13 maja 2015

Mąka kasztanowa

Korzyści zdrowotne z kasztanów jadalnych "wychwyciła" już św. Hildegarda, która jest uznana za największą zielarkę Średniowiecza. I była jedną z najbardziej wpływowych osób swojej epoki. Dzięki jej niezwykłym zdolnościom zjeżdżali do niej królowie i papieże, aby zasięgnąć porady dotyczącej zdrowia. Św. Hildegarda podkreślała ścisły związek między żywieniem a zdrowiem. Wiedza jaką posiadała wykraczała daleko poza jej epokę, a niektóre jej teorie znalazły potwierdzenie w dzisiejszej medycynie. Wśród jej ulubionych i najważniejszych produktów znalazły się kasztany jadalne i orkisz.

W Polsce najlepsze warunki do uprawy drzewa kasztana jadalnego (Castanea sativa) ma Dolny Śląsk i Pomorze Zachodnie, gdzie zimy są najłagodniejsze. 

Oczywiście kasztan i kasztanowiec (który rośnie w parkach) to nie to samo i nie próbujcie ich gotować :)


http://www.sadowniczy.pl/product-pol-32263-Kasztan-jadalny.html

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kasztan_jadalny




  • mąkę kasztanową wykorzystuje się do pieczenia chleba, ciast, zaciągania zup
  • jest bezglutenowa
  • wysokowartościowe węglowodany zapobiegają chorobom układu nerwowego (Alzheimer, Parkinson)
  • witaminy A, E, B1, B2, C (100 g kasztanów ma tyle samo witaminy C co 100 cytryn)
  • cynk, żelazo, potas, magnez, wapń
  • dużo błonnika
  • lekkostrawna
  • zalecana przy chorobach wątroby, żołądka, nowotworowych, dla sportowców i na wzmocnienie kości i stawów

                                           CIASTO NALEŚNIKOWE                                          

Składniki:

2 jajka
4 łyżki mąki kasztanowej
woda z mlekiem 1:1
szczypta soli
mascarpone 
ekstrakt waniliowy

Mąkę, jajka, sól - mieszamy. Miksując dolewamy tyle wody z mlekiem żeby wyszło ciasto konsystencji gęstej śmietany. Wiadomo jak się robi naleśniki :) 

Nadziewamy je serkiem lub innym łagodnym twarożkiem z ekstraktem waniliowym (ja użyłam na 1/2 opakowania mascarpone 2 łyżki ekstraktu + łyżka płynnego miodu). Do drugiej porcji dodałam jeszcze swojskie powidła, żeby było kwaśniej.





                                              PASTA KASZTANOWA                                          

250 g miodu + 4 łyżki mąki kasztanowej = gęsty krem (1 łyżeczka dziennie)





 Trzymamy w temperaturze pokojowej.