11 stycznia 2019

Hemochromatoza - dieta, zioła, suplementy


Hemochromatoza jest chorobą wywołaną nadmiernym wchłanianiem żelaza z przewodu pokarmowego.

OBJAWY np.:
  • ból stawów
  • osłabienie, zmęczenie
  • ból brzucha
  • cukrzyca
  • niewydolność serca
  • niewydolność wątroby
Czasami choroba jest bezobjawowa

DIAGNOSTYKA
  • transferyna
  • wysoki poziom ferrytyny powinien Cię skłonić do wykonania badań genetycznych w kierunku hemochromatozy
  • lekarz może zlecić też inne badania

Nieleczona hemochromatoza prowadzi do powikłań.

DIETA

Zalecenia żywieniowe:
  • unikanie produktów bogatych w żelazo: m.in. czerwone mięso, surowe owoce morza, ryby, pestki dyni, nasiona słonecznika, tofu, fasola, soczewica, pistacje, migdały, suszone śliwki
  • bezwzględny zakaz picia alkoholu
  • unikanie w jednym posiłku produktów bogatych w żelazo i witaminę C

BLOKERY ŻELAZA
(zmniejszają wchłanianie żelaza)
  • kurkuma
  • zielona herbata
  • kwas alfaliponowy
  • wapń

Sprawdź też poziom manganu, kadmu, miedzi, cynku, ołowiu np. poprzez analizę pierwiastkową włosa.