6 sierpnia 2016

Klopsy wg kuchni 5 przemian

Dawno nie było gotowania 5 przemian... :)
                                KLOPSIKI WG KUCHNI 5 PRZEMIAN                              


SKŁADNIKI:

1 kg mięsa mielonego (ja używam wołowego) wymieszać z:
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 jaja
  • cebula
  • 1/2 łyżeczki imbiru (mielony)
  • szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
  • szczypta kolendry
  • sól (do smaku)
  • szczypta bazylii
  • natka pietruszki
  • 1/2 łyżeczki majeranku i kurkumy

Wymieszać i uformować klopsy. W garnku zagotować 1,5 l wody z:
  • szczypta kurkumy i tymianku
  • 1/2 kminku
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • szczypta bazylii

Ugotować klopsy. Z pozostałej wody można zrobić sos i zagęścić łyżką mąki i dodać koperek, majeranek, masło.

Na bogato, a co! Dlatego uwielbiam 5 Przemian! :)

Podawać np. z makaronem, brokułami, kalafiorem, fasolką, ziemniakami itp.