15 lutego 2019

Czkawka - przyczyny, diagnostyka, zioła


źródło

Zdarza się, że w wywiadzie żywieniowym, pacjenci zaznaczają, że dokucza im czkawka. A jeśli dokucza tzn, że przydarza się ona często, a jeśli często tzn, że trzeba się temu przyjrzeć. Bo częsta czkawka NIE JEST NORMALNYM STANEM i należy udać się z tym do lekarza.

Czkawka zwykle trwa krótko i najczęściej jest związana z szybkim lub nadmiernym wypełnieniem żołądka (np. jedzenie w pośpiechu)

Przewlekła (>48 h) czkawka powoduje znaczne zmęczenie, dyskomfort, bezsenność, depresję, utrudnia jedzenie.

PRZYCZYNY czkawki przewlekłej
  • choroby OUN np. SM
  • zaburzenia metaboliczne np. cukrzyca
  • alkohol, nikotyna, leki
  • choroby narządów szyi i klatki piersiowej np. refluks przełyku
  • choroby narządów jamy brzusznej np. kamica żółciowa
  • czkawka psychogenna


PODSTAWOWA DIAGNOSTYKA czkawki przewlekłej
  • morfologia krwi
  • stężenie kreatyniny i elektrolitów
  • EKG
  • RTG klatki piersiowej

*w zależności od objawów, zleca się badania dodatkowe

Medycyna naturalna
  • sproszkowane kłącze GAŁGANU (Alpinia lekarska = galgant) - zmieszać z miodem, dawka kłącza 2 g 2-3 razy dziennie (nie łączyć z antagonistami receptorów H2)
  • LUB 200 ml odwaru z gałązek lub kory WIERZBY (wypić od razu)

przed zastosowaniem ziół zapoznaj się z przeciwwskazaniami


Różański, Szczeklik