14 kwietnia 2019

Biegunka - przyczyny, diagnostyka, zioła


DEFINICJA BIEGUNKI


stolce płynne / półpłynne oddawane częściej niż 3 razy w ciągu doby lub w zwiększonej ilości (> 200 g/ dobę)


PRZYCZYNY
(wybrane)
  • choroby zapalne jelit (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Crohna)
  • zespół jelita drażliwego
  • nadczynność tarczycy
  • leki
  • stres
  • biegunkę tłuszczową mogą wywołać np.: zaburzenia trawienia, brak pęcherzyka żółciowego, choroby trzustki
  • nietolerancje pokarmowe
  • zaburzenia wchłaniania np.: celiakia
  • nadużywanie produktów/słodyczy zawierających sorbitol, mannitol, ksylitol
  • infekcje bakteryjne, wirusowe, pasożytnicze (zatrucie pokarmowe)

biegunka to objaw, a nie choroba



PODSTAWOWA DIAGNOSTYKA
  • morfologia 
  • enzymy wątrobowe
  • wapń
  • witamina B12, B9
  • żelazo, ferrytyna
  • panel tarczycowy
  • badania w kierunku celiakii

DIETA


ZIOŁA
(wybrane)
  • babka lancetowata / szerokolistna / płesznik
  • owoc borówki brusznicy
  • owoce czeremchy
  • dąb
  • goździki (nie stosować w ciąży i w czasie laktacji)
  • hyzop
  • liście jeżyny
  • koper ogrodowy
  • krwawnik pospolity
  • nasiona lnu
  • kwiat lipy
  • liście maliny
  • majeranek
  • kwiat czarnej malwy
  • pięciornik kurze ziele
  • liść czarnej porzeczki



W przypadku biegunki należy zgłosić się do lekarza