Odświeżony wpis o kombuczy...
JAK PRZYGOTOWAĆ KOMBUCZĘ - Przepis podstawowy
- grzyb herbaciany
- garnek
- woda
- szklane naczynie
- 70 g cukru na litr wody
- 5 g herbaty czarnej zielonej lub ziołowej na litr wody
- papierowy ręcznik
- sitko
Zaparz herbatę (2 - 3 łyżeczki czarnej lub zielonej, w przypadku herbaty ziołowej - 2 łyżeczki; można wykorzystać herbatę ziołową i zieloną w proporcji 1:1)
Zostaw do naciągnięcia na 15 minut (to ma być mocny napar)
Zostaw do naciągnięcia na 15 minut (to ma być mocny napar)
Wsyp do gorącego naparu 70 g cukru i odstaw herbatę do ostudzenia (temperatura pokojowa)
Przelej do szklanego naczynia i włóż grzybka herbacianego (przykryj papierowym ręcznikiem, żeby do środka nie dostały się muchy)
Naczynie (słoik) powinno stać w ciepłym miejscu w temperaturze nie mniejszej niż 18 stopni (nie stawiaj naczynia w ostrym słońcu)
Po 8-12 dniach wyjąć grzybka czystymi rękoma - odłożyć do szklanego naczynia z czystą wodą, a gotowy napój przecedzić
Kombuczę obmyć pod bieżącą wodą i z powrotem włożyć do naczynia z nową herbatę i odrobiną płynu z poprzedniego nastawu
***
Na powierzchni płynu utworzy się cienka skórka, z której powstanie nowy grzyb. Starego grzybka można wyrzucić na kompost...
***
Cukier służy jako pożywka dla mikroorganizmów grzyba herbacianego (nie po to żeby napój był słodki), a napar z herbaty musi być mocny ponieważ stanowi źródło azotu i wspomaga wzrost mikroorganizmów
***
W mieszankach ziołowych dla kombuczy możemy zastosować:
- pokrzywę
- liście jeżyn
- podbiał pospolity
- babkę lancetowatą
- głóg
- liście gruszy
- liście truskawek
- kwiat lipy
- tatarak
- korzeń goryczki żółtej
- nasiona ostropestu plamistego
- dziką różę
Przykładowa mieszanka:
krwawnik pospolity 30g + mniszek lekarski 20 g + pokrzywa 10 g + widłak 10 g
***
Do mieszanek ziołowych dobrze jest dodać czarną lub zieloną herbatę, która jest najlepszą pożywką dla grzyba herbacianego
GRZYB W POŻYWCE
Grzyb powinien być umieszczony w herbacie gładką, błyszczącą, jaśniejszą stroną do góry.
*grzybek czasami pływa na powierzchni, czasami zatapia się - nie ma to znaczenia dla produkcji wartościowego napoju
KIEDY NAPÓJ JEST GOTOWY?
Proces zakwaszania zależy od różnych czynników i nie zawsze przebiega w ten sam sposób. Jedni lubią pić napój 5-7 dniowy, inni 8-10, jeszcze inni 12 i 14 dniowy. Im dłużej stoi tym robi się kwaśniejszy. Jeśli fermentuje się około miesiąca to na bank mamy już ocet, który możemy wykorzystać w kuchni do przygotowywania potraw (ale lepiej nie używać go do konserwowania żywności, na przykład kiszenia ogórków, bo jest biologicznie aktywny i niesterylny)
Najsmaczniejszy jest (wg mnie) po 3-6 dni. Jest lekko kwaśny ma przyjazny przyjemny aromat i daje się w nim wyczuć wyraźny zapach i smak herbaty.
*do napoju fermentującego można dodać małe ilości przygotowanych owoców np. borówkę, jabłko, malinę, aronię i tym podobne
JAK CZĘSTO PIĆ KOMBUCZĘ?
Literatura podaje różnie, minimum to jedna szklanka dziennie, ale trzeba też obserwować swój organizm i zaczynać od małych ilości na przykład dwie łyżki dziennie.
KOMBUCZA DLA DIABETYKA?
Tak!
Poprzez proces fermentacji większość zawartego w herbacie cukru jest rozkładana.
Jeśli, mimo to się obawiasz, to można użyć 40 g cukru na litr herbaty zamiast 70g. Można też poddać napój gruntownej fermentacji, czyli 3-4 tygodnie (wtedy cukru 70 g). Taki ocet trzeba rozcieńczyć przed wypiciem wodą mineralną lub herbatą ziołową.
WSTRZYMANIE PRODUKCJI
Grzybka włóż do naczynia ze świeżą posłodzoną herbatą i częścią kwasu komórkowego (ocet) i odstaw w chłodne miejsce np. do piwnicy. Można tak zostawić grzybka na kilka tygodni...
CZY KOMBUCZA MA DZIAŁANIE LECZNICZE?
Czytając prace naukowe i opierając się na doświadczeniach ludzi, którzy piją napój kombuczowy, można spokojnie stwierdzić, że w tym grzybku coś jest.
Niektóre przypisane grzybowi pozytywne działanie wymaga jeszcze sprawdzenia, ale wiele mechanizmów jest potwierdzonych przez badania naukowe np:
- regulacja flory bakteryjnej
- wzmocnienie komórek
- odtruwanie organizmu
- regulacja przemiany materii
- działanie antybiotyczne
- pozytywny wpływ na równowagę kwasowo-zasadową
- wzmocnienie odporności
MAM CANDIDĘ. CZY MOGĘ PIĆ NAPÓJ KOMBUCZOWY?
Tak! Ale napój musi być dobrze przefermentowany (czyli iść w kierunku octu i pić rozcieńczony z wodą). Wzmocniony organizm łatwiej będzie przeciwdziałał grzybicy.
_____________________________
Kombucza ma też "rodzeństwo" i zachęcam do lektury postu o innych symbiozach bakterii i drożdży [KLIK]
"Kombucha. Cudowny grzyb herbaciany o leczniczych właściwościach" Gunther W. Frank, wyd Vital
"Kombucha. Cudowny grzyb herbaciany o leczniczych właściwościach" Gunther W. Frank, wyd Vital