Kłącze ostryżu (kurkumy) – pozyskiwane jest z dwóch gatunków: ostryżu barwierskiego – Curcuma longa L. i ostryżu jawajskiego – Curcuma xantorrhiza Roxb.
Przyjmuje się, że roślina przybyła z Indii, ale w sumie to nie wiadomo i raczej już się nie dowiemy :). Vasco da Gamma nazwał ją "złotem Indii", bo swojego czasu - zanim zaczęto używać jej jako przyprawy - służyła jako barwnik i talizman na szczęście (noszono ją przy sobie, narzeczone ozdabiały ciało przed ślubem i sadzono w polu, żeby chroniła zbiory).
Jej zadanie [a właściwie kurkuminy (główna substancja kurkumy) i kwasu ferulowego (powstaje po rozkładzie kurkuminy)] to działać:
- przeciwzapalnie, rozkurczowo, bakteriobójczo, ułatwia przepływ żółci (żółciotwórczo), pobudza pracę wątroby. Stosowana w kamicy żółciowej, żółtaczce, w stanach zapalnych miąższu wątroby, nieżycie żołądka, przy niestrawnościach. Kurkumina zmniejsza ryzyko raka jelit i skóry.
Podaję PRZEPIS na miód z kurkumą. To nic odkrywczego, ale na pewno znajdzie się ktoś to tego nie próbował :)
___________________________________________
*Solaren - polski preparat kurkumowy bez recepty (nie dla dzieci)
**kurkumy i jej produktów nie należy stosować przy całkowitej niedrożności dróg żółciowych i w marskości wątroby