Druga propozycja mieszanki ziołowej przeznaczonej na Benedyktynkę...
___________________________________________________________
Pierwsza wersja, którą robiłam jest TUTAJ [KLIK]. Jest pyszna, działa i ogólnie dobrze się przyjęła. Nie wytrzymała jednak czasu leżakowania :)
RECEPTURA:
(wódka
700 ml, czas maceracji 14 dni):
-
6 g korzenia dzięgla
- 20 g melisy z lawendą
- 10 g hyzopu lekarskiego
- 20 g melisy z lawendą
- 10 g hyzopu lekarskiego
-
2 g kolęndry
-
2 g mięty
-
2 g kłącza tataraku
-
2 g tymianku
-
2 g kardamonu
-
2 g goździkow
-
2 g majeranku
-
5ml ekstraktu z wanilii lub 3 laski wanilii
-
2 g skorki z cytryny
-
1 g cynamonu
-
1 g gałki muszkatalowej
-
1 g czarnej herbaty (cejlońska)
-
1 g jałowca
-
1 g piołunu
-
1 g kurkumy
-
1 g skórki z pomarańczy
Dodatkowo, osobno zmacerować 1 g szafranu w 100 ml wódki (3 dni).
Na 800 ml (łącznie) wódki daję 240 g cukru. Wykonanie podobnie jak w poprzednim przepisie.
Po maceracji połączyć oba nastawy i czekać na Święta :)
Dodatkowo, osobno zmacerować 1 g szafranu w 100 ml wódki (3 dni).
Na 800 ml (łącznie) wódki daję 240 g cukru. Wykonanie podobnie jak w poprzednim przepisie.
Po maceracji połączyć oba nastawy i czekać na Święta :)