27 maja 2015

Syrop z mniszka lekarskiego

Ostatnie sztuki jeszcze kwitną :)

Było już wino z kwiatów mniszka, a teraz syrop (nazywany miodem mniszkowym). 
Jak w ogóle działa mniszek lekarski:
  • ŻÓŁCIOTWÓRCZO (pobudza wątrobę do wytwarzania cholesterolu, przekształcenia go w kwasy żółciowe i do wytworzenia odpowiedniej ilości żółci zawierającej obok kwasów żółciowych – cholesterol, fosfolipidy, bilirubinę i wodę)
  • ŻÓŁCIOPĘDNIE (działanie rozkurczowe na pęcherzyk żółciowy i na drogi żółciowe – odprowadzając żółć do dwunastnicy)
  • WZMACNIA DIUREZĘ (oddawanie moczu)
  • POBUDZA PRZEMIANĘ MATERII
  • ODTRUWAJĄCO
  • POPRAWIA TRAWIENIE
  • kwiaty z mniszka REGULUJĄ miesiączkowanie i ZNOSZĄ napięcie przedmiesiączkowe

"Napar, odwar i sok z mniszka rozkurczają mięśnie gładkie, regulują wypróżnienia. Wspomagają leczenie chorób skórnych i otyłości. Obniżają poziom cukru we krwi, dlatego są zalecane w fitoterapii cukrzycy i przy złej tolerancji glukozy. Mniszek ma również wyraźne działanie przeciwmiażdżycowe. Zapobiega odkładaniu złogów i kamieni żółciowych w układzie żółciowym. Zapobiega zastojom żółci. Jest uznawany za czynnik ochraniający wątrobę przed uszkodzeniem, marskością i stłuszczeniem"
"Korzeń mniszka ma właściwości prebiotyczne. Wielokrotnie był zalecany w leczeniu niedokrwistości, białaczki i chorób nowotworowych oraz przy ogólnym osłabieniu ustroju. Młode listki mniszka nadają się do spożywania w stanie surowym, w formie sałatek wiosennych czyszczących krew o odtruwających wątrobę, np. z oliwką, śmietaną" [Różański]
                    SYROP Z KWIATÓW MNISZKA LEKARSKIEGO                      

  • 400 sztuk kwiatów (ja zbierałam z szypułkami)
Zalewamy litrem wody i gotujemy 15 minut. Odstawiamy na cały dzień. Wywar odcedzamy przez sito i dodajemy:
  • sok z 1-2 cytryn
  • 1 kg cukru
Gotujemy na małym ogniu do uzyskania konsystencji miodu (3 godziny). Gotowy syrop do słoiczków i w kilka miesięcy trzeba wypić :)

Na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz