20 kwietnia 2018

Jałowiec (Juniperus)




surowiec: szyszkojagody (niebiesko-fioletowe), igliwie

Składniki jagód (owoców jałowca) najlepiej rozpuszczą się w alkoholu (nalewka). Z igliwia można zrobić napar.

DZIAŁANIE:

  • antybakteryjne
  • usuwa nadmiar śluzu w organizmie
  • przeciwgrzybicze
  • przeciwzapalne
  • przeciwdrobnoustrojowe
  • przeciwnowotworowe
  • antyoksydacyjne
  • odkażające
  • przeciwwirusowe (SARS, HHV-1)
  • wiatropędne
  • poprawiające trawienie
  • moczopędne
  • hipoglikemiczne
  • hipolipemiczne
  • poprawia pracę żołądka, zwiększa apetyt


ZASTOSOWANIE:

  • w infekcji dróg moczowych (nalewka)
  • w infekcji górnych dróg oddechowych (napar)
  • infekcje przewodu pokarmowego (nalewka, napar)
  • w infekcjach skórnych (wcieranie nalewki)
  • olejek eteryczny przy infekcji górnych dróg oddechowych (dyfuzor)

DAWKOWANIE:
  • nalewka -> 1-2 ml, 3 x dziennie (1:5, alkohol 45%)
  • napar -> około 15 g jagód na 300 ml wody (podzielić na 3 dawki i pić w ciągu dnia)

JAŁOWIEC DZIAŁA PRZECIWKO:



przeciwwskazania: białkomocz, krwiomocz, choroba wrzodowa, ostra niewydolność wątroby i nerek, stany zapalne wyrostka robaczkowego i pęcherzyka żółciowego, ciąża, laktacja, nie stosować u dzieci



[S. Buhner, H. Różański, J. Ross]