źródło |
Zdarza się, że w wywiadzie żywieniowym, pacjenci zaznaczają, że dokucza im czkawka. A jeśli dokucza tzn, że przydarza się ona często, a jeśli często tzn, że trzeba się temu przyjrzeć. Bo częsta czkawka NIE JEST NORMALNYM STANEM i należy udać się z tym do lekarza.
Czkawka zwykle trwa krótko i najczęściej jest związana z szybkim lub nadmiernym wypełnieniem żołądka (np. jedzenie w pośpiechu)
Przewlekła (>48 h) czkawka powoduje znaczne zmęczenie, dyskomfort, bezsenność, depresję, utrudnia jedzenie.
PRZYCZYNY czkawki przewlekłej
- choroby OUN np. SM
- zaburzenia metaboliczne np. cukrzyca
- alkohol, nikotyna, leki
- choroby narządów szyi i klatki piersiowej np. refluks przełyku
- choroby narządów jamy brzusznej np. kamica żółciowa
- czkawka psychogenna
PODSTAWOWA DIAGNOSTYKA czkawki przewlekłej
- morfologia krwi
- stężenie kreatyniny i elektrolitów
- EKG
- RTG klatki piersiowej
*w zależności od objawów, zleca się badania dodatkowe
Medycyna naturalna
- sproszkowane kłącze GAŁGANU (Alpinia lekarska = galgant) - zmieszać z miodem, dawka kłącza 2 g 2-3 razy dziennie (nie łączyć z antagonistami receptorów H2)
- LUB 200 ml odwaru z gałązek lub kory WIERZBY (wypić od razu)
przed zastosowaniem ziół zapoznaj się z przeciwwskazaniami
Różański, Szczeklik