1 czerwca 2015

Karob, zamiennik kakao

Prowadzisz dietę bezglutenową lub wegetariańską? Jesteś alergikiem/cukrzykiem? Nic Ci nie dolega, jesteś zdrowy, ale nie lubisz zaśmiecać swojego żołądka? Ten produkt jest dla Ciebie...

Karob to drzewo, może znacie ten produkt pod inną nazwą: 

  • ceratonia
  • szarańczyn strączkowy
  • chlebek świętojański
  • drzewo karobowe
  • chleb św. Jana

Strąki drzewa jadł Jan Chrzciciel podczas pobytu na pustyni. W czasach biblijnych drzewo i owoce nie były cenione, uważane za upokarzające, godne jedynie jako pokarm dla świń.

Dziś w ZOO strąki (owoce drzewa) są często stosowanym papu :)

Strąki są twarde, długo trzeba żuć, aby wydobyć słodki smak.

Owoce z wyglądu przypominają fasolę i wyglądają tak:
szarańczyn w środowisku naturalnym

Karob najczęściej znajdziemy w proszku (mielone strączki bez nasion). Wygląda jak normalne kakao. Zwykle używany w cukiernictwie, ale robi się z niego też wina, likiery i syropy (do tego celu wyciska się sok z owoców - kaftan), a nawet super mocny klej głównie do skórzanej galanterii! Z kolei proszek z nasion wykorzystuje się do galaretek. 

Jeśli karob jest zamiennikiem kakao w naszych przepisach to dajemy go 2 razy mniej, chyba, że przepis mówi inaczej, ale ogólna filozofia jest właśnie taka :)

Karob:
  • poprawia trawienie
  • działa ściągająco w biegunce
  • wspomaga leczenie refluksu
  • najlepszy do profilaktyki osteoporozy 
  • nie zawiera kofeiny!
  • wykrztuśnie dla palaczy
  • zawiera kwas galusowy (silny przeciwutleniacz, który działa przeciwbólowo)
  • osoby cierpiące na migreny powinny unikać produktów z fenyloetyloaminą (produkty z czekoladą) - karob nie zawiera fenyloetyloaminy
  • w przeciwieństwie do tradycyjnego kakao nie zawiera kwasu szczawiowego (kwas ten zmniejsza wchłanianie wapnia i cynku)
  • ma 60% mniej kalorii niż kakao tradycyjne

                                                     Koktajl z karobem                                                


  • 2 banany
  • 2-3 łyżki karobu
  • migdały i mleko/woda w proporcji 1:4 (ja użyłam ok 50g migdałów)

koktajl czekoladowo-bananowo-migdałowy