7 maja 2015

Piękny Książę - Bluszczyk Kurdybanek



Kurdybanek wybitnie wzmacnia nasz układ odpornościowy. Robi się z niego nalewki, syropy, piecze się z nim ciasta, dodaje do zup, robi się herbatę, czyli do wszystkiego :)
_________________________________
Ziele zbieramy w czasie kwitnienia (maj). 


Składniki:

  • gorycze terpenowe (marubina, glechomina)
  • żywice
  • olejek eteryczny
  • garbniki
  • saponiny
  • cholinę
  • woski
  • flawonoidy
  • sole mineralne
  • kwasy (m. in. winowy, jabłkowy, octowy, bursztynowy)
  • witaminy


Diałanie:
  • żółciopędnie
  • moczopędnie
  • przeciwzapalnie
  • rozkurczowo
  • wykrztuśnie
  • wzmacnia odporność (kurdybanek wzmaga leukopoezę = zwiększona liczba leukocytów we krwi)
  • przyśpiesza tętno (przez wzmacniający wpływ na serce)
  • reguluje wypróżnienia i przemianę materii
  • zwiększa zapotrzebowanie organizmu na tlen
  • zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, śliny i soku trzustkowego
  • polepsza trawienie
  • usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii.


Wskazania: mała liczba leukocytów we krwi (np. przy agranulocytozie), mała odporność na choroby (osłabiony układ immunologiczny), choroby układu oddechowego (zakażenia, stany zapalne, katar, kaszel), astma, duszności, zawroty głowy i szum w uszach, choroby skórne, kamica moczowa i żółciowa, zastoje żółci, choroby wątroby, skąpomocz, skurcze jelitowe i żołądka, zaburzenia trawienia (wzdęcia, odbijanie, burczenie i przelewanie w jelitach, zła perystaltyka jelit), niedokwaśność treści żołądka, brak apetytu, zaparcia, zaburzenia metaboliczne, biegunki, przeziębienie, gorączka, choroby trzustki.

"...Bluszczyk kurdybanek jest ziołem regulującym przemianę materii i wspomagającym procesy usuwania ksenobiotyków i szkodliwych oraz zbędnych produktów przemiany materii z ustroju. Działa moczopędnie i rozkurczowo. Ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny ropnej i śluzowej z dróg oddechowych. Rozszerza oskrzela, ułatwiając oddychanie. Intrakt przerywa ataki astmy i zadyszki. Doskonały w leczeniu zakażeń i nieżytów, w tym alergicznych dróg oddechowych. Polecam przy chrypce, kaszlu, zapaleniu oskrzeli i krtani, w zapaleniu płuc i zatok. Sprawdza się wówczas w połączeniu z sokiem aroniowym, malinowym, lipowym, jeżynowym..." [Różański]





                                      SYROP KURDYBANKOWY                                         

  • garść świeżego kurdybanka (dodałam wierzchołki rośliny - łodyga, liść, kwiat) zmiksowałam ze 100 ml wody (odcedziłam co się nie zmieliło)
  • dodałam 100 ml płynnego miodu
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego 
  • 2 łyżki cukru pudru (lepiej się rozpuści niż taki granulowany)
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • wymieszałam i dodałam do herbaty (1 - 2 łyżki)

Sam w sobie baaardzo słodki, ale z herbatą naprawdę smaczny!


świeży bluszczyk kurdybanek w przygotowaniu :)

                                      HERBATA KURDYBANKOWA                                     

Zebrać ziele (całe z łodygą, z miejsca nasłonecznionego - są wtedy ciemniejsze i cenniejsze), rozdrobnić (1 łyżka) i zalać wrzątkiem. Prawda, że proste? :) 

CIEKAWOSTKA: jak jeszcze nie hodowano pietruszki to kurdybanek właśnie pełnił taką rolę w kuchni. I do początku XX wieku, obok kminku, był najpopularniejszą przyprawą.

                                                        NALEWKA                                                       

Pół szkl. suchego ziela zalać 400 ml wódki - macerować 14 dni - przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dziennie po 1-2 łyżeczki w 50 ml wody lub mleka osłodzonego miodem.


                                                              MIÓD                                                           


Suche ziele zmielić na drobny proszek.
Na każdą 1 płaską łyżeczkę proszku dać 2 łyżki miodu oraz 10 kropli wódki lub gliceryny - wymieszać - zażywać 3 razy dziennie po 1 łyżce.
Dzieciom podawać 1-2 łyżeczki miodu 3-4 razy dziennie.


                                                     "ZAWIESINA"                                                    

Na każdą 1 łyżkę czubatą sproszkowanego ziela dać 5 łyżek gliceryny, 3 łyżki miodu i 2 łyżki dowolnego soku owocowego - wymieszać - przed zażyciem wstrząsnąć zawiesiną.
Zażywać 2-3 razy dziennie po 3 łyżki.

                                                             INTRAKT                                                    

100 g zmielonego świeżego ziela zalać gorącym alkoholem 60-70% (300 ml) - zostawić na minimum 7 dni - przefiltrować.
Zażywać 3 razy dziennie po 5 ml lub wykorzystać do zrobienia (mocnego) syropu III.

                                                         SYROP III                                                         

1 część intraktu + 1 część miodu lub syropu malinowego - zmieszać.
Zażywać co 4-6 godzin po łyżce (w czasie kataru i kaszlu).