Jeśli już ktoś "przerabia" forsycje to głównie jej kwiaty, ale surowcem są również jej owoce! Kwiaty zbiera się po rozwinięciu lub na wpół otwarte, suszy w ciemności, w temperaturze pokojowej, w przewiewnym miejscu. Kwiaty można jeść też świeże. Prosto z krzaka lub dodawać do sałatek, kanapek, ciasta itp.
Owoce zbiera się późnym latem, zanim otworzą gniazda z nasionami. Należy je sparzyć, usunąć nasiona i suszyć na słońcu. Stosuje się je głównie przy gorączce w postaci naparu. Owoc forsycji ma też działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, obniża ciśnienie krwi i wywiera wpływ uspokajający. Przyda się podczas wiosennej burzy hormonalnej :)
Owoce zbiera się późnym latem, zanim otworzą gniazda z nasionami. Należy je sparzyć, usunąć nasiona i suszyć na słońcu. Stosuje się je głównie przy gorączce w postaci naparu. Owoc forsycji ma też działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, obniża ciśnienie krwi i wywiera wpływ uspokajający. Przyda się podczas wiosennej burzy hormonalnej :)
Ważniejsze substancje:
- około 1% rutyny (co jest wyjątkową sytuacją w świecie roślin)
- kwercetyna (m. in. przeciwzapalna, przeciwalergiczna, zapobiega chorobom układu krwionośnego, hamuje rozrastanie się komórek nowotworowych)
- antocyjany (m. in. przeciwzapalne, wzmacniają naczynia włosowate, zapobiegają agregacji płytek krwi)
- saponiny trójterpenowe (m. in. przeciwzapalne, wykrztuśne, uszczelniające naczynia krwionośne, przeciwnowotworowe)
- fenolokwasy (kwas chinowy, kawowy, kumarowy) - przeciwutleniacze
- lignany (m. in. silne właściwości antyoksydacyjne, antynowotworowe, regulują gospodarkę hormonalną)
- obniżają poziom glukozy we krwi, wzmagają diurezę, działają uspokajająco, rozkurczowo, przeciwalergicznie
- wykorzystywane są w kosmetykach opóźniających procesy starzenia
- flawonoidy i lignany hamują uwalnianie histaminy, czyli hamują odczyny uczuleniowe
- przez hamowanie enzymów (cyklooksygenazy prostaglandynowej i lipooksygenazy) działają p/bólowo i p/zapalnie.
NAPAR KWIATÓW
10-15 g kwiatów (świeżych lub suchych) zwilżyć spirytusem - odczekać 5 minut - zalać 2 szklankami wrzącej wody - odstawić pod przykryciem na 40 minut, przecedzić
Naparem można też przemywać oczy alergiczne, przy zapaleniu spojówek.
NALEWKA FORSYCJOWA
100g kwiatków forsycji (suche lub świeże) zalać 500 ml alkoholu etylowego 50%, mecerować 14 dni, wstrząsać co 2-3 dni, przefiltrować. Zażywać 2 razy dziennie po 10 ml. [Różański]
SYROP
NALEWKA FORSYCJOWA
100g kwiatków forsycji (suche lub świeże) zalać 500 ml alkoholu etylowego 50%, mecerować 14 dni, wstrząsać co 2-3 dni, przefiltrować. Zażywać 2 razy dziennie po 10 ml. [Różański]
SYROP
100 g kwiatów zalać 1 literem wody - zagotować i odstawić na 12 godzin - odcedzić - dosypać kilogram cukru - gotować 40 minut - zlać do słoików, zamknąć
Polecam do słodzenia herbaty zamiast cukru.
p.s. Podobnie można przygotować syrop z lawendy - czarnego bzu czy kurdybanka
Na zdrowie! :)