Jak na eksperyment jagodowy to smak (wstępnie) wyszedł super.
_______________________________________________________________
- 2 szklanki jagód
- 320 ml wody
- 200 g cukru
- 280 ml alkoholu (ja zrobiłam 30%)
- 2 łyżki suszonej lawendy
Wykonanie:
Jagody umyj i zagotuj w wodzie w cukrem.
Po kilku minutach dodaj lawendę.
Gotuj około 15 minut na małym ogniu.
Odstaw garnek na cały dzień lub na noc.
Przefiltruj wszystko przez sito i wyciśnij sok (np. przez gazę).
Do soku wlej alkohol.
Wymieszaj i wlej do butelki.
Odstaw na kilka miesięcy (u mnie nalewki stoją minimum rok).
NALEWKA JAGODOWA Z PRZYPRAWAMI
- 3 szklanki jagód (prawie 4 szklanki :)
- 1-3 szczypt cynamonu
- kilka goździków
- 1 łyżka suszonego kłącza tataraku
- 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (mi się sypło 100g :)
- 800 ml alkoholu (ja użyłam 30%)
- 370 g cukru
- szklanka wody
Jagody z przyprawami gotuj na małym ogniu 15 minut.
W osobnym garnku zrób syrop cukrowy (woda + cukier).
Połącz syrop cukrowy z sokiem jagodowym (ja wymieszałam też z jagodami).
Przelej całość do słoika.
Zalej alkoholem i odstaw na minimum 3 miesiące.
Po tym czasie przefiltruj zawartość słoja (filtrowanie słodkich nalewek długo trwa).
Zabutelkuj "napój" i odstaw (znowu) na kilka miesięcy.
***