Olej z nasion ogórecznika (Borago officinalis) jest naturalnym najbogatszym źródłem kwasu tłuszczowego GLA, który ma silne działanie przeciwzapalne. Innym źródłem GLA są np. spirulina, olej z wiesiołka, olej z nasion czarnej porzeczki.
ogórecznik |
ZASTOSOWANIE m.in.:
- miejscowo na skórę (np. atopowe zapalenie skóry, wypryski, łuszczyca)
- PMS
- osteoporoza
- menopauza
- brak równowagi hormonalnej
- zespół przewlekłego zmęczenia
- RZS
- SM
- działanie mlekopędne
- zapalenie oskrzeli, przeziębienia, kaszel, gorączka
- alkoholizm
- zapobieganie chorobom serca i udaru mózgu
- dolegliwości przyzębia
SKŁAD m.in.:
- błonnik
- tłuszcze m.in. kwas GLA, kwas linolowy
- witaminy (A, C, niacyna, cholina, tiamina, ryboflawina)
- minerały (Co, Cu, Fe, K, Mn, Si, Zn)
Olej z ogórecznika przechowuj w chłodnym miejscu.
Nie podgrzewaj.
Standardowa dawka to 1000 - 1400 mg z posiłkiem.
Olej jest ogólnie uznany za bezpieczny (nie zawiera toksycznych alkaloidów pirolizydynowych; znajdują się one w zielu), ale wysokie dawki mogą powodować nieprzyjemne dolegliwości:
- nudności
- zaparcia lub biegunki
- wysypki
- odbijania i wzdęcia
- bóle głowy
PRZECIWWSKAZANIA: ciąża, choroby wątroby (różne są zdania na ten temat)