13 czerwca 2019

Zakażenie grzybem Candida albicans - odżywianie, suplementy + ziołowy protokół Buhner'a




DIETA - TEGO UNIKAJ

  • tofu, tempeh
  • jogurt (z mleka koziego, owczego, krowiego) i wszystkie jogurty słodzone
  • komercyjnie przygotowane sosy sałatkowe, sosy i pasty do smarowania, margaryna, majonez, oleje (rzepakowy, kukurydziany, z pestek winogron, z orzeszków ziemnych, sojowy), ketchup (słodzony), sos sojowy, tamari, ocet (wszystkie oprócz jabłkowego), wszystkie produkty solone lub słodzone
  • groch, soczewica, fasola, soja
  • pistacje. orzechy nerkowca, orzeszki ziemne
  • grzyby za wyjątkiem: Ganoderma lucidum (reishi), Grifola frondosa (maitake), Lentinula edodes (shiitake), Trametes versicolor (Yun Zhi) 
  • kukurydza, produkty fermentowane (kimchi, ogórki kiszone), marchew, buraki, ziemniaki
  • owoce (dozwolone są: maliny, truskawki, jeżyny, jagody), owoce suszone
  • produkty kukurydziane, białe pieczywo, słodzone zboża, wieloziarniste zboża, słodzone wypieki, pieczywo drożdżowe itp.
  • alkohol, kofeina, kawa, napoje energetyczne, napoje gazowane, herbatę (zieloną i czarną), soki owocowe

Jeśli nie wiesz czy możesz zjeść dany produkt, skorzystaj z tabeli indeksu glikemicznego - unikaj produktów z wysokim indeksem glikemicznym.



PREPARATY DODATKOWE



PROTOKÓŁ LECZENIA GRZYBICY OGÓLNOUSTROJOWEJ
WG BUHNER’A

  • FORMUŁA 1: nalewka z Sida lub Alchornea 
  • FORMUŁA 2: równe części nalewek (lukrecja + reishi + Echinacea
  • FORMUŁA 3: równe części nalewek (Chilopsis linearis + Chaparro amargosa