6 września 2017

Benedyktynka #2

Druga propozycja mieszanki ziołowej przeznaczonej na Benedyktynkę...
___________________________________________________________

Pierwsza wersja, którą robiłam jest TUTAJ [KLIK]. Jest pyszna, działa i ogólnie dobrze się przyjęła. Nie wytrzymała jednak czasu leżakowania :)


RECEPTURA:

(wódka 700 ml, czas maceracji 14 dni):

- 6 g korzenia dzięgla
- 20 g melisy z lawendą 
- 10 g hyzopu lekarskiego
- 2 g kolęndry
- 2 g mięty 
- 2 g kłącza tataraku
- 2 g tymianku
- 2 g kardamonu
- 2 g goździkow
- 2 g majeranku
- 5ml ekstraktu z wanilii lub 3 laski wanilii
- 2 g skorki z cytryny
- 1 g cynamonu
- 1 g gałki muszkatalowej
- 1 g czarnej herbaty (cejlońska)
- 1 g jałowca
- 1 g piołunu
- 1 g kurkumy
- 1 g skórki z pomarańczy

Dodatkowo, osobno zmacerować 1 g szafranu w 100 ml wódki (3 dni).

Na 800 ml (łącznie) wódki daję 240 g cukru. Wykonanie podobnie jak w poprzednim przepisie.

Po maceracji połączyć oba nastawy i czekać na Święta :)