Hemochromatoza jest chorobą wywołaną nadmiernym wchłanianiem żelaza z przewodu pokarmowego.
OBJAWY np.:
ból stawów- osłabienie, zmęczenie
- ból brzucha
- cukrzyca
- niewydolność serca
- niewydolność wątroby
Czasami choroba jest bezobjawowa
DIAGNOSTYKA
- transferyna
- wysoki poziom ferrytyny powinien Cię skłonić do wykonania badań genetycznych w kierunku hemochromatozy
- lekarz może zlecić też inne badania
Nieleczona hemochromatoza prowadzi do powikłań.
DIETA
Zalecenia żywieniowe:
- unikanie produktów bogatych w żelazo: m.in. czerwone mięso, surowe owoce morza, ryby, pestki dyni, nasiona słonecznika, tofu, fasola, soczewica, pistacje, migdały, suszone śliwki
- bezwzględny zakaz picia alkoholu
- unikanie w jednym posiłku produktów bogatych w żelazo i witaminę C
BLOKERY ŻELAZA
(zmniejszają wchłanianie żelaza)
- kurkuma
- zielona herbata
- kwas alfaliponowy
- wapń
Sprawdź też poziom manganu, kadmu, miedzi, cynku, ołowiu np. poprzez analizę pierwiastkową włosa.