źródło |
Zastosowanie boru m.in.:
- zwiększa gęstości kości (zapobiega osteoporozie)
- artretyzm (bor zapobiega uszkodzeniom stawów i działa przeciwbólowo)
- może wspomóc produkcję wit D
- poprawia siłę i masę mięśni
- sport (bor zwiększa zdolność organizmu do produkcji testosteronu - jest to ważne dla regeneracji po wysiłku)
- może poprawić pracę mózgu (zwiększa koncentrację, poprawia pamięć, pomocny przy tzw mgle mózgowej)
- alergie
- równoważy poziom hormonów płciowych
- niektóre pasożyty, Candida, drożdżaki
- skóra (bor zmniejsza np. zaczerwienienie, stany zapalne, ból)
- cukrzyca (bor może pomóc w metabolizmie węglowodanów i wytwarzaniu insuliny z trzustki)
Poziom boru w żywności jest uzależniony od tego, na jakiej glebie są uprawiane rośliny. Bor występuje naturalnie np. w fasoli, orzechach, pełnych ziarnach, awokado, jagodach, śliwkach, pomarańczach, winogronach, karczochach, wiśniach.
Bor jest uznawany za bardzo bezpieczny i przyjmowanie go z żywnością nie stanowi zagrożenia. Natomiast dodatkowe porcje boru w postaci suplementów, nieprawidłowo stosowane mogą wywołać reakcje negatywne np: nudności, dyskomfort w żołądku, wymioty, biegunka, bóle brzucha, problemy skórne, palpitacje serca, lęk, depresję. Dodatkowej konsultacji wymagają osoby z rakiem piersi/prostaty, endometriozą, mięśniakami macicy, chorobami nerek/wątroby.