7 kwietnia 2016

Kwiaty i owoce forsycji (Flos et Fructus Forsythiae)




Jeśli już ktoś "przerabia" forsycje to głównie jej kwiaty, ale surowcem są również jej owoce! Kwiaty zbiera się po rozwinięciu lub na wpół otwarte, suszy w ciemności, w temperaturze pokojowej, w przewiewnym miejscu. Kwiaty można jeść też świeże. Prosto z krzaka lub dodawać do sałatek, kanapek, ciasta itp. 




Owoce zbiera się późnym latem, zanim otworzą gniazda z nasionami. Należy je sparzyć, usunąć nasiona i suszyć na słońcu. Stosuje się je głównie przy gorączce w postaci naparu. Owoc forsycji ma też działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, obniża ciśnienie krwi i wywiera wpływ uspokajający. Przyda się podczas wiosennej burzy hormonalnej :)

Ważniejsze substancje:
  • około 1% rutyny (co jest wyjątkową sytuacją w świecie roślin)
  • kwercetyna (m. in. przeciwzapalna, przeciwalergiczna, zapobiega chorobom układu krwionośnego, hamuje rozrastanie się komórek nowotworowych)
  • antocyjany (m. in. przeciwzapalne, wzmacniają naczynia włosowate, zapobiegają agregacji płytek krwi)
  • saponiny trójterpenowe (m. in. przeciwzapalne, wykrztuśne, uszczelniające naczynia krwionośne, przeciwnowotworowe)
  • fenolokwasy (kwas chinowy, kawowy, kumarowy) - przeciwutleniacze
  • lignany (m. in. silne właściwości antyoksydacyjneantynowotworowe, regulują gospodarkę hormonalną)


Wodno-alkoholowe wyciągi z kwiatów forsycji:
  • obniżają poziom glukozy we krwi, wzmagają diurezę, działają uspokajająco, rozkurczowo, przeciwalergicznie
  • wykorzystywane są w kosmetykach opóźniających procesy starzenia
  • flawonoidy i lignany hamują uwalnianie histaminy, czyli hamują odczyny uczuleniowe
  • przez hamowanie enzymów (cyklooksygenazy prostaglandynowej i lipooksygenazy) działają p/bólowo i p/zapalnie. 

                                                NAPAR  KWIATÓW                                               

10-15 g kwiatów (świeżych lub suchych) zwilżyć spirytusem - odczekać 5 minut - zalać 2 szklankami wrzącej wody - odstawić pod przykryciem na 40 minut, przecedzić 

Naparem można też przemywać oczy alergiczne, przy zapaleniu spojówek.

                                           NALEWKA FORSYCJOWA                                        

100g kwiatków forsycji (suche lub świeże) zalać 500 ml alkoholu etylowego 50%, mecerować 14 dni, wstrząsać co 2-3 dni, przefiltrować. Zażywać 2 razy dziennie po 10 ml. [Różański]

                                                               SYROP                                                        

100 g kwiatów zalać 1 literem wody - zagotować i odstawić na 12 godzin - odcedzić - dosypać kilogram cukru - gotować 40 minut - zlać do słoików, zamknąć

Polecam do słodzenia herbaty zamiast cukru.

p.s. Podobnie można przygotować syrop z lawendy - czarnego bzu czy kurdybanka 

Na zdrowie! :)