26 listopada 2018

Olej z nasion ogórecznika


Olej z nasion ogórecznika (Borago officinalis) jest naturalnym najbogatszym źródłem kwasu tłuszczowego GLA, który ma silne działanie przeciwzapalne. Innym źródłem GLA są np. spirulina, olej z wiesiołka, olej z nasion czarnej porzeczki.

ogórecznik

ZASTOSOWANIE m.in.:
  • miejscowo na skórę (np. atopowe zapalenie skóry, wypryski, łuszczyca)
  • PMS
  • osteoporoza
  • menopauza
  • brak równowagi hormonalnej 
  • zespół przewlekłego zmęczenia
  • RZS
  • SM 
  • działanie mlekopędne
  • zapalenie oskrzeli, przeziębienia, kaszel, gorączka
  • alkoholizm
  • zapobieganie chorobom serca i udaru mózgu
  • dolegliwości przyzębia

SKŁAD m.in.:
  • błonnik
  • tłuszcze m.in. kwas GLA, kwas linolowy
  • witaminy (A, C, niacyna, cholina, tiamina, ryboflawina)
  • minerały (Co, Cu, Fe, K, Mn, Si, Zn)

Olej z ogórecznika przechowuj w chłodnym miejscu.
Nie podgrzewaj.
Standardowa dawka to 1000 - 1400 mg z posiłkiem.
Olej jest ogólnie uznany za bezpieczny (nie zawiera toksycznych alkaloidów pirolizydynowych; znajdują się one w zielu), ale wysokie dawki mogą powodować nieprzyjemne dolegliwości:
  • nudności
  • zaparcia lub biegunki
  • wysypki
  • odbijania i wzdęcia
  • bóle głowy


INTERAKCJE: z lekami przeciwzakrzepowymi, przeciwpłytkowymi, na padaczkę

PRZECIWWSKAZANIA: ciąża, choroby wątroby (różne są zdania na ten temat)