ZAKWAS NA ŻUR
Składniki:
- 1 szkl. mąki żytniej (mówi się, że ma być typ mąki 2000, ja miałam inny i też wyszło, ważne żeby była żytnia, a numer to sprawa drugorzędna)
- 1 litr wody (ja zalałam mąkę zimną wodą z kranu i wyszło, niektórzy mówią, żeby wrzątkiem sparzyć mąkę - wg mnie bez sensu)
Jak już napisałam zalewamy mąkę wodą, przykrywamy szmatką i mieszamy 2 razy dziennie. Na 3 dzień zakwas gotowy do użycia. Mój pachniał mąką żytnią, trochę wodą z ogórków i słabo kwaśny w smaku, ale przyjemna ta kwaśność była. Jeśli śmierdzi to trzeba robić od nowa.
Liczy się prostota wykonania. Woda i mąka, i będzie dobrze :)
ŻUREK WG 5 PRZEMIAN
Składniki:
- 2-3 l wrzątku
- szczypta tymianku
- wołowina z kością (ja kupiłam szponder wołowy)
Gotujemy 1 godz, a potem dodajemy:
- 4 całe marchewki
- całą pietruszkę
- 2 cebule w całości
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- pieprz, sól do smaku
Gotować 1 godz., wyjąć jarzyny i mięso:
- wlać zakwas na żur (ile chcecie; ja wlałam połowę z tego co zrobiłam, nie powinno być bardzo kwaśne; WAŻNE! Wlewajcie po zamieszaniu, nie odcedzajcie mąki)
- dodać wrzątek, jeśli woda wyparowała w czasie gotowania
- 1 łyżeczkę majeranku
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany - wg uznania
Podajemy z ziemniakami, jajkiem na twardo i pokrojoną kiełbasą (osobno ugotowaną).
Smacznego!