Kurdybanek wybitnie wzmacnia nasz układ odpornościowy. Robi się z niego nalewki, syropy, piecze się z nim ciasta, dodaje do zup, robi się herbatę, czyli do wszystkiego :)
_________________________________
Ziele zbieramy w czasie kwitnienia (maj).
_________________________________
Ziele zbieramy w czasie kwitnienia (maj).
Składniki:
- gorycze terpenowe (marubina, glechomina)
- żywice
- olejek eteryczny
- garbniki
- saponiny
- cholinę
- woski
- flawonoidy
- sole mineralne
- kwasy (m. in. winowy, jabłkowy, octowy, bursztynowy)
- witaminy
Diałanie:
- żółciopędnie
- moczopędnie
- przeciwzapalnie
- rozkurczowo
- wykrztuśnie
- wzmacnia odporność (kurdybanek wzmaga leukopoezę = zwiększona liczba leukocytów we krwi)
- przyśpiesza tętno (przez wzmacniający wpływ na serce)
- reguluje wypróżnienia i przemianę materii
- zwiększa zapotrzebowanie organizmu na tlen
- zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, śliny i soku trzustkowego
- polepsza trawienie
- usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii.
Wskazania: mała liczba leukocytów we krwi (np. przy agranulocytozie), mała odporność na choroby (osłabiony układ immunologiczny), choroby układu oddechowego (zakażenia, stany zapalne, katar, kaszel), astma, duszności, zawroty głowy i szum w uszach, choroby skórne, kamica moczowa i żółciowa, zastoje żółci, choroby wątroby, skąpomocz, skurcze jelitowe i żołądka, zaburzenia trawienia (wzdęcia, odbijanie, burczenie i przelewanie w jelitach, zła perystaltyka jelit), niedokwaśność treści żołądka, brak apetytu, zaparcia, zaburzenia metaboliczne, biegunki, przeziębienie, gorączka, choroby trzustki.
"...Bluszczyk kurdybanek jest ziołem regulującym przemianę materii i wspomagającym procesy usuwania ksenobiotyków i szkodliwych oraz zbędnych produktów przemiany materii z ustroju. Działa moczopędnie i rozkurczowo. Ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny ropnej i śluzowej z dróg oddechowych. Rozszerza oskrzela, ułatwiając oddychanie. Intrakt przerywa ataki astmy i zadyszki. Doskonały w leczeniu zakażeń i nieżytów, w tym alergicznych dróg oddechowych. Polecam przy chrypce, kaszlu, zapaleniu oskrzeli i krtani, w zapaleniu płuc i zatok. Sprawdza się wówczas w połączeniu z sokiem aroniowym, malinowym, lipowym, jeżynowym..." [Różański]
SYROP KURDYBANKOWY
- garść świeżego kurdybanka (dodałam wierzchołki rośliny - łodyga, liść, kwiat) zmiksowałam ze 100 ml wody (odcedziłam co się nie zmieliło)
- dodałam 100 ml płynnego miodu
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru (lepiej się rozpuści niż taki granulowany)
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- sok z połowy cytryny
- wymieszałam i dodałam do herbaty (1 - 2 łyżki)
Sam w sobie baaardzo słodki, ale z herbatą naprawdę smaczny!
świeży bluszczyk kurdybanek w przygotowaniu :) |
HERBATA KURDYBANKOWA
Zebrać ziele (całe z łodygą, z miejsca nasłonecznionego - są wtedy ciemniejsze i cenniejsze), rozdrobnić (1 łyżka) i zalać wrzątkiem. Prawda, że proste? :)
CIEKAWOSTKA: jak jeszcze nie hodowano pietruszki to kurdybanek właśnie pełnił taką rolę w kuchni. I do początku XX wieku, obok kminku, był najpopularniejszą przyprawą.
NALEWKA
Pół szkl. suchego ziela zalać 400 ml wódki - macerować 14 dni - przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dziennie po 1-2 łyżeczki w 50 ml wody lub mleka osłodzonego miodem.
INTRAKT
100 g zmielonego świeżego ziela zalać gorącym alkoholem 60-70% (300 ml) - zostawić na minimum 7 dni - przefiltrować.
Zażywać 3 razy dziennie po 5 ml lub wykorzystać do zrobienia (mocnego) syropu III.
SYROP III
1 część intraktu + 1 część miodu lub syropu malinowego - zmieszać.
Zażywać co 4-6 godzin po łyżce (w czasie kataru i kaszlu).
CIEKAWOSTKA: jak jeszcze nie hodowano pietruszki to kurdybanek właśnie pełnił taką rolę w kuchni. I do początku XX wieku, obok kminku, był najpopularniejszą przyprawą.
NALEWKA
Pół szkl. suchego ziela zalać 400 ml wódki - macerować 14 dni - przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dziennie po 1-2 łyżeczki w 50 ml wody lub mleka osłodzonego miodem.
MIÓD
Suche ziele zmielić na drobny proszek.
Na każdą 1 płaską łyżeczkę proszku dać 2 łyżki miodu oraz 10 kropli wódki lub gliceryny - wymieszać - zażywać 3 razy dziennie po 1 łyżce.
Dzieciom podawać 1-2 łyżeczki miodu 3-4 razy dziennie.
"ZAWIESINA"
Na każdą 1 łyżkę czubatą sproszkowanego ziela dać 5 łyżek gliceryny, 3 łyżki miodu i 2 łyżki dowolnego soku owocowego - wymieszać - przed zażyciem wstrząsnąć zawiesiną.
Zażywać 2-3 razy dziennie po 3 łyżki.
INTRAKT
100 g zmielonego świeżego ziela zalać gorącym alkoholem 60-70% (300 ml) - zostawić na minimum 7 dni - przefiltrować.
Zażywać 3 razy dziennie po 5 ml lub wykorzystać do zrobienia (mocnego) syropu III.
SYROP III
1 część intraktu + 1 część miodu lub syropu malinowego - zmieszać.
Zażywać co 4-6 godzin po łyżce (w czasie kataru i kaszlu).