W Polsce najlepsze warunki do uprawy drzewa kasztana jadalnego (Castanea sativa) ma Dolny Śląsk i Pomorze Zachodnie, gdzie zimy są najłagodniejsze.
Oczywiście kasztan i kasztanowiec (który rośnie w parkach) to nie to samo i nie próbujcie ich gotować :)
http://www.sadowniczy.pl/product-pol-32263-Kasztan-jadalny.html |
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kasztan_jadalny |
- mąkę kasztanową wykorzystuje się do pieczenia chleba, ciast, zaciągania zup
- jest bezglutenowa
- wysokowartościowe węglowodany zapobiegają chorobom układu nerwowego (Alzheimer, Parkinson)
- witaminy A, E, B1, B2, C (100 g kasztanów ma tyle samo witaminy C co 100 cytryn)
- cynk, żelazo, potas, magnez, wapń
- dużo błonnika
- lekkostrawna
- zalecana przy chorobach wątroby, żołądka, nowotworowych, dla sportowców i na wzmocnienie kości i stawów
CIASTO NALEŚNIKOWE
Składniki:
2 jajka
4 łyżki mąki kasztanowej
woda z mlekiem 1:1
szczypta soli
mascarpone
ekstrakt waniliowy
Mąkę, jajka, sól - mieszamy. Miksując dolewamy tyle wody z mlekiem żeby wyszło ciasto konsystencji gęstej śmietany. Wiadomo jak się robi naleśniki :)
Nadziewamy je serkiem lub innym łagodnym twarożkiem z ekstraktem waniliowym (ja użyłam na 1/2 opakowania mascarpone 2 łyżki ekstraktu + łyżka płynnego miodu). Do drugiej porcji dodałam jeszcze swojskie powidła, żeby było kwaśniej.
Nadziewamy je serkiem lub innym łagodnym twarożkiem z ekstraktem waniliowym (ja użyłam na 1/2 opakowania mascarpone 2 łyżki ekstraktu + łyżka płynnego miodu). Do drugiej porcji dodałam jeszcze swojskie powidła, żeby było kwaśniej.
PASTA KASZTANOWA
250 g miodu + 4 łyżki mąki kasztanowej = gęsty krem (1 łyżeczka dziennie)