KLOPSIKI WG KUCHNI 5 PRZEMIAN
SKŁADNIKI:
1 kg mięsa mielonego (ja używam wołowego) wymieszać z:
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 jaja
- cebula
- 1/2 łyżeczki imbiru (mielony)
- szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
- szczypta kolendry
- sól (do smaku)
- szczypta bazylii
- natka pietruszki
- 1/2 łyżeczki majeranku i kurkumy
Wymieszać i uformować klopsy. W garnku zagotować 1,5 l wody z:
- szczypta kurkumy i tymianku
- 1/2 kminku
- 1/3 łyżeczki imbiru
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- szczypta bazylii
Ugotować klopsy. Z pozostałej wody można zrobić sos i zagęścić łyżką mąki i dodać koperek, majeranek, masło.
Na bogato, a co! Dlatego uwielbiam 5 Przemian! :)
Podawać np. z makaronem, brokułami, kalafiorem, fasolką, ziemniakami itp.