3 listopada 2018

Bor - niezbędny pierwiastek śladowy


Bor jest ważnym minerałem naturalnie występującym w niektórych produktach spożywczych i w środowisku.


źródło


Zastosowanie boru m.in.:
  • zwiększa gęstości kości (zapobiega osteoporozie)
  • artretyzm (bor zapobiega uszkodzeniom stawów i działa przeciwbólowo)
  • może wspomóc produkcję wit D
  • poprawia siłę i masę mięśni
  • sport (bor zwiększa zdolność organizmu do produkcji testosteronu - jest to ważne dla regeneracji po wysiłku)
  • może poprawić pracę mózgu (zwiększa koncentrację, poprawia pamięć, pomocny przy tzw mgle mózgowej)
  • alergie
  • równoważy poziom hormonów płciowych
  • niektóre pasożyty, Candida, drożdżaki
  • skóra (bor zmniejsza np. zaczerwienienie, stany zapalne, ból)
  • cukrzyca (bor może pomóc w metabolizmie węglowodanów i wytwarzaniu insuliny z trzustki)

Poziom boru w żywności jest uzależniony od tego, na jakiej glebie są uprawiane rośliny. Bor występuje naturalnie np. w fasoli, orzechach, pełnych ziarnach, awokado, jagodach, śliwkach, pomarańczach, winogronach, karczochach, wiśniach.
Bor jest uznawany za bardzo bezpieczny i przyjmowanie go z żywnością nie stanowi zagrożenia. Natomiast dodatkowe porcje boru w postaci suplementów, nieprawidłowo stosowane mogą wywołać reakcje negatywne np:  nudności, dyskomfort w żołądku, wymioty, biegunka, bóle brzucha, problemy skórne, palpitacje serca, lęk, depresję. Dodatkowej konsultacji wymagają osoby z rakiem piersi/prostaty, endometriozą, mięśniakami macicy, chorobami nerek/wątroby.