DEFINICJA BIEGUNKI
stolce płynne / półpłynne oddawane częściej niż 3 razy w ciągu doby lub w zwiększonej ilości (> 200 g/ dobę)
PRZYCZYNY
(wybrane)
- choroby zapalne jelit (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Crohna)
- zespół jelita drażliwego
- nadczynność tarczycy
- leki
- stres
- biegunkę tłuszczową mogą wywołać np.: zaburzenia trawienia, brak pęcherzyka żółciowego, choroby trzustki
- nietolerancje pokarmowe
- zaburzenia wchłaniania np.: celiakia
- nadużywanie produktów/słodyczy zawierających sorbitol, mannitol, ksylitol
- infekcje bakteryjne, wirusowe, pasożytnicze (zatrucie pokarmowe)
biegunka to objaw, a nie choroba
PODSTAWOWA DIAGNOSTYKA
- morfologia
- enzymy wątrobowe
- wapń
- witamina B12, B9
- żelazo, ferrytyna
- panel tarczycowy
- badania w kierunku celiakii
DIETA
ZIOŁA
(wybrane)
- babka lancetowata / szerokolistna / płesznik
- owoc borówki brusznicy
- owoce czeremchy
- dąb
- goździki (nie stosować w ciąży i w czasie laktacji)
- hyzop
- liście jeżyny
- koper ogrodowy
- krwawnik pospolity
- nasiona lnu
- kwiat lipy
- liście maliny
- majeranek
- kwiat czarnej malwy
- pięciornik kurze ziele
- liść czarnej porzeczki
W przypadku biegunki należy zgłosić się do lekarza