Pisałam już o reishi i kordycepsie chińskim, teraz pora na kolejnego grzybka leczniczego...
Zacznę do tego, że bardziej popularna jest nazwa Lion's Mane (lwia grzywa). To angielska nazwa, a ja korzystam z nazw łacińskich (to bardziej uniwersalny język w świecie roślinno-grzybowym). Polska nazwa to soplówka jeżowata.
W krajach azjatyckich soplówka jest masowo uprawiana (po to żeby ją zjeść na obiad i po to, żeby zrobić z niej produkt leczniczy). Soplówka jeżowata w naturze występuje rzadko. W Polsce jest w kilku miejscach (mapka poniżej), ale może jeszcze gdzieś jest jakieś małe siedlisko :)
Młode grzybki są białe, potem przebarwiają się na kolor białokremowy, później na brązowawy. Są gęsto pokryte kolcami (podobnymi do kolców jeża) – stąd nazwa.
Zastosowanie i właściwości:
- wszelkie dolegliwości takie jak: ucisk, bóle, pieczenie w okolicach żołądka, problemy z trawieniem, zgaga, refluks, nudności, wymioty, nieprzyjemny zapach z ust, rozwolnienie, wzdęcia...
Stosowanie preparatów z soplówki (zazwyczaj) prowadzi do obniżenia dawek leków recepturowych dlatego należy poinformować lekarza prowadzącego o przyjmowaniu tych preparatów
Młode grzybki są białe, potem przebarwiają się na kolor białokremowy, później na brązowawy. Są gęsto pokryte kolcami (podobnymi do kolców jeża) – stąd nazwa.
Najważniejsze składniki:
- potas, cynk, żelazo, selen, fosfor, niewielka ilość sodu
- german (działanie głównie antynowotworowe) - inne jego źródła to np. czosnek i glony
- polisacharydy -> tylko w grzybach znajdują się B-glukany (działanie antynowotworowe)
- polipeptydy
- zawiera aminokwasy (wszystkie oprócz metioniny i tryptofanu) - dzięki czemu soplówka może być stosowana jako wysokowartościowy zamiennik mięsa (świeży grzyb) w posiłkach wegan i wegetarian
Zastosowanie i właściwości:
- profilaktyka i leczenie przewodu pokarmowego m.in.:
- wszelkie dolegliwości takie jak: ucisk, bóle, pieczenie w okolicach żołądka, problemy z trawieniem, zgaga, refluks, nudności, wymioty, nieprzyjemny zapach z ust, rozwolnienie, wzdęcia...
- choroba Leśniowskiego-Crohna
- hemoroidy
- osteoporoza
- stwardnienie rozsiane
- choroba Alzheimera i demencja (grzybek stymuluje poziom NGF [nerw czynnika wzrostu]
i nie dopuszcza do jego nadmiernego spadku, który jest przyczyną choroby) - neuropatia - w tym przypadku też koordynowany jest poziom NGF, którego zbyt mała ilość powoduje neuropatię czuciową
- MRSA (gronkowiec złocisty odporny na metacyklinę)
- Helicobacter pylori
- uszkodzenie nerwów – możliwość regeneracji komórek nerwowych
- depresja, lęk, niepokój
- poprawia krążenie krwi
- zmniejsza stan zapalny
- polepsza funkcjonowanie układu oddechowego
- pobudza i działa korzystnie na metabolizm tłuszczu (obniża cholesterol całkowity, LDL, trójglicerydy, fosfolipidy) = spowalnia rozwój miażdżycy
- hericenon A i B oraz Y-A-2 to kwasy wyizolowane z grzyba i soplówka jest ich jedynym znanym (jak dotąd) źródłem; hamują one rozrost komórek HeLa (komórki raka szyjki macicy - polecam książkę o historii tych komórek; historia medycyny przeplatana historią rodziny, z której te komórki pochodzą KLIK)
- poprawia metabolizm glukozy (należy poinformować o chęci stosowania preparatów z soplówki lekarza prowadzącego ponieważ należy do nich dostosować dawki leków hipoglikemicznych)
- zapalenie trzustki
- autyzm
- działa przeciwstarzeniowo (zwiększa poziom kolagenu w skórze)
- w neuroboreliozie
- anoreksja, bulimia
- badania [KLIK]
Stosowanie preparatów z soplówki (zazwyczaj) prowadzi do obniżenia dawek leków recepturowych dlatego należy poinformować lekarza prowadzącego o przyjmowaniu tych preparatów