoduje neuropatię czuciową
  • MRSA (gronkowiec złocisty odporny na metacyklinę)
  • Helicobacter pylori
  • uszkodzenie nerwów – możliwość regeneracji komórek nerwowych
  • depresja, lęk, niepokój
  • poprawia krążenie krwi
  • zmniejsza stan zapalny
  • polepsza funkcjonowanie układu oddechowego
  • pobudza i działa korzystnie na metabolizm tłuszczu (obniża cholesterol całkowity, LDL, trójglicerydy, fosfolipidy) = spowalnia rozwój miażdżycy
  • hericenon A i B oraz Y-A-2 to kwasy wyizolowane z grzyba i soplówka jest ich jedynym znanym (jak dotąd) źródłem; hamują one rozrost komórek HeLa (komórki raka szyjki macicy - polecam książkę o historii tych komórek; historia medycyny przeplatana historią rodziny, z której te komórki pochodzą KLIK)
  • poprawia metabolizm glukozy (należy poinformować o chęci stosowania preparatów z soplówki lekarza prowadzącego ponieważ należy do nich dostosować dawki leków hipoglikemicznych)
  • zapalenie trzustki
  • autyzm
  • działa przeciwstarzeniowo (zwiększa poziom kolagenu w skórze)
  • w neuroboreliozie
  • anoreksja, bulimia
  • badania [KLIK]

Stosowanie preparatów z soplówki (zazwyczaj) prowadzi do obniżenia dawek leków recepturowych dlatego należy poinformować lekarza prowadzącego o przyjmowaniu tych preparatów