25 maja 2015

Syrop z pędów sosny

Maj to najlepszy czas na zbiory :)

Surowcem jest:

  • liść - zaczątek okwiatu
  • młode pędy z pączkami i igliwiem
W sklepach zielarskich kupimy jedynie pączki sosny. Resztę trzeba pozyskać samemu :) Surowce możemy zbierać też z jodły, modrzewia, świerku. Mają one podobne właściwości i podobny skład chemiczny:
  • 1% olejków eterycznych
  • żywicę
  • glikozydy
  • flawonole
  • witaminy (głównie witaminę C i P)
  • kwasy żywicowe, sole, aldehydy, gwajakol, pirokatechol, naftalen, garbniki, barwniki i in.
Przetwory z tych iglaków działają:
  • przeciwkaszlowo
  • wykrztuśnie
  • napotnie
  • przeciwgorączkowo
  • moczopędnie
  • odkażająco
  • przeciwzapalnie
  • uspokajająco
  • lekko nasennie
  • wzmacniająco
  • silnie żółciopędnie

Kiedy należy sięgnąć np. po syrop z pędów sosny:

  • stany zapalne i zakażeniowe układu oddechowego
  • kaszel
  • choroby zakaźne
  • przeziębienie
  • pyłkowica
  • gorączka
  • skąpomocz
  • stany zapalne i zakażeniowe układu moczowego i trawiennego
  • biegunka, niestrawność
  • bóle brzucha i gardła
  • bezsenność
  • wyczerpanie nerwowe
  • osłabienie
  • choroby wątroby
  • kamica żółciowa, zapalenie pęcherzyka żółciowego
  • kamica moczowa
  • reumatyzm
  • zaburzenia trawienia
  • zastoje żółci
                                        SYROP Z PĘDÓW SOSNY                                 

  • pędy sosny (długość min kciuka a max kilkanaście cm)
  • cukier 
  • słoik
Najlepiej żebyśmy mieli kilka sosen w okolicy, aby nie ogołocić całkiem drzewa z pędów (to jego roczny przyrost). 

Nie myłam ich, nie obierałam z niczego, nic przy nich nie majstrowałam. Tak jak zerwałam tak skropiłam wódką, żeby puściły swoje substancje zdrowotne. Zostawiłam na noc. Następnie wkładamy do słoika kilka pędów - posypujemy cukrem (1-2 łyżki) - pędy - cukier - pędy - cukier itd. Ugniatamy co jakiś czas. 



Ostatnia warstwa to cukier. Zakręcamy i obserwujemy :) 



Po miesiącu jeśli syrop wypełni słoik - przecedzamy i gotowe.


Na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz